Home / Solliciteren / Wat je lichaamstaal over je zegt tijdens je sollicitatie.

Wat je lichaamstaal over je zegt tijdens je sollicitatie.

Studies tonen het ontegensprekelijk aan. Maar liefst 65% van je communicatie is non-verbaal. Dat betekent dat alles wat je uitstraalt, meer over je zegt dan alles wat je ook daadwerkelijk zégt. Gelukkig kan je die non-verbale communicatie voor een groot deel controleren. Zodat je de volgende keer je interviewer 100% overtuigt!

Een sterke indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Dat doe je niet alleen door de ‘juiste’ antwoorden te geven op de vragen van je interviewer. Ook je lichaamstaal is van cruciaal belang. Want hoe je je (onbewust) gedraagt, spreekt boekdelen. Een positieve attitude, dat is wat je wil uitstralen! Maar hoe doe je dat precies?

Je sollicitatie goed starten? Stel jezelf voor met een ‘goede’ handdruk

De handdruk bij je eerste kennismaking zegt zoveel. Nog voor je maar een woord gesproken hebt, geef je daarmee heel wat prijs aan je interviewer. Met een slap handje maak je een zwakke indruk. En je wil de hand van je interviewer toch ook niet vermorzelen met een té sterke druk? Oefen daarom thuis al even met familie of vrienden. Zo weet je perfect wat de beste ‘druk’ is.

Maak oogcontact tijdens je sollicitatiegesprek

Wil je een connectie maken met je interviewer? Kijk hem/haar dan recht in de ogen. Met oogcontact geef je aan dat je aandacht schenkt aan wat de ander te zeggen heeft. Zo maak je écht persoonlijk contact en verloopt het gesprek vanzelf een stuk vlotter. Maar overdrijf hier tegelijkertijd niet in. Kijk af en toe ook eens weg. Staren voelt op den duur akelig onnatuurlijk aan …

Installeer je comfortabel en zit mooi rechtop

Laat het initiatief over aan je interviewer. Neem pas plaats als hij/zij je daarvoor uitnodigt. En installeer je dan comfortabel. Dat wil zeggen: niet losjes onderuit gezakt, maar ook niet gespannen op het randje van je stoel alsof je elk moment wil wegvluchten. Zorg ervoor dat je steeds mooi rechtop zit. Door een fiere lichaamshouding maak je een energieke en zelfbewuste indruk. Let er ook op dat je niet gaan wiebelen in je stoel of een nerveuze tik maakt met je benen.

Glimlach naar je interviewer tijdens de sollicitatie

Een magische tip die meteen een hoop stress doet verdwijnen. Glimlach. Mensen houden van positieve mensen. Ze stralen kracht en zelfvertrouwen uit. Je interviewer wordt er meteen een stuk vergeeflijker door.

Let op de intonatie van je stem

Als je nerveus bent, heeft je stem de neiging iets hoger te klinken. Let erop dat je niet te schril praat. Verlaag je stem een beetje en je zal merken, je wordt daardoor direct een stukje rustiger.

Praat langzaam

Natuurlijk heb je veel te vertellen. En natuurlijk ben je zenuwachtig. Maar ratel niet aan een stuk door. Vertraag je ritme en praat langzaam en duidelijk. Zo kan je interviewer goed volgen wat je allemaal zegt.

Volg de lichaamstaal van je interviewer

Een goed contact leggen met je interviewer? Imiteer dan zijn gedrag. Leunt hij voorover naar jou toe? Doe dat dan ook. Gaat hij een beetje naar achteren? Volg dat voorbeeld. Imiteer zijn houding en bewegingen. Daarmee toon je onbewust aan op dezelfde golflengte te zitten.

Hou je armen en handen ontspannen boven tafel

Voel je je onwennig? Weet je niet goed waar je met je armen en handen moet blijven? Haal ze sowieso uit je zakken. En laat ze in geen geval onder tafel hangen. Dat geeft de indruk dat je iets te verbergen hebt. Kruis je armen ook in geen geval. Daarmee straal je een gesloten en afstandelijke houding uit. Leg je armen losjes op tafel. Wriemel niet zenuwachtig met je handen maar gebruik ze om je woorden extra kracht bij te zetten. Maar doe dat niet te uitbundig. Je komt daardoor heel druk over.


Met deze tips straal je vertrouwen, focus en autoriteit uit en geef je een stevige boost aan je positieve attitude. En nog een laatste iets. Natuurlijk ben jij de geknipte persoon voor de job. Geloof daar dus in! En geloof in jezelf! Als jij dat doet, doet je werkgever-in-spe dat ook.


Enjoy your Positive Attitude!

Enjoy your (new) Job!

vind jouw droomjob