De coronapandemie heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Iedereen snakt naar een zo snel mogelijke terugkeer naar ‘het nieuwe normaal’. Ook de economische conjunctuur beleeft hopelijk snel een revival na een turbulent jaar. Het coronavirus heeft impact op alle sectoren, en zeker ook op de bouw. Bedrijven in deze sector moeten rekening houden met diverse uitdagingen. Hoe gaan werkgevers en werknemers hiermee om?

Impact op de business

De crisis drukt onmiskenbaar zijn stempel op het binnenhalen en afwerken van bouwprojecten. Omdat de economie zwaar onder druk staat, is het voor vele bouwbedrijven lastig om investeringen te doen en nieuwe projecten binnen te halen. Bestaande projecten gaan door, maar door de schaarste aan werkkrachten en grondstoffen lopen sommige projecten vertraging op. Bovendien zorgen de wettelijke maatregelen, zoals de anderhalvemeterregel, ervoor dat de bezetting op werven kleiner is.

Meer stress bij werknemers

Al deze factoren zorgen voor de nodige stress bij werknemers die actief zijn in de bouw. De groeiende onzekerheid over hoe de sector de komende maanden zal evolueren, gecombineerd met een verhoogde werkdruk, jaagt het risico op ziekteverzuim en burn-outs de hoogte in.

Daarnaast maken bouwarbeiders zich ook grote zorgen over hun gezondheid en het mogelijke gevaar op besmetting. Door de aard van hun werk is social distancing in het atelier of op de werf niet altijd mogelijk, en ook het vervoer van en naar bouwplaatsen kan de kans op besmetting vergroten. Werkgevers moeten er alles aan doen om via protocollen en duidelijke werkinstructies alle werknemers – vaste en tijdelijke, Belgische en buitenlandse – duidelijk te informeren.

Veerkrachtige sector

Ondanks deze tegenslagen en uitdagingen proberen bouwbedrijven zich zo goed mogelijk aan te passen aan de nieuwe realiteit, via wettelijke spelregels en creatieve oplossingen.

Voor werknemers die een kantoorfunctie uitoefenen, geldt uiteraard het verplichte telewerk. Dankzij de vele voordelen die deze werkvorm biedt (geen woon-werkverkeer, meer autonomie, hogere productiviteit, betere werk-privébalans, …) groeit het vertrouwen bij zowel werkgevers als werknemers.

Arbeiders worden uiteraard nog steeds op de bouwwerf verwacht. Hier zetten werkgevers en opdrachtgevers maximaal in op vaste teams en clusters van medewerkers. Ook de herindeling van ploegbezettingen en het hanteren van wisselende pauzemomenten biedt arbeiders extra bescherming.

Contacten met klanten en externe partners worden tot een absoluut minimum beperkt. Indien mogelijk worden afspraken gemaakt voor latere opleveringen.

Het motiveren van vaste en tijdelijke medewerkers in deze lastige periode staat bovenaan elke takenlijst van leidinggevenden. Ook het bevorderen van sociale cohesie tussen collega’s staat hoog op het prioriteitenlijstje. En in elk geval leeft de hoop dat binnenkort de eerste versoepelingen op de werf mogelijk zullen zijn.

Tekort aan medewerkers verwacht?

Veel werkgevers in de bouwsector verwachten dat na de coronacrisis – wanneer de economische conjunctuur heropleeft en bouwprojecten hernemen – een structureel tekort aan medewerkers zal ontstaan. Hierdoor zal het aantal vacatures snel oplopen. Het inzetten van tijdelijke arbeidskrachten biedt hier een oplossing, waarbij Asap ingeschakeld kan worden om de juiste match te vinden tussen jobaanbieders en kandidaten.

5 manieren om seizoensgebonden drukte op te vangen

Gratis whitepaper

Downloaden

Vind versterking voor jouw team!

Mist je team een enthousiaste werknemer die de puzzel compleet maakt? Wij ontdekken het graag tijdens een gemoedelijk gesprek bij een (virtueel) kopje koffie.

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen