Je medewerkers zijn het meest belangrijke kapitaal van je onderneming. Elke dag maken zij het verschil. Hun persoonlijke groei en ontwikkeling is dan ook van cruciaal belang. Maar hoe realiseer je dat als manager? Hier vind je alvast enkele tips die je snel kan toepassen. Graag meer diepgaande informatie over hoe je de talenten van jouw werknemers slim inzet in je onderneming? TalentXperts biedt je de nodige ondersteuning.

1. Hoger engagement = beter resultaat

Zijn je medewerkers in het algemeen tevreden over hun job? Fijn zo. Maar tevredenheid alleen is niet voldoende. Wat jouw onderneming nodig heeft, zijn gedreven krachten die tot het uiterste gaan om een goede service te bieden aan je klanten. Het resultaat? Een hogere betrokkenheid en jobtevredenheid, een sterkere klantentrouw én meer omzet. Een win-win op alle vlak dus.

2. Zet in op zingeving

Werken in een vertrouwde omgeving voelt veilig, maar kan op den duur vervelen. Het gras lijkt op zo’n momenten wel erg groen aan de andere kant. Laat je medewerkers daarom voelen hoe zinvol hun job is. Zorg voor afwisseling en plan eens een extra uitdaging in. Even uit de comfortzone komen op de werkvloer, geeft nieuwe energie.

3. Erkenning geeft vleugels

Uiteraard worden je medewerkers betaald om prestaties te leveren. Maar die inspanningen en prestaties ook echt erkennen, doet wonderen. Een welgemeend compliment geeft vonken. Je medewerkers voelen zich gewaardeerd en schakelen hun gedrevenheid nog een versnelling hoger.

4. Geef autonomie

Laat het los. De leidinggevende van morgen is een coach. Geef je medewerkers geen gerichte instructies, maar laat hen indien mogelijk hun jobinhoud mee bepalen. Komt er een goed idee op tafel? Laat hen dat dan zelfstandig uitwerken, van A tot Z. Een leerrijke ervaring die hen meer inzicht biedt en een hogere betrokkenheid creëert. Zo worden je werknemers tegelijkertijd regisseurs, scenaristen én auteurs van hun carrière.

5. Ondersteuning zorgt voor meer gedrevenheid

Gaan je medewerkers elke dag gedreven aan de slag? Ondersteun hen dan ook voldoende. Geef ruimte om initiatieven uit te werken, praat met hen, geef advies en richting. Laat voelen dat ze op elk moment bij je terecht kunnen. Zo blijven uitdagingen een haalbare kaart en reduceer je onnodige stress.

6. Open communicatie creëert vertrouwen

Waarvoor staat jouw onderneming? Welke missie streef je na? Wat is je strategie? Communiceer er duidelijk en eerlijk over naar je medewerkers, zodat zij er zich mee kunnen identificeren. Zo installeer je bovendien een sfeer van vertrouwen en maak je alles bespreekbaar. Medewerkers die weten dat ze vragen of problemen op elk moment op tafel kunnen gooien, voelen zich zoveel meer betrokken.

7. Creëer ruimte voor ontwikkeling

De bedrijfswereld verandert in een snel tempo. Levenslang leren is een must. In welke mate kunnen je medewerkers zich verdiepen in bepaalde aspecten van hun job? Of nieuwe vaardigheden aanleren? Door je team te stimuleren in hun persoonlijke groei (in hun huidige job of op een andere plek in jouw onderneming), boost je niet alleen hun motivatie. Je realiseert ook een grote interne expertise. En dan maakt de concurrentie geen schijn van kans meer.

Meer halen uit je team? Doe beroep op onze TalentXperts. Zij vertellen je alles over coaching. Zo zit het juiste talent altijd op de juiste plaats op jouw werkvloer.

Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen