Toegegeven. Het werk van een bediende bestaat niet echt uit fysieke uitdagingen. Maar toch schuilen er heel wat gevaren in een onverwachte hoek. Want het is net het gebrek aan fysieke inspanningen dat een serieuze bedreiging vormt voor je lichaam en je gezondheid. Dat blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken. 

Langdurige zittende arbeid en het constante werk achter de computer eisen hun tol. Niet alleen zijn ze verantwoordelijk voor levensbedreigende aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetis. Een ongezonde zithouding is ook nefast voor je rug, nek en schouders!

In deze digitale maatschappij valt het traditionele bureauwerk moeilijk te vermijden. Maar toch zijn er heel wat mogelijkheden om de impact ervan op je gezondheid tot een minimum te herleiden. Meer nog. Je kan er fysieke ongemakken zelfs door vermijden.

Volg deze 6 tips voor een correcte werkhouding

Tip 1: Stel je stoelhoogte af.

Wat de prefecte stoelhoogte is? Dat is de hoogte waarbij je bovenbenen horizontaal en loodrecht ten opzichte van je knieën staan. Heeft je bureaustoel lendesteunen? Pas die ook aan zodat ze de nodige steun geven.

Ook armleuningen stel je best bij, zodat je onderarmen zich op hetzelfde niveau als je bureau bevinden. Vind je armsteunen ongemakkelijk? Verwijder ze dan (als dat kan tenminste).

Tip 2: Neem op tijd pauze en beweeg.

Je onafgebroken concentreren is een illusie. Neem op tijd en stond een korte break om je even te ontspannen. Maar blijf niet hangen achter je bureau. Sta op en sterk even je benen. Zo kan ook je lichaam even tot rust komen vanuit een eigenlijk toch wel onnatuurlijke en statische houding.

Tip 3: Werk regelmatig rechtopstaand.

Een zittende houding is niet de enige manier om je werk gedaan te krijgen. Tegenwoordig is het zelfs trendy om rechtstaand te werken. Meer en meer ondernemingen bieden dergelijke werkplekken aan. Maak er dan ook maximaal gebruik van. Is rechtstaand werken geen optie voor jou? Probeer dan eens een teammeeting rechtopstaand rond receptietafeltjes in plaats van rond de grote vergadertafel. Dat geeft je vergadering direct een dynamische touch.

Tip 4: Let op je voetenwerk.

Ook de positie van je voeten bepaalt een juiste werkhouding. Plaats je voeten altijd vlak op de grond. Is dat niet mogelijk? Maak dan gebruik van een voetensteun. Daarmee verminder je de druk op je bekken en knieën gevoelig. 

Tip 5: Zit mooi rechtop.

Ook je zithouding is een belangrijke. Strek je rug zoveel mogelijk.

Tip 6: Positioneer je scherm op de juiste hoogte.

Tuur je de hele dag op je scherm? Dan is ook de positie ervan van groot belang. Installeer je scherm op de juiste hoogte: dat is de stand waarop de bovenzijde ervan tot net onder je oog komt.

Met deze eenvoudige ingrepen vermijd je al heel wat fysieke ongemakken op het werk. Merk je dat je je werkplek niet op de juiste manier kan afstemmen voor een gezonde werkhouding? Aarzel dan niet om je werkgever hierover aan te spreken. 

Lukt het moeilijk om rechtopstaand te werken of regelmatig je benen te strekken op het werk? Compenseer dat gebrek aan beweging dan na je werkuren! Ga met de fiets of te voet naar het werk. Ga na je maaltijd eens een blokje om. Of schrijf je in bij de sportclub in je buurt. Misschien kan je wel samen sporten met collega’s? Dat komt de teamspirit ook meteen ten goede !


Heb je vragen over een correcte werkhouding? Contacteer dan je eiligheidsadviseur.

Enjoy your Job!