Een goede eerste indruk maken bij je toekomstige werkgever? Dat doe je met een succesvol cv. Eentje dat in een oogopslag duidelijk maakt dat jij de geschikte persoon bent voor de job. Maar hoe pak je dat precies aan?

Je cv is het eerste document dat rekruteerders onder ogen krijgen. Beschouw het als je persoonlijke visitekaartje. Reden genoeg om er voldoende tijd en moeite in te steken.

Je kansen op een sollicitatiegesprek verhogen? Dat doe je met deze 9 tips.

1. Hou je cv kort

Bedenk dat rekruteerders en werkgevers heel wat cv’s te verwerken krijgen. Maak het hen dan ook makkelijk. Zorg ervoor dat ze zich niet door een roman moeten worstelen. Uitvoerige volzinnen zijn uit den boze. Kortweg gezegd: hou het kort. Twee pagina’s is echt wel het absolute maximum.

2. Maak je cv scannable

Je kwaliteiten moeten direct duidelijk zijn. Hou alle info dan ook overzichtelijk. Maak je cv scannable. Dat doe je door een duidelijke onderverdeling met tussentiteltjes zoals bijvoorbeeld: je persoonlijke gegevens, je opleiding, beroepservaring(en), talenkennis, kennis van informatica en andere relevante info voor de job. Kernwoorden zet je ook best in het vet.

Artikel: Hoe stel je een CV op

3. Zet relevante info in de spotlight

Rekruteerders willen maar één ding weten: ben jij de geschikte persoon voor de job? Zet belangrijke info en relevante ervaringen extra in het daglicht, zodat je cv aansluit bij het jobprofiel en de verwachtingen van je potentiële werkgever. Gebruik ook dezelfde benamingen en begrippen dan in de functieomschrijving. Dat geeft je meteen een streepje voor.

Artikel: 5 manieren om creatief te solliciteren

4. Maak je cv visueel aantrekkelijk

De info op je cv hou je dan wel best zakelijk en kort. Maar vermijd een saaie look. Het geheel ziet er best visueel aantrekkelijk uit. Gebruik daarvoor een ‘aangenaam’ lettertype of frisse lay-out. Zorg ervoor dat je cv er op een of andere manier uitspringt en de aandacht trekt van rekruteerders. 

5. Geef je cv persoonlijkheid

Niet alleen je opleiding en werkervaring zijn belangrijk voor rekruteerders en werkgevers. Persoonlijke ervaringen en bezigheden geven vaak de doorslag. Je ervaringen in de jeugdbeweging, je creatieve of sportieve talenten, … Ze geven je cv de nodige persoonlijkheid. Want overkomen als een grijze muis is toch het laatste wat je wil?

6. Hou je cv up-to-date

Een nieuwe cursus gevolgd? Relevante ervaringen opgedaan? Vergeet niet die ook bij te voegen op je cv, zodat dat steeds up-to-date en actueel is.

7. Ga digitaal

Dit is het digitale tijdperk. Zoals jij zelf info opzoekt over je toekomstige werkgever, mag je er zeker van zijn dat die ook een online search doet naar jou. Vermeld daarom zeker ook de juiste gegevens van je LinkedIn-profiel en zorg ervoor dat de info op je cv hiermee overeenstemt. Op andere social media zoals Facebook, Twitter en Instagram hou je het ook best deftig …

Artikel: Hoe maak je een goed LinkedIn-profiel?

8. Dood aan de schrijffouten

Dit lijkt misschien een evidente, maar nog te vaak sluipen er schrijffouten in cv’s. Die springen er voor rekruteerders en werkgevers torenhoog uit en doen genadeloos afbreuk aan je capaciteiten. Werk dan ook met een spellingcontrole op je tekstverwerker, dubbelcheck het document en laat het nalezen door derden voor je het de deur uitstuurt.

9. Blijf eerlijk

Een algemene levensvisie die eens te meer geldt voor je cv. Doe de waarheid geen geweld aan. Is je Frans toch niet zo ‘impeccable’ dan je zwart op wit vermeldt? Ben je eigenlijk niet zo handig als je beweert met dat computerprogramma? Tijdens een persoonlijk gesprek val je makkelijk door de mand. En maak je helemaal geen kans meer op die leuke job

Met deze tips lukt het je ongetwijfeld om een interessant cv op te stellen. Zodat je snel een telefoontje kan verwachten voor een persoonlijke kennismaking.

Hou zeker ook onze website in de gaten voor meer sollicitatietips en -advies!

Veel succes alvast!

Hou zeker ook onze blog in de gaten voor meer sollicitatietips en -advies!

Enjoy your (new) Job

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen