Werkt jouw team dagelijks met heftrucks of reachtrucks? Bedienen ze een rolbrug of andere hijsmachines of werken ze met bouwmachines of kranen? Dan moet jij dit artikel zeker lezen.

With great power, comes great responsibility

Imposante machines nemen niet alleen werk uit handen, ze geven je bedrijf ook de slagkracht om grootse dingen te verwezenlijken. Maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid.

De interne vervoersmiddelen waarmee je team werkt, kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. En elk incident kan leiden tot persoonlijk letsel, operationele vertragingen, en financiële verliezen.

Zorg er daarom voor dat je werknemers weten hoe ze hun werktuigen moeten bedienen en moedig hen aan om alert en waakzaam te blijven. Bovendien is het belangrijk dat de machines waarmee je team werkt, regelmatig gecontroleerd en goed onderhouden worden. Zo voldoen ze altijd aan de veiligheidsnormen.

Het is ook belangrijk dat jij als eindverantwoordelijke alvast de meest voorkomende risico’s van werken met interne transportmiddelen kent en beheerst. Zo kan je een goede inschatting maken van de situatie en weet je ook waar je kan bijsturen.

Risico’s met heftrucks en reachtrucks

  • Botsingen met mensen of voorwerpen, door beperkt zicht of te hoge snelheid.

  • Trucks kunnen kantelen bij verkeerd manoeuvreren of overbelasting.

  • Verwondingen door foutief gebruik van veiligheidsriemen of -kooien.

Risico’s met rolbrug en hijsmachines

  • Lasten kunnen vallen als ze foutief bevestigd zijn of als er overbelasting is.

  • Beschadigde goederen of infrastructuur, door onnauwkeurig hijsen.

  • Persoonlijke letsels door onveilig gebruik of onnauwkeurigheid tijdens het hijsen.

Risico’s met bouwmachines en kranen

  • Contact met elektriciteitsleidingen kan leiden tot elektrocutie of brand.

  • Ongevallen als de bestuurder over onstabiele oppervlakken rijdt of de controle over de machine verliest.

  • Schade aan eigendommen of persoonlijk letsel door onjuist gebruik van de apparatuur.

Gelukkig heb jij het hef in eigen handen als werkgever. In tegenstelling tot jouw ‘powertools’ kan jij proactief plannen, strategische beslissingen nemen en een cultuur van veiligheid creëren.

Wat kan je zelf doen om de veiligheid in je bedrijf te garanderen?

5 tips voor veiliger intern transport

  1. Zorg voor opleiding: Train en certificeer je medewerkers, om te garanderen dat ze de machines veilig kunnen bedienen.

  2. Voer regelmatig inspecties uit: Zorg ervoor dat alle machines goed worden onderhouden en dat ze functioneren binnen de veiligheidsnormen.

  3. Faciliteer communicatie: Moedig duidelijke communicatie tussen bestuurders en grondpersoneel aan om misverstanden te voorkomen.

  4. Ontwikkel noodprocedures: Zorg voor duidelijke actieplannen. Zo kan iedereen snel en efficiënt reageren bij een eventueel incident.

  5. Creëer een veiligheidscultuur: Moedig werknemers aan om opmerkzaam te zijn en om onveilige situaties meteen te melden. Een omgeving waarin iedereen actief bijdraagt aan veiligheid leidt tot een lagere kans op ongelukken.

Veiligheid op de werkvloer is een continu streven naar verbetering en bewustzijn. Investeer dus als werkgever in opleiding, onderhoud en communicatie. Zo genieten jouw werknemers elke dag van hun powerjob - én zorg jij goed voor je bedrijf en de mensen die er werken.

Enjoy your safe workplace, where prevention powers success!

Zoek je talent om die powertools te bedienen?

Wij zetten je zoektocht kracht bij!

Neem contact op