Waarom werken als grondwerker via Asap?

Asap is een uitzendbedrijf dat zich specialiseert in de tewerkstelling van technische profielen, zoals grondwerkers. Werken als grondwerker via Asap heeft tal van voordelen. Zo krijg je de kans om bij verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan en te werken aan diverse projecten. Je kan ervaring opdoen in verschillende sectoren en je verder ontwikkelen als grondwerker. Asap zorgt daarnaast voor de nodige ondersteuning en begeleiding, zodat je veilig en efficiënt kan werken.

Wat is een grondwerker?

Een grondwerker is iemand die zich bezighoudt met grondwerkzaamheden op bouwterreinen en infrastructuurprojecten. Hij of zij is verantwoordelijk voor het graven en verplaatsen van grond, het leggen van leidingen, het plaatsen van rioleringen en het aanleggen van funderingen. Een grondwerker werkt vaak samen met andere vakmensen, zoals kraanmachinisten, wegenwerkers en bouwvakkers.

Hoe ziet het takenpakket van een grondwerker eruit? Wat is het gemiddelde salaris? Welke vaardigheden en kennis heb je nodig? We bundelen hier alle antwoorden.  

Wat doet een grondwerker (en waarom is dit een droomjob)?

De taken van een grondwerker zijn zeer divers en hangen af van het project waarbij hij of zij betrokken is. Enkele voorbeelden van taken zijn:

 • Graven van sleuven en putten voor leidingen en kabels.

 • Verplaatsen van grond en aanleggen van funderingen.

 • Plaatsen van rioleringen en afvoerbuizen.

 • Assisteren bij het plaatsen van gebouwen en constructies.

 • Opmeten en uitzetten van het terrein.

 • Aanleggen van verhardingen en bestratingen.

 • Bedienen van machines en gereedschappen.


Welk type grondwerkerszijn er?

Er bestaan verschillende soorten grondwerkers, elk met hun eigen specialisaties en verantwoordelijkheden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Allround grondwerker: voert verschillende taken uit en is breed inzetbaar.

 • Kabel- en leidingwerker: legt kabels en leidingen aan voor bijvoorbeeld gas, water, elektriciteit en telecom.

 • Rioolwerker: legt rioleringen en afvoerbuizen aan en zorgt voor het onderhoud ervan.

 • Funderingswerker: legt funderingen aan voor gebouwen en constructies.


Waar kan je als grondwerker aan de slag?

Als grondwerker kan je aan de slag bij verschillende opdrachtgevers, zoals bouwbedrijven, aannemers, wegenbouwers en nutsbedrijven. Je kan werken aan diverse projecten, zoals de aanleg van wegen, de bouw van huizen en bedrijfsgebouwen, de aanleg van rioleringen en de plaatsing van nutsleidingen. Dit maakt het werk als grondwerker afwisselend en uitdagend.


Wat is het loon van een grondwerker?

Het loon van een grondwerker varieert afhankelijk van de ervaring en het niveau van de grondwerker. Als starter kan je rekenen op een bruto uurloon van ongeveer € 13 tot € 14 per uur. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan dit oplopen tot € 16 tot € 17 per uur. Ook kan er sprake zijn van ploegentoeslagen of andere extra vergoedingen.


Achtergrond en opleidingen voor grondwerker?

Er is geen specifieke opleiding vereist om als grondwerker aan de slag te gaan. Vaak wordt er wel gevraagd naar een VCA-certificaat, wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit certificaat toont aan dat je kennis hebt van veiligheidsvoorschriften en -procedures op de werkvloer. Daarnaast is het handig om enige ervaring te hebben in de bouw- of infrastructuursector.

Zie je een job in een bepaalde sector wel zitten maar heb je geen relevante opleiding? VDAB biedt basisopleidingen tot productieoperator aan in Antwerpen, Genk en Wondelgem.  


Vaardigheden van een grondwerker

Om goed te kunnen functioneren als grondwerker zijn er enkele vaardigheden die van belang zijn, zoals:

 • Samenwerken: als grondwerker werk je vaak samen met andere vakmensen. Het is daarom belangrijk om goed te kunnen samenwerken en communiceren.

 • Technisch inzicht: als grondwerker werk je met machines en gereedschappen. Het is belangrijk dat je technisch inzicht hebt en weet hoe je deze op een veilige en efficiënte manier kan gebruiken.

 • Fysieke conditie: het werk van een grondwerker is vaak fysiek zwaar. Het is daarom belangrijk dat je een goede fysieke conditie hebt en in staat bent om te tillen en te graven.

 • Flexibiliteit: als grondwerker werk je vaak op verschillende locaties en aan diverse projecten. Het is belangrijk dat je flexibel bent en goed kan omgaan met veranderingen en onverwachte situaties.

Werken als grondwerker is een uitdagende en afwisselende job met vele mogelijkheden.

Bij Asap kan je terecht voor de nodige ondersteuning en begeleiding, zodat je veilig en efficiënt kan werken. Laat die zoektocht maar aan ons over.

BEKIJK ALLE VACATURES