Plannen om binnenkort naar een jobbeurs te gaan? Haal dan zoveel mogelijk uit je bezoek! Een goede voorbereiding is het halve werk. Hierbij enkele goudgele tips om geweldig te scoren en thuis te komen met een nieuwe job.

Een jobbeurs verzamelt heel wat potentiële werkgevers in één ruimte. En biedt bovendien de unieke kans om ook persoonlijk kennis te maken met je mogelijk toekomstige baas. Zie het als een professionele speeddate. Met een goede voorbereiding – voor de spiegel en achter je computer – haal je het onderste uit de kan. Doorloop de 8 to-do’s op onze handige checklist en je bent er helemaal klaar voor!

Voor de jobbeurs: “Bereid je voor!”

1. Een sterk cv? Check.

Update je cv. Leg de nadruk op je competenties en ervaringen, in plaats van louter feiten te vermelden. Maar hou alles kort, gestructureerd en duidelijk. Vergeet ook niet om er een (professionele) foto aan toe te voegen. Dat verhoogt de herkenbaarheid achteraf voor recruteerders. Nog een belangrijke: check je cv op spelfouten. Echt. Print tenslotte een lading exemplaren en neem ze mee in een mapje zodat ze niet kreuken.

2. Een krachtige ‘elevator pitch’? Check.

Aanwezige bedrijven kijken er naar uit je persoonlijk te leren kennen. Bereid je daarom voor op een goed gesprek. “Vertel eens wat over jezelf?” “Waar ben je goed in?” “Wat zijn je ambities?” Het zijn vragen die je mag verwachten. Vermijd dat je stamelend gaat improviseren. Oefen je persoonlijke ‘verkooppraatje’ op voorhand, zodat je vlot in enkele zinnen – kort en krachtig – duidelijk kan maken waarom jij de geschikte m/v voor de job bent.

3. Info over de aanwezige bedrijven? Check.

Maak op voorhand een selectie van de aanwezige ondernemingen die je interesseren. Zet je achter je computer en doe online research. Op corporate sites vind je heel wat informatie over de producten en diensten van de onderneming, de bedrijfswaarden, bedrijfscultuur en in veel gevallen ook over de gezochte profielen. Zo kan je hier handig op inspelen tijdens je gesprek.

Tijdens de jobbeurs: “Maak een goede eerste indruk.”

4. Gepaste kledij? Check.

Denk goed na over wat je draagt tijdens de jobbeurs. Die gaat misschien door op je vrije dag, maar een short en slippers zijn niet bepaald een geschikte keuze. Je legt tenslotte de hele dag professionele contacten. Een maatpak hoeft niet perse, maar hou het professioneel. Voor een eerste indruk krijg je geen tweede kans. En een goede outfit boost sowieso je zelfvertrouwen.

5. Aandacht voor je lichaamstaal? Check.

Niet alleen wat je zegt is belangrijk. Ook hoe je je gedraagt, bepaalt hoe recruteerders je zien. Stap rechtop, geef een stevige handdruk, kijk mensen recht in de ogen, glimlach en spreek duidelijk. Een positieve lichaamshouding maakt absoluut het verschil!

6. Een gesprek aangaan? Check.

Fladder niet van stand tot stand. Durf een echt gesprek aangaan. Toon je interesse en motivatie. Stel vragen: intelligente vragen die je grondig hebt voorbereid en die verband houden met de functie en de werking van de onderneming. Je contactpersoon zal er maar al te graag op antwoorden. Je gesprek wordt direct een stuk persoonlijker waardoor jij een voetje voor krijgt.

7. Cv’s uitdelen en naamkaartjes verzamelen? Check.

Je hebt die stapel cv’s niet voor niets afgedrukt. Deel ze zoveel mogelijk uit aan de standen. Zorg dat je op zoveel mogelijk bureaus terecht komt. Als mensen je niet kennen, maak je zeker geen kans. Verzamel ook zoveel mogelijk naamkaartjes. Handig om je achteraf te herinneren met wie je precies gesproken hebt. En cruciaal voor je volgende checkpoint.

Na de jobbeurs: “Hou contact.”

8. Contacten onderhouden? Check.

Goede gesprekken gehad? Misschien ook enkele contacten waarbij je een minder goed gevoel hebt? Maak voor jezelf een persoonlijke evaluatie. Wacht vervolgens niet af tot je iets hoort van je contactpersonen. Toon zin voor initiatief. Stuur een beleefde bedankmail met daarin eventueel besproken punten tijdens je gesprek. Zo blijf je top-of-mind. Bij twijfel tussen twee kandidaten kan dat wel eens de doorslag geven.

Een stapje dichter bij je droomjob? Kom langs op de Asap-stand op volgende jobbeurzen! Bekijk hier onze kalender! Neem je toekomst in eigen handen. Met deze 8 tips slaag je er zeker in te scoren op je volgende jobbeurs.

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen