5X snoepen van een gezond tussendoortje | ASAP
Home / Artikel / 5X snoepen van een gezond tussendoortje

5X snoepen van een gezond tussendoortje

Gezond tussendoortje

Voor velen onder ons is het dagelijkse kost. Na enkele uren geconcentreerd werken, ‘snak’ je naar een korte pauze. Inclusief een, jawel, suikerrijke snack. Kan je die tussendoortjes echt niet laten? Snoep dan tenminste slim: doe het ASAP-style. 

1. Yoghurt met vers fruit
2. Een appel-kiwi smoothie
3. Home made mueslirepen
4. Volkoren crackers met dipsaus
5. Vers uit het vuistje

1. Yoghurt met vers fruit

Een potje fruityoghurt uit de supermarkt? No way. Jij maakt voortaan je eigen versie. Eentje die niet alleen veel lekkerder en gezonder is, maar er bovendien geweldig uitziet! Dit is yoghurt met een beetje meer. 

Dit heb je nodig: 

  • seizoensfruit: appels, peren, aardbeien, frambozen, bessen, kiwi’s, bananen, …
  • kaneelpoeder
  • gemberpoeder
  • natuurlijke yoghurt 

Zo maak je het: 

  • Meng enkele grote eetlepels yoghurt met een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel kaneelpoeder.
  • Was het fruit en snijd het in stukjes.
  • Meng de yoghurt eronder. 

TIP 

Heb je een stevig hongertje? Garneer je yoghurt dan met noten naar smaak.

bron: Pascale Naessens


2. Een appel-kiwi smoothie

Smoothies zijn snel klaar en supergezond. Een perfect tussendoortje dus. Maak meteen 2 porties, zo geniet je er alvast van bij het ontbijt.

Dit heb je nodig (2 porties): 

  • 1 appel
  • 2 kiwi’s
  • ½ dl kokosmelk
  • ½ limoen
  • enkele takjes verse munt
  • 50 g ijsblokjes
  • 1 eetlepel honing

Zo maak je het:

  • Schil de appel en de kiwi’s. Snijd ze in stukken.
  • Giet de kokosmelk in de blender en doe er de appel en kiwi bij.
  • Voeg daarbij het sap van ½ limoen.
  • Doe de muntblaadjes en ijsblokjes in de blender en mix tot een smoothie.
  • Zoet eventueel met wat honing.

TIP

Experimenteer zelf met diverse soorten fruit en kruiden. Zo creëer je je eigen smaak van de dag.

bron: Jeroen Meus


3. Home made mueslirepen

Suikervrije, glutenvrije home made mueslirepen. Klinkt geweldig toch? Vergeet die voorverpakte spullen uit de supermarkt. Voortaan ga jij zélf aan de slag met verse ingrediënten.  

Dit heb je nodig (voor ongeveer 6 repen): 

  • 130 gram havervlokken 
  • 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad, …) 
  • 75 gram ontpitte dadels 
  • 2 theelepels geraspte schil van een biologische citroen 
  • 1 eetlepel kaneel 
  • 70 gram honing 
  • 2 eetlepels water 
  • 2 eetlepels olie 

Zo maak je het: 

  • Verwarm je oven voor op 200 graden. 
  • Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenschil en kaneel in een blender of hakmachine en hak tot een grove substantie. 
  • Verwarm de honing in een pannetje tot deze heel vloeibaar is. Doe dan de olie en het water erbij. 
  • Roer door en voeg je havermengsel toe. Roer weer heel goed door, totdat je een kleverige massa krijgt. 
  • Bekleed een klein bakblik, een kleine ovenschaal of brownieblik met bakpapier en verdeel je mueslimassa erover. 
  • Smeer goed uit, zodat het overal even dik is. Ga voor ongeveer een centimeter dikte. Is jouw schaal groter en wordt je plak dunner? Vul dan gewoon bijvoorbeeld 2/3 van het blik, de massa blijft keurig op z’n plek. 
  • Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven totdat het geheel mooi bruin kleurt, maar niet donkerbruin.
  • Haal uit de oven en maak inkepingen met je mes waar je de plak straks wilt breken. Het mengsel mag nog een klein beetje zacht zijn, het verhardt vanzelf tijdens het afkoelen. 
  • Laat de plak helemaal goed afkoelen en breek/snijd dan in repen. 

TIP

Maak voldoende repen in één keer en vries ze per stuk in. Stop ‘s morgens een bevroren reep in je tas: hij is heerlijk ontdooid en vers zodra je toe bent aan je tussendoortje.

bron: Chicks Love Food


4. Volkoren crackers

Slim, snel en gezond snacken? Met een zakje crackers heb je altijd een ideaal tussendoortje bij de hand. Zin in een extraatje? Pimp je cracker dan met gezond beleg. 

Dit heb je nodig:

  • volkoren crackers
  • magere smeerkaas
  • radijsjes
  • verse bieslook
  • ruw gemalen peper

Zo maak je het:

  • Besmeer je crackers met de magere smeerkaas.
  • Snij de radijsjes in fijne plakjes en leeg ze over de smeerkaas.
  • Kruid af met vers gesnipperde bieslook en peper.

5. Vers uit het vuistje

Heb je ’s morgens weinig tijd om iets anders dan die voorverpakte wafel of chocoladebar in je tas te stoppen? Dat is voortaan geen excuus meer. Want een stukje fruit of groente uit het vuistje voorzien, is géén werk.

Dit heb je nodig: 

  • seizoensfruit: appels, peren, aardbeien, frambozen, bessen, kiwi’s, bananen, …
  • seizoensgroenten: cherry tomaatjes, augurk, wortels, komkommer, avocado
  • noten: walnoten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, macademianoten

Zo maak je het:

  • Was het fruit en stop het in je tas.
  • Was de groentjes, snij ze in partjes en neem ze mee naar je werk in een glazen potje.
  • Doe de noten in een potje en stop ze in je tas.

Met deze fantastic five van gezonde tussendoortjes raak je gegarandeerd energiek je werkdag door.


Meer gezonde opties


Enjoy your Snack!

Enjoy your Job!