Waarom werken als operator farmacie via Asap?

Gaan je interne radars op volle snelheid draaien bij het idee van een job in de farmaceutische sector? Bespreek je wensen met Asap. We helpen je op weg met professionele begeleiding én een pak enthousiasme. En wie weet, neem jij binnenkort een interessant takenpakket op jou in deze levensreddende sector. Op naar de perfecte match! 

Wat is een operator farmacie?

Het correct besturen van een procesinstallatie of geheel van apparaten dat chemische of fysische reacties opwekt. Problemen opsporen, rapporteren én oplossen. Wetgeving rond milieu en veiligheid opvolgen. Het volledige proces controleren vanuit de controlekamer, aan de installatie zelf of via de computer. Je hoort het: als operator farmacie – of procesoperator in de farmaceutische industrie – ben je een pietje-precies. Dat is simpelweg nodig voor je job. Maar ook je communicatieskills zijn tiptop, want jij moet steeds de nodige info juist en helder overbrengen aan je oversten en collega’s. Het gaat om een job met heel wat verantwoordelijkheid. Je bent immers elke dag met onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen bezig.  

Welke taken neem je op jou als operator farmacie? Hoeveel verdien je gemiddeld? Welke vaardigheden zijn ervoor vereist? Lees verder en ontdek alle antwoorden op je vragen.  

Recente vacatures als operator

Operator Chemie

Voor onze chemische klant te Tessenderlo zoeken we een operator. Je werkt in een toonaangevende en steeds groeiende chemische multinational: marktleider in industriële en institutionele hygiëne. De groep produceert chemische producten voor o.a. voedingsbedrijven, brouwerijen, schoonmaaksectoren, horeca.... In Tessenderlo worden onderhoudsproducten geproduceerd, vb. handzepen, zepen om Mac Donalds restaurants te reinigen, wasproducten,... In eerste instantie zal je voornamelijk werken als ondersteunend operator. Na een inwerkperiode kan je doorgroeien tot operator. Je zal dan bijkomende taken krijgen: Je zal instaan voor het bedienen van afvulinstallaties en/of het manueel afwerken van producten. Als operator chemie bent verantwoordelijk voor het ombouwen van productielijnen en het oplossen van storingen. Je zal aanvankelijk een lijn toegewezen krijgen, op langere termijn kan je meerdere functies aanleren en krijg je dus steeds meer variatie in je job.
Tessenderlo
40

Polyvalent machineoperator

Als polyvalent machineoperator zal je na een intense opleiding ingezet worden aan diverse machines die ladesystemen produceren. Wat behoord tot je takenpakket? • Je voert metingen, controleren en beoordelingen uit om steeds de hoogste kwaliteit te garanderen. • Je voert je opgegeven taken nauwkeurig uit. • Je bent communicatief en zorgt voor een goede uitwisseling van de stand van zaken met je collega’s. • Je streeft naar het behalen van verschillende KPI’s op het gebied van kwaliteit, veiligheid en productiviteit. Je bent flexibel inzetbaar waar de nood hoog is.
Sint-Niklaas
39

menger vaste nacht

Wil je werken als operator? Wil je werken in een vast nachtploeg? Affiniteit met voeding? Dan bij jij de ideale kandidaat voor deze functie! Voor een internationaal bedrijf in de voedingssector zijn we op zoek naar een operator voor de vaste nachtploeg. Wat houdt een job als operator in? Je zal instaan voor het maken van siropen die zullen gebruikt worden om frisdrank te produceren. Je maakt deze siropen op basis van bestaande recepten. Je weegt de grondstoffen af en mengt deze. Je voert ook een eerst kwaliteitscontroles uit op de grondstoffen in het labo. Wanneer de siroop klaar is ga je op vraag van de productie de tank aansluiten op de vuller, waar de flessen gevuld worden met de siroop. Als machinebediener sta je ook in voor het eerste lijnonderhoud en zorg je dat je machine proper is om aan de volgende siroop te beginnen Je werkt in een vaste nachtploeg, waar je telkens start om 22u00. Jouw shift eindigt om 06u00. Op vrijdag ben je klaar met werken om 04u00.
Ninove
38
ALLE JOBS BEKIJKEN

Wat doet een operator farmacie (en waarom is dit een droomjob)?

Wat een job als operator farmacie precies inhoudt? Besturing en controle van de procesinstallatie zijn natuurlijk je hoofdtaak. Jij bewaakt vooral de kwaliteit van de resultaten en het verdere verloop.  

Een operator of procesoperator in de farmacie kan onder meer instaan voor de volgende taken: 

 • De productieopdracht nagaan 

 • De productie bewaken 

 • De procesinstallatie besturen 

 • De veiligheid van de procesinstallatie verzekeren 

 • Problemen in de productie opsporen, oplossen én rapporteren 

 • Programmeergegevens instellen of selecteren 

 • Machines bevoorraden 

 • Geautomatiseerde productieapparatuur afstellen 

 • Stalen nemen 

Eventueel, en dan vooral in de rol van operator, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties en de werkpost. 

Welk type operators farmacie zijn er?

Wanneer je een job zoekt in de farmaceutische sector, koppen veel vacatures de termen ‘operator’ of ‘procesoperator’. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt en lijken de jobbeschrijvingen erg op elkaar. Maar in principe is er wél een verschil.

 • Als procesoperator maak je voornamelijk analyses van fouten, productieverloop, kwaliteitsmetingen, enzovoort.

 • Als operator verzamel je vooral de nodige info om je analyses te kunnen maken en sta je meestal niét zelf in voor het basisonderhoud van de machines.

Check dus goed welke rol een werkgever precies aanbiedt. De vereiste kennis voor de job verschilt immers ook wat.

Een operator heeft een basiskennis van chemie, toegepaste fysica zoals hydraulica, mechanica en elektriciteit, meet- en regeltechniek, … Dat maakt je breed inzetbaar in verschillende soorten bedrijven.

De kennis van een procesoperator is gewoonlijk specifieker gericht op bepaalde processen en technieken. Dat vernauwt de zoekopdracht wat.

Hou dus je ogen en oren goed open! Doorheen je carrière is het goed mogelijk om door te stromen van operator naar procesoperator, doordat je meer vaardigheden en kennis hebt verworven in een specifieke werkomgeving.


Waar kan je als operator farmacie aan de slag?

Operator farmacie en procesoperator in de farmaceutische industrie zijn knelpuntberoepen. De vraag naar dergelijke profielen is dus groot. Natuurlijk kom je sowieso in de farmaceutische industrie terecht. En dat vooral in bedrijven die geneesmiddelen onderzoeken en/of ontwikkelen voor mensen en/of dieren. Heel wat van die farmaceutische bedrijven richten zich op een internationale markt én op een specifieke soort geneesmiddelen voor een bepaalde ziekte of aandoening. 


Wat is het loon van een operator farmacie?

Hoeveel verdient een procesoperator in de farmaceutische industrie? Veel hangt af van je ervaring en opleiding, maar sowieso liggen de salarissen redelijk hoog in deze sector. Meer anciënniteit of een hogere opleiding leveren je een hoger loon op. Als starter, in een 38-uren week, mag je maandelijks zowat 3.118 euro bruto verwachten. Na vijf jaar stijgt dat brutoloon al tot gemiddeld 3.636 euro en na tien jaar tot 3.998 euro

Wat extralegale voordelen betreft, zit je in de farmaceutische sector best goed. Heel wat medewerkers krijgen een eindejaarspremie, pensioenplan, maaltijdcheques, woon-werkvergoeding en soms zelfs een bedrijfsvoertuig, gsm en internetabonnement. Het aantal vakantiedagen is ook de moeite: gemiddeld 32 dagen.  


Achtergrond en opleidingen voor operator farmacie

Het vereiste diploma voor een job als operator of procesoperator in de farmacie is afhankelijk van de precieze functie. Zo kan je in sommige farmaceutische bedrijven aan de slag met een TSO-diploma Chemie, een BuSo-diploma Chemie of Chemische procestechnieken. Ook een diploma Se-n-Se (secundair na secundair) voor Chemische procestechnieken of Productie- en procestechnologie kan volstaan. En ook een opleiding tot Procesoperator Chemie staat goed op je cv. 

Voor functies met meer verantwoordelijkheid verwachten de meeste bedrijven een professioneel bachelordiploma. Denk dan aan: Biochemie, Chemie, Milieutechnologie of Procestechnologie. 

Heb je nog geen opleiding in dit vakgebied maar wil je wel als operator farma of procesoperator in de farmaceutische industrie aan de slag? Aangezien het om een knelpuntberoep gaat, zijn er heel wat opleidingen beschikbaar bij VDAB voor werkzoekenden, en dat op verschillende plekken in Vlaanderen: 

 • Procestechniek: procesoperator (Antwerpen, Wondelgem) 

 • Se-n-se Chemische procestechnieken (Genk) 

 • Se-n-se Productie- en procestechnologie (Antwerpen) 

 • Diploma secundair onderwijs – Procesoperator chemie (Lokeren, Tessenderlo) 

 • Farmabad (Antwerpen, Turnhout) 

Met een diploma of certificaat op zak, vergroot je vanzelfsprekend je kansen op een job als operator of procesoperator in de farmacie! 


Vaardigheden van een operator farmacie

Wil je aan de slag als operator farmacie? Dan zijn dit je sterktes en vaardigheden: 

 • Je weet informatie en inzichten duidelijk, correct en efficiënt over te brengen. 

 • Je bent betrouwbaar en respecteert de opgelegde regels binnen het bedrijf. 

 • Je neemt je verantwoordelijkheid op. 

 • Je houdt rekening met de normen en waarden van je werkgever én collega’s. 

 • Je werkt nauwgezet, hebt oog voor kwaliteit en tracht fouten te vermijden. 

 • Je kent je doelen en werkt resultaatgericht.  

 • Je werkt ook vlot in teamverband. 

 • Je houdt je werkplek steeds veilig, ordelijk en overzichtelijk. 

 • Je houdt alle nodige gegevens netjes bij, voor rapporten, voor je oversten en voor de volgende ploeg. 

 • Je bent opmerkzaam en hebt oog voor detail, afwijkingen gaat niet zomaar aan je neus voorbij. 

Pietje-precies met verantwoordelijkheidsgevoel?

Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als operator farmacie. Laat die zoektocht maar aan ons over.

BEKIJK ALLE VACATURES

Recente vacatures als operator

Operator Chemie

Voor onze chemische klant te Tessenderlo zoeken we een operator. Je werkt in een toonaangevende en steeds groeiende chemische multinational: marktleider in industriële en institutionele hygiëne. De groep produceert chemische producten voor o.a. voedingsbedrijven, brouwerijen, schoonmaaksectoren, horeca.... In Tessenderlo worden onderhoudsproducten geproduceerd, vb. handzepen, zepen om Mac Donalds restaurants te reinigen, wasproducten,... In eerste instantie zal je voornamelijk werken als ondersteunend operator. Na een inwerkperiode kan je doorgroeien tot operator. Je zal dan bijkomende taken krijgen: Je zal instaan voor het bedienen van afvulinstallaties en/of het manueel afwerken van producten. Als operator chemie bent verantwoordelijk voor het ombouwen van productielijnen en het oplossen van storingen. Je zal aanvankelijk een lijn toegewezen krijgen, op langere termijn kan je meerdere functies aanleren en krijg je dus steeds meer variatie in je job.
Tessenderlo
40

Polyvalent machineoperator

Als polyvalent machineoperator zal je na een intense opleiding ingezet worden aan diverse machines die ladesystemen produceren. Wat behoord tot je takenpakket? • Je voert metingen, controleren en beoordelingen uit om steeds de hoogste kwaliteit te garanderen. • Je voert je opgegeven taken nauwkeurig uit. • Je bent communicatief en zorgt voor een goede uitwisseling van de stand van zaken met je collega’s. • Je streeft naar het behalen van verschillende KPI’s op het gebied van kwaliteit, veiligheid en productiviteit. Je bent flexibel inzetbaar waar de nood hoog is.
Sint-Niklaas
39

menger vaste nacht

Wil je werken als operator? Wil je werken in een vast nachtploeg? Affiniteit met voeding? Dan bij jij de ideale kandidaat voor deze functie! Voor een internationaal bedrijf in de voedingssector zijn we op zoek naar een operator voor de vaste nachtploeg. Wat houdt een job als operator in? Je zal instaan voor het maken van siropen die zullen gebruikt worden om frisdrank te produceren. Je maakt deze siropen op basis van bestaande recepten. Je weegt de grondstoffen af en mengt deze. Je voert ook een eerst kwaliteitscontroles uit op de grondstoffen in het labo. Wanneer de siroop klaar is ga je op vraag van de productie de tank aansluiten op de vuller, waar de flessen gevuld worden met de siroop. Als machinebediener sta je ook in voor het eerste lijnonderhoud en zorg je dat je machine proper is om aan de volgende siroop te beginnen Je werkt in een vaste nachtploeg, waar je telkens start om 22u00. Jouw shift eindigt om 06u00. Op vrijdag ben je klaar met werken om 04u00.
Ninove
38
ALLE JOBS ALS OPERATOR BEKIJKEN