Telefoons, administratie, verslagen, meetings: ze houden je hardnekkig aan je bureau gekluisterd. En hoewel je brein een hele dag in actiemodus zit, staat de rest van je lichaam eerder op non-actief. Het resultaat? Helaas heel wat gezondheidsrisico’s.

De impact van zitten op je lichaam

Je job is fysiek misschien niet zwaar belastend. Het is net je immobiliteit die je heel wat ongemakken bezorgt:

 • Een stijve nek, pijn in je schouders, lage rugpijn, pijnlijke benen, …: je spieren en gewrichten zien af van een zittende houding.

 • Je bloedcirculatie verloopt niet optimaal.

 • Je spiermassa neemt af. Daardoor ben je minder weerbaar en verhoogt het risico op letsels.

Zet jezelf in beweging op het werk

Heb je weinig beweging na je werk? Sport je nooit? Rook je? Eet je onvoldoende evenwichtig? Je persoonlijke levensstijl kan alle fysieke klachten nog eens extra versterken.

Tijd dus om beter zorg te dragen voor je lichaam. En dat kan perfect tijdens je job!

 • Pauze? Strek je benen.
  Maak gebruik van je vrije momenten op het werk om opnieuw energie op te doen. Wandel naar de koffiehoek, neem de trap, loop even naar buiten, of wandel na je lunch een blokje om.
   

 • Werk rechtopstaand.
  Wie zegt dat je alles zittend moet doen? Onderzoek wijst uit dat meetings zoveel efficiënter verlopen als alle deelnemers rechtop staan. Met je laptop kan je bovendien ook eens aan een hoge tafel gaan staan. Documenten sorteren? Doe dat niet vanuit je luie bureaustoel maar sta gewoon recht.
   

 • Toch zittend werken? Doe het dan tenminste in een goede zithouding.
  Zit mooi rechtop, beide voeten naast elkaar op de grond, schouders naar achteren en positioneer je stoel en computer correct. Kleine ingrepen, maar met een wereld van verschil op het einde van de dag.
   

 • Ruil je bureaustoel in voor een zitbal.
  Even wennen in het begin, maar de zitbal mobiliseert je spieren. Een stijf en stram gevoel aan het einde van de dag? Nooit meer!

Meer tips nodig om meer te bewegen op je werk? Check 10 makkelijke tips om meer te bewegen aan je bureau.

Eet je gezond

Ook voeding speelt een belangrijke rol in een evenwichtige levensstijl. Te druk om gezond te eten voor, tijdens en/of na het werk? Met deze snelle, makkelijke én smakelijke gerechtjes is dat voortaan geen excuus meer. Smakelijk!


Een gezonde levenswijze? Die start met meer bewegen. Ook op het werk. Heb je vragen?  Stel ze aan je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) job!