Heb je een afspraak te pakken met een mogelijke nieuwe werkgever? Fijn! Dan komt het er op aan een goede indruk te maken tijdens jullie kennismaking. En daar kan je op voorhand al aan werken.

Een grondige voorbereiding van je sollicitatie biedt heel wat voordelen. Tijdens het gesprek kom je niet alleen heel wat vlotter uit je woorden en vermijd je gênante stiltes. Je toont daarmee ook aan dat je gemotiveerd bent en proactief te werk gaat. Redenen genoeg om volgende voorbereidende stappen te ondernemen.

Win informatie in voor je sollicitatiegesprek

Zorg dat je over zo veel mogelijk informatie beschikt voor je op sollicitatie gaat. Zo ben je perfect voorbereid en voel je je een stuk zelfzekerder.

Neem de vacature grondig onder de loep. Wat staat er precies in? Kan je hierop inspelen door bepaalde capaciteiten of ervaringen extra in de verf te zetten tijdens je gesprek? Check de website van de onderneming. Zoek online naar info over recente ontwikkelingen in de sector. Of misschien ken je iemand die in de onderneming werkt, of er vroeger werkte?

Op gesprek via Asap? Vraag ook naar bijzonderheden over de onderneming aan je Asap-uitzendconsulent(e). Zo krijg je inside-info uit de eerste hand.

Ken de inhoud van je motivatiebrief en cv

Je cv meenemen naar je gesprek mag zeker. Lees alleen geen dingen af. Wéét wat er in staat en vertel daarover in je eigen woorden: hoe je een project aanpakte, welke ervaring je opdeed in een specifieke job, etc. Daarmee maak je gegarandeerd indruk op je gesprekspartner.

Ken de naam van de contactpersoon

Spreek je interviewer persoonlijk aan. Zo kom je professioneel over. Zet het telefoonnummer van je contactpersoon ook meteen in je mobiele telefoon. Dat kan handig zijn in geval van onvoorziene omstandigheden.

Bereken je route naar je sollicitatiegesprek

Te laat komen op je sollicitatiegesprek? Daarmee maak je niet zo’n goede indruk. Bereid je route dus goed voor én voorzie een ruime tijdsmarge. Zo kom jij fris en relaxt toe op je afspraak. Raak je er onverwacht toch niet op tijd? Bel dan even naar de onderneming om te verwittigen.

Bereid een aantal vragen voor die je zelf wil stellen

Wat wil je nog weten over de functie? Welke zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf? Je kan zelf ook een aantal vragen stellen. Daarmee toon je niet alleen oprechte belangstelling in de onderneming. Je transformeert daardoor ook moeiteloos een (onpersoonlijk?) vraag-en-antwoord-gesprek naar een echte dialoog!

Denk al eens na over wat je wil verdienen

Zo kan je daar vlot op antwoorden als de interviewer ernaar informeert. Je kan altijd een vorige job als referentie nemen. Of je kan de bal terugspelen en informeren naar de gebruikelijke verloning voor de vacante job. Hou in gedachten dat dit nog geen concrete loononderhandelingen zijn. Je interviewer wil hiermee gewoon aftasten welke je verwachtingen zijn.

Zorg voor gepaste kledij tijdens je sollicitatiegesprek

Denk na over je look en uitstraling. Matcht die met de bedrijfscultuur van de onderneming waar je gaat solliciteren? Als je denkt dat je interviewer een kostuum met das zal dragen, dan hou jij het best ook formeel. Maar behoud je eigen stijl, zo voel je je meer op je gemak. Een algemene regel is: zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet!

Een goede indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Dat lukt gegarandeerd met bovenstaande tips. Zodat jij vol vertrouwen de ruimte binnenstapt en een leuk gesprek kan voeren met je interviewer. 


Op sollicitatie bij een Asap-onderneming? Onze uitzendconsulenten sturen je niet op gesprek zonder hun professionele tips en advies. Spring binnen in het kantoor in je buurt. En hou zeker ook onze website in de gaten voor nog meer nuttig sollicitatieadvies. 


Enjoy your Interview!

Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek nu

Meer blogartikels lezen