Eindelijk!

De (her)examens zijn achter de rug en je bent klaar om de professionele wereld te gaan veroveren. Maar eerst staan er enkele formaliteiten op het programma, zodat je volledig in orde bent met je nieuwe statuut als werkzoekende.

Eerste stop: VDAB of Actiris

De VDAB is de officiële tewerkstellingsdienst van de Vlaamse Overheid (in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat Actiris en in het Waalse Gewest helpt Forem je verder).
Deze instantie helpt je niet alleen aan een (eerste) job, je schrijft je er best ook zo snel mogelijk in als werkzoekende. Dit kan je ook eenvoudig online doen door je te registreren via deze registratielinks op  vdab.be of Actiris. Meteen na je inschrijving start namelijk je wachttijd voor een werkloosheidsuitkering.

1. Je beroepsinschakelingstijd

Als schoolverlater ontvang je niet meteen een uitkering. Daarvoor moet je eerst een wachttijd doorlopen, de zogenaamde beroepsinschakelingstijd. 
Die duurt 1 jaar: 310 kalenderdagen, exclusief zon- en feestdagen om precies te zijn.

2. Afgestudeerd en voltijds aan de slag

Heb je een toffe stage achter de rug en mag je blijven in je stagebedrijf? Sla je na je laatste examens meteen een job aan de haak? Proficiat!
Dan is het niet nodig je in te schrijven bij de VDAB. Je beroepsinschakelingstijd start automatisch op je eerste officiële werkdag.

3. Afgestudeerd en deeltijds aan de slag

Ga je deeltijds aan de slag, dan loopt je beroepsinschakelingstijd aan hetzelfde deeltijdse tempo. In dat geval duurt het dus langer vooraleer je recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Ook hier start je (langere) beroepsinschakelingstijd automatisch op je eerste officiële werkdag.

Is deeltijds werken geen bewuste keuze?

Kijk je uit naar een voltijdse job of een 2de job om tot een voltijds werkrooster te komen?
Schrijf je dan bij de VDAB in als deeltijds werkzoekende. Je zet daarmee je beroepsinschakelingstijd op een standaardduur (1 jaar), maar bent dan wel verplicht om in te gaan op deeltijdse jobaanbiedingen van de VDAB.

4. Einde van de tewerkstelling – wat nu?

Is je eerste job toch niet wat je ervan verwachtte? Of ging je voor een beperkte periode aan de slag?
Ga dan zeker opnieuw langs bij de VDAB om je terug in te schrijven als werkzoekende of doe dit eenvoudig online! Doe je dat niet, dan loopt ook je beroepsinschakelingstijd niet verder.

5. Je eerste job(s) via Asap

Wat als je aan de slag gaat als uitzendkracht (een uitstekende manier om te proeven van je eerste werkervaringen en jouw cv te upgraden)?

Zolang je interimopdrachten niet langer dan 28 dagen duren, blijft je inschrijving bij de VDAB gelden en loopt je beroepsinschakelingstijd ononderbroken verder.
Je hoeft je niet bij elke job uit en terug in te schrijven. Handig.

Kinderbijslagfonds

Je ouders ontvangen een maandelijkse bijdrage in de kosten voor jouw opvoeding en studies. Deze ‘kinderbijslag’ ontvang je tot en met de maand waarin je 25 wordt (onder bepaalde voorwaarden).

Ziekenfonds

Een aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht in België. Tijdens je studies en/of tot je 25 jaar ben je verzekerd via je ouders.

Maar in deze gevallen ben je verplicht je aan te sluiten in eigen naam:

  • als je studeert of stage loopt en je bent 25 jaar of ouder.

  • als je werkt of zelfstandige bent.

  • als je als werkzoekende bent ingeschreven bij de VDAB en je beroepsinschakelingstijd is voorbij.

Asap Tip:

De verplichte ziekteverzekering garandeert een (gedeeltelijke) terugbetaling van medische kosten.
Maar neem zeker ook een bijkomende hospitalisatieverzekering in overweging, die veel niet-terugbetaalde onkosten van een ziekenhuisopname dekt.

Vakbond of Hulpkas

Een vakbond is een werknemersorganisatie die opkomt voor de belangen van werknemers en met werkgevers en politieke organen onderhandelt over specifieke arbeidsvoorwaarden: je loon, cao’s, werktijden en werkomstandigheden. Maar ook de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen verloopt (o.a.) via de vakbond. Je kan je aansluiten bij 1 van de 3 Belgische vakbonden: ACV, ABVV of ACLVB. Hiervoor betaal je een jaarlijks lidgeld.

De aansluiting bij een vakbond is niet verplicht. Voor de uitbetaling van je werkloosheidsuitkeringen kan je ook terecht bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Deze aansluiting is gratis.

Een aanmelding bij de vakbond of Hulpkas is nog niet meteen nodig na afstuderen.
Wacht op het attest van de VDAB dat je ontvangt na het verlopen van je beroepsinschakelingstijd. Daarmee ga je dan langs om je werkloosheidsuitkering in orde te maken.

Vind jouw droomjob

Een schitterende start maken op de arbeidsmarkt? Spring binnen bij Asap. Niet alleen vind je er een schitterend aanbod aan leuke jobs in tal van bedrijven en sectoren. Onze jobexperts geven je ook de nodige sollicitatietips, zodat je je kansen op je droomjob exponentieel verhoogt!

Ontdek ons aanbod jobs