Natuurlijk wil je zelfzeker overkomen tijdens de kennismaking met je mogelijke nieuwe werkgever. Maar zenuwen beletten je soms om vlot uit je woorden te komen. Door er vooraf over na te denken kan je jezelf gelukkig een belangrijke voorsprong geven.

Aan welke vragen je je zeker kan verwachten tijdens je interview? Dat ontdek je in deze blog.

Ken je dat gevoel? Je komt net terug van je sollicitatiegesprek en je weet opeens weer wat je allemaal had kunnen antwoorden op die specifieke vraag van je interviewer. Vervelend. Maar dat overkomt jou voortaan niet meer!

Antwoorden op de 10 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Bedenk alvast wat je op deze 10 meest gestelde vragen zou kunnen antwoorden. Zo vergeet je zeker geen interessante en/of relevante info mee te geven. En start je meteen een stuk zelfzekerder aan je gesprek.

1. “Vertel iets over jezelf.”

Deze open vraag is je kans om iets over je persoonlijke leven te vertellen. Wat je zou kunnen vermelden? Waar je opgroeide en studeerde, je (eventuele) vorige jobs, ervaringen en vrijetijdsbestedingen. Maar hou het relevant. Je interviewer komt graag te weten welke interesses je hebt buiten je werk én dat je verbanden kan leggen tussen die interesses en je vaardigheden.

Asap-tip

Start de interviewer het gesprek met deze vraag? Dan kan je cv als leidraad dienen. Voor meer tips over je cv, lees de artikels hieronder.

2. “Welke relevante ervaring heb je?”

Som je werkervaringen tot nu toe op en focus daarbij op diegene die relevant zijn voor deze job. Benadruk daarbij je specifieke vaardigheden (waar ben jij goed in?) en verantwoordelijkheden. Kan je nog niet terugvallen op veel werkervaring, vertel dan over je getuigschriften, ervaringen tijdens je opleiding (projecten, stage, ...), vaardigheden en interesses.

3. “Waarom wil je bij ons komen werken?”

Je werkgever-in-spe hoort graag alle positieve redenen waaruit blijkt dat je van plan bent te blijven als je wordt aangeworven. Staat hij bekend als een goede werkgever? Heb je speciale interesse in de sector? Maak duidelijk dat dit voor jou de ideale job is!

4. “Waarom ben jij onze beste keuze?”

Wil je je werkgever-in-spe écht overtuigen? Beantwoord deze vraag dan snel en zelfzeker.

Overtuig hem of haar met 3 positieve eigenschappen. Benadruk je kwaliteiten die belangrijk zijn in de ogen van de onderneming. Ook al zijn dat aspecten die je eerder in het gesprek al vermeldde.

5. “Wat zijn je sterke punten?”

Deze vraag is je kans om je troeven in de spotlights te zetten. Kies je sterke punten op basis van de job die je wil en de dingen die belangrijk zijn in de ogen van de onderneming: je vaardigheden en ervaring, maar ook bijvoorbeeld je enthousiasme, creativiteit, oplossend vermogen, contactvaardigheid, zelfstandigheid etc. Illustreer vervolgens elke troef met een concreet voorbeeld of een specifieke situatie.

6. “Wat zijn je werkpunten?”

Natuurlijk heb je ook werkpunten. Dat is maar menselijk. En je werkgever apprecieert een gezonde dosis zelfkennis en eerlijkheid. Maar pak het wel diplomatisch aan. De kunst is om je minder sterke punten niet te zwaar te laten doorwegen. Dat doe je door een positieve wending te geven aan je werkpunten. Zoals bijvoorbeeld: ‘Ik ben soms stil en zwijgzaam, maar dat zorgt ervoor dat ik goed nadenk over de dingen die ik zeg. Ik ben geen flapuit.’

7. “Waarom zoek je een nieuwe job?”

Dit is een duidelijke vraag waarop de interviewer een eerlijk en duidelijk antwoord verwacht. ‘Ik wil vooruit met mijn carrière’ klinkt vaag. Leg liever uit wat je precies miste in je vorige job en wat je ambities zijn. Houd het ook positief als je vertelt over een vorige werkgever. De interviewer kan achteraf wel eens een referentiecheck doen.

8. “Hoeveel wil je verdienen?”

Onderhandelen over je loon is nog niet aan de orde tijdens een eerste sollicitatiegesprek. Met deze vraag wil je interviewer gewoon weten of je loonverwachtingen realistisch zijn. Informeer je op voorhand over het correcte loon voor de functie. Je kan op deze vraag ook informeren welk loon de onderneming in gedachten heeft en of er eventuele extralegale voordelen zijn.

9. “Wat zoek jij in je job?” 

Je wil een job die je op het lijf geschreven is. Daarom is het belangrijk dat je alvast eens nadenkt over wat jij precies wil. Wat vind je belangrijk in een job? Waardoor raak je gemotiveerd? Met welke soort mensen wil je graag werken? Wat zijn jouw persoonlijke doelen of ambities?

10. Nog 11 mogelijke vragen

  1. Welke waren je beste vakken en welke de slechtste?

  2. Welke vakken vond je het interessantst en waarom?

  3. Waarom koos je voor deze opleiding?

  4. Wat weet je over ons bedrijf?

  5. Waarom ben je gestopt op je vorige job?

  6. Met welke types van mensen schiet je goed op en met welke minder?

  7. Kan je onder stress werken? Geef een voorbeeld.

  8. Had je ooit conflicten met collega’s of vrienden? Waarover? Hoe loste je dat op?

  9. Wanneer kan je bij ons beginnen?

  10. Heb jij nog vragen voor ons?

  11. Solliciteer je momenteel ook naar andere jobs? Welke?

Neem deze vragen al even door vóór je sollicitatiegesprek. Door er op voorhand over na te denken, weet je precies wat te zeggen, vermijd je gênante stiltes én kan je structuur brengen in je antwoorden. Zo maak je je interviewer meteen duidelijk waarom jij de geschikte man/vrouw bent voor de job! Maar let op: studeer je antwoorden niet in en ratel ze niet af. Blijf spontaan en praat naturel. Zo transformeer je een vraag-antwoord-interview tot een écht gesprek. En spring je er zeker uit tussen de andere kandidaten. Alvast heel veel succes!

Welke vragen kan je zelf stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Denk eraan: je sollicitatiegesprek is een gesprek. Je kan zelf dus ook vragen stellen.
Meer nog: door de juiste vragen te stellen laat je zien dat je gemotiveerd bent én toon je je kennis van zaken over de functie, de onderneming of sector. Doen dus!

Ga je op gesprek bij een Asap-onderneming?
Onze uitzendconsulenten sturen je niet op gesprek zonder hun professionele tips en advies. Spring gerust even binnen in het Asap-kantoor in je buurt.

Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek het aanbod