Waarom werken als operator via Asap?

Klaar om de touwtjes stevig in handen te nemen? Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als operator. Laat die zoektocht maar aan ons over.

Wat is een operator?

De betekenis van het woord ‘operator’ is in feite bestuurder, bediener of beheerder. Je kan dus bijvoorbeeld een machineoperator, procesoperator of technisch operator, zijn. De machines, de technieken of het productieproces zijn dan jouw verantwoordelijkheid. In de praktijk gaat dit gepaard met veel computerwerk, aangezien bijna alle productieprocessen geautomatiseerd zijn. Toch is het best mogelijk dat je wat handenarbeid moet verrichten. Het kan gaan over herstellingen van kleine defecten, kwaliteitscontroles, onderhoud van machines, en zoveel meer. Als machineoperator bedien je gewoonlijk één of enkele specifieke machines. Als procesoperator stuur je het volledige productieproces aan. Je behoudt het overzicht en grijpt in waar nodig.

Jouw werkomgeving? Ongetwijfeld kom je als machine- of procesoperator in een industriële omgeving terecht. Meestal een fabriek waar materialen, halffabricaten of producten bewerkt worden. Je rol binnen het bedrijf is niet van de minste. Als operator ben jij namelijk een onmisbare schakel in het proces van grondstof tot bewerking en eindproduct.

Recente vacatures als operator

Pet-Operator Weekend

Wil jij werken als operator in een weekendploeg? Kan jij een productielijn van A tot Z draaiende houden? Als pet-operator sta je in voor het ombouwen, opstarten en opvolgen van de volledige productielijn. Jouw taken als technische operator zijn: - aan de hand van instructies ondersteuning bieden bij het wisselen van de matrijzen van de blaasmachines - Je zorgt voor een voorraad aan grondstoffen door middel van de heftruck - Je voert kwaliteitscontrole uit op de grondstoffen, de lijn en de producten. Je stelt de machine af naargelang de resultaten - Eerste storingen en eenvoudig routine onderhoud van de machine - Je zorgt voor een veilige en propere werkomgeving Je werkt telkens op zaterdag en zondag, een shift van 12u. Werkuren zijn van 06u tot 18u OF van 18u tot 06u.
Ninove
24

Operator Nacht

Wil je werken als operator? Wil je werken in een vast nachtploeg? Veel affiniteit met voeding, vanuit jouw eerdere wer? Dan bij jij de ideale kandidaat voor deze functie! Voor een internationaal bedrijf in de voedingssector zijn we op zoek naar een operator/ siroopbereider voor de vaste nachtploeg. Wat houdt een job als siroopbereider in? Je zal instaan voor het maken van siropen die zullen gebruikt worden om frisdrank te produceren aan de hand van recepten. Je zal grondstoffen afwegen en mengen. Je voert ook een eerst kwaliteitscontroles uit op de grondstoffen in het labo. Wanneer de siroop klaar is ga je op vraag van de productie, de tank aansluiten op de vuller, waar de flessen gevuld worden met de siroop. Als machinebediener sta je ook in voor het eerste lijnonderhoud en zorg je dat je machine proper is om aan de volgende siroop te beginnen Je werkt in een vaste nachtploeg, waar je telkens start om 22u00. Jouw shift eindigt om 06u00. Op vrijdag ben je klaar met werken om 04u00.
Ninove
38

Pet-Operator

Wil jij werken als operator in een 5-ploegensysteem? Kan jij een productielijn van a tot z draaiende houden? Als pet-operator sta je in voor het ombouwen, opstarten en opvolgen van de volledige productielijn. Jouw taken als technische operator zijn: - aan de hand van instructies ondersteuning bieden bij het wisselen van de matrijzen van de blaasmachines - Je zorgt voor een voorraad aan grondstoffen door middel van de heftruck - Je voert kwaliteitscontrole uit op de grondstoffen, de lijn en de producten. Je stelt de machine af naargelang de resultaten - Eerste storingen en eenvoudig routine onderhoud van de machine - Je zorgt voor een veilige en propere werkomgeving Het regime in 5 ploegen als PET-Operator ziet er als volgt uit: - Week 1 = dagploeg - Week 2 = late ploeg - Week 3 = vroege ploeg - Week 4 = 2 x 12u weekendploeg (kan 6-18 of 18-6 zijn) • Week 5 = nachtploeg
Ninove
38
ALLE JOBS BEKIJKEN

Wat doet een operator (en waarom is dit een droomjob)?

Als operator voer je een waaier aan taken uit, afhankelijk van het bedrijf waar je terechtkomt. Een machineoperator stuurt machines aan (al dan niet via computers) en herstelt defecten, indien nodig manueel. Het is dus een fijne combinatie tussen werken met software en met je handen.

Het eindproduct is essentieel voor het bedrijf waarin je werkt. Daarom is het dus broodnodig om met regelmaat kwaliteitscontroles uit te voeren. Dat gebeurt dan vaak vóórdat de kwaliteitscontroleur langskomt. Je checkt de werking van de machines én de producten zelf.

Als machineoperator heb je inzicht in het volledige productieproces, maar focus je vooral op specifieke machines. Als procesoperator is net de controle van dat volledige proces je verantwoordelijkheid. Je werkt meestal op een computer vanuit de controlekamer.

Welk type operatoren zijn er?

Wil je solliciteren voor een job als operator? Dan ben je vast gefascineerd door machines en productie. En binnen die sectoren zijn er nog verschillende functies waaruit je kan kiezen:

 • Machineoperator: verantwoordelijk voor één of meerdere machines

 • Procesoperator: verantwoordelijk voor het volledige productieproces

 • Assistent operator: assistent van een ervaren allround operator

 • Allround operator: vaak met iets meer technische kennis (en ervaring)

 • Leidinggevende operator: stuurt een team van allround operators aan


Waar kan je als operator aan de slag?

Heb je besloten dat je procesoperator of machineoperator wil worden? Dan moet je nog kiezen in welke sector en met welke producten je graag wil werken. Je kan namelijk op erg veel plekken aan de slag.

Maak jij graag deel uit van een team dat verf, ramen, elektronica, vleesproducten, bier, medicatie, natuursteen, metalen constructies, houten meubelen … op de markt brengt? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.


Wat is het loon van een operator?

Hoeveel verdient een operator? Gemiddeld komt het salaris voor dergelijke functies neer op 14,71 euro per uur of 2.386 euro per maand. Het precieze loon hangt af van je ervaring, de sector, je verantwoordelijkheden en de eventuele attesten die je al op zak hebt. Als je daarnaast ook in ploegen werkt en geregeld ’s nachts, in weekends of op feestdagen paraat staat, verdien je nog wat meer.

Werken in shiften komt natuurlijk veel voor in industriële bedrijven. De productieprocessen moeten meestal 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 doorlopen met altijd voldoende mensen ter plaatse om te garanderen dat alles foutloos verloopt. Daarom is de kans groot dat je in wisselende ploegen werkt. Naast de extra verdienste die het je oplevert, vermijd je op die manier ook files.


Welke opleiding en achtergrond heb je nodig als operator?

Natuurlijk komt technisch inzicht van pas bij een job als operator. Als je een technisch diploma kan voorleggen, is dat dus een pluspunt. En met ervaring in een gelijkaardige functie heb je ook een streepje voor. Maar in elk geval voorzien bedrijven wel de nodige interne opleidingen om bijvoorbeeld met een machine te leren werken om optimaal rekening te houden met veiligheid en milieu.

Kom je terecht in de farmaceutische of voedingssector? Dan zal je sowieso voor je start een HACCP-attest moeten voorleggen. En bij risicovolle taken – bouwterreinen, onderhoud, constructie … – is een VCA-certificaat ook vereist. Heb je dat niet? Heel wat bedrijven regelen graag een training voor jou.


Vaardigheden van een operator

Om je functie elke dag weer goed uit te voeren, heb je als procesoperator of machineoperator nood aan een reeks competenties:

 • Technisch inzicht

 • Affiniteit met software en niet-geautomatiseerde machines

 • Stressbestendigheid

 • Nauwkeurigheid

 • Kritische ingesteldheid

 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel

 • Teamgeest én zelfstandigheid

 • Doorzettingsvermogen

 • Resultaatgerichte aanpak

 • Flexibiliteit

Klaar om de touwtjes stevig in handen te nemen?

Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als operator. Laat die zoektocht maar aan ons over.

BEKIJK ALLE VACATURES

Recente vacatures als operator

Pet-Operator Weekend

Wil jij werken als operator in een weekendploeg? Kan jij een productielijn van A tot Z draaiende houden? Als pet-operator sta je in voor het ombouwen, opstarten en opvolgen van de volledige productielijn. Jouw taken als technische operator zijn: - aan de hand van instructies ondersteuning bieden bij het wisselen van de matrijzen van de blaasmachines - Je zorgt voor een voorraad aan grondstoffen door middel van de heftruck - Je voert kwaliteitscontrole uit op de grondstoffen, de lijn en de producten. Je stelt de machine af naargelang de resultaten - Eerste storingen en eenvoudig routine onderhoud van de machine - Je zorgt voor een veilige en propere werkomgeving Je werkt telkens op zaterdag en zondag, een shift van 12u. Werkuren zijn van 06u tot 18u OF van 18u tot 06u.
Ninove
24

Operator Nacht

Wil je werken als operator? Wil je werken in een vast nachtploeg? Veel affiniteit met voeding, vanuit jouw eerdere wer? Dan bij jij de ideale kandidaat voor deze functie! Voor een internationaal bedrijf in de voedingssector zijn we op zoek naar een operator/ siroopbereider voor de vaste nachtploeg. Wat houdt een job als siroopbereider in? Je zal instaan voor het maken van siropen die zullen gebruikt worden om frisdrank te produceren aan de hand van recepten. Je zal grondstoffen afwegen en mengen. Je voert ook een eerst kwaliteitscontroles uit op de grondstoffen in het labo. Wanneer de siroop klaar is ga je op vraag van de productie, de tank aansluiten op de vuller, waar de flessen gevuld worden met de siroop. Als machinebediener sta je ook in voor het eerste lijnonderhoud en zorg je dat je machine proper is om aan de volgende siroop te beginnen Je werkt in een vaste nachtploeg, waar je telkens start om 22u00. Jouw shift eindigt om 06u00. Op vrijdag ben je klaar met werken om 04u00.
Ninove
38

Pet-Operator

Wil jij werken als operator in een 5-ploegensysteem? Kan jij een productielijn van a tot z draaiende houden? Als pet-operator sta je in voor het ombouwen, opstarten en opvolgen van de volledige productielijn. Jouw taken als technische operator zijn: - aan de hand van instructies ondersteuning bieden bij het wisselen van de matrijzen van de blaasmachines - Je zorgt voor een voorraad aan grondstoffen door middel van de heftruck - Je voert kwaliteitscontrole uit op de grondstoffen, de lijn en de producten. Je stelt de machine af naargelang de resultaten - Eerste storingen en eenvoudig routine onderhoud van de machine - Je zorgt voor een veilige en propere werkomgeving Het regime in 5 ploegen als PET-Operator ziet er als volgt uit: - Week 1 = dagploeg - Week 2 = late ploeg - Week 3 = vroege ploeg - Week 4 = 2 x 12u weekendploeg (kan 6-18 of 18-6 zijn) • Week 5 = nachtploeg
Ninove
38
ALLE JOBS ALS OPERATOR BEKIJKEN