Hoe overtuig je je (potentiële) werkgever dat jij dé perfecte persoon voor de job bent? In eerste instantie met een krachtig cv dat in één oogopslag alle belangrijke aspecten voor rekruteerders duidelijk maakt. Hoe je zo’n cv precies opstelt? En welke aspecten je er best in vermeld? Dat ontdek je hier.

Stel je even in de plaats van je toekomstige werkgever. Die moet zich waarschijnlijk door heel wat sollicitaties worstelen. Maak het hem/haar dan ook makkelijk. Hou je cv overzichtelijk met deze topics (bepaalde topics kunnen relevanter zijn dan andere voor jouw specifieke jobkeuze).

Welke gegevens vermeld je op je cv?

1. Je persoonlijke gegevens

Uiteraard start je de ‘kennismaking’ met een introductie. Vermeld eerst je persoonlijke gegevens: je naam, je adres, (mobiele) telefoonnummer en je e-mailadres. Zo is het meteen duidelijk waar een rekruteerder je kan bereiken. Vul de info verder aan met je geboortedatum en -plaats, nationaliteit en burgerlijke staat.

Asap-tip

Niet vergeten: vermeld ook je LinkedIn-profiel. Daarin kan je namelijk verder uitweiden over specifieke opdrachten, projecten, ervaringen, etc. Ideaal als je toekomstige werkgever meer wil weten over jou. Gebruik daarbij een persoonlijke url, zoals be.linkedin.com/in/voornaamfamilienaam. Zo ben je nog makkelijker terug te vinden. Wil je weten hoe je dat doet? Lees meer in ons artikel: Hoe maak je een goed LinkedIn-profiel.

2. Studies

Wat heb je gestudeerd? En aan welke instelling? Geef een overzicht van de studies die je volgde. Doe dat in een bepaalde volgorde: de belangrijkste zaken noteer je eerst.

  • Ga omgekeerd chronologisch te werk. Start met je laatste studie. Die is voor je werkgever namelijk de meest relevante.

  • Vermeld vervolgens de naam van je studie, dan de onderwijsinstelling, daarna de data en eventueel het resultaat.

Asap-tip

Ben je aan een bepaalde studie begonnen, maar maakte je die niet af? Vermeld die toch zeker. Het kan een meerwaarde betekenen voor je ervaring. Bovendien vermijd je er ‘gaten’ in je cv mee. Hou het ook positief. De vermelding ‘1 jaar voltooid’ klinkt heel wat positiever dan ‘geen diploma’.

3. Opleidingen / Certificaten

Levenslang leren is de toekomst in deze snel veranderende maatschappij. Laat zien dat je leergierig bent. Vermeld alle bijkomende opleidingen die je volgde: een avondcursus, seminarie, opleidingen voor specifieke rijbewijzen, online studie, interne opleidingen bij een vorige werkgever, etc.

Asap-tip

Hou het relevant. Heeft de opleiding een invloed/effect op je job? Dan moet je die zeker vermelden. Volgde je een cursus als hobby? Dan kan je ‘m wel vermelden bij je persoonlijke profiel. 

4. (Werk)Ervaring

Je hebt heel wat meer ervaring dan je op het eerste zicht denkt. Want niet alleen vorige jobs zijn hier het vermelden waard. Ook stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, studentenjobs, een eindwerk, studieprojecten, … leveren heel wat interessante bagage op.

Ga ook hier duidelijk te werk. Vermeld je functie, het bedrijf en daarna de periode van tewerkstelling.

Maar meer nog dan in jobtitels zijn rekruteerders vooral geïnteresseerd naar jouw takenpakket. Wat stond er op jouw planning? Welke waren je verantwoordelijkheden? Aan welke projecten werkte je mee? Wat was jouw persoonlijke inbreng daar? Wat waren de resultaten? Het is deze informatie die je potentiële werkgever overstag doet gaan.

5. Talenkennis

Talenkennis is een troef op de (Belgische en internationale) arbeidsmarkt. Maak een overzicht van de talen die je kent. En geef ook aan hoe goed je ze beheerst.

Heb je een basiskennis van een bepaalde taal, of spreek je ze vlot? Of misschien begrijp je een taal wel goed, maar lukt zelf spreken of schrijven minder. Ook dat maakt een belangrijk verschil.

Asap-tip

Je kan je taalniveau omschrijven in woorden, bijvoorbeeld basiskennis, goed, heel goed, excellent. Of je kan werken met een handig sterrensysteem. Geef jezelf een aantal sterren (1, 2 of 3) per taalaspect, bijvoorbeeld spreken-schrijven-begrijpen. Dat maakt je talenknobbel in een oogopslag duidelijk. 

6. Computerkennis

Ben jij handig met een computer? Met welke programma’s kan jij vlot overweg? Welke toepassingen zijn voor jou geen probleem? Indien relevant voor de functie waarvoor je solliciteert, kan je een overzicht maken van alle programma’s en toepassingen die je kent.

7. Persoonlijke vaardigheden

Blink jij uit in een bepaalde vaardigheid? Dit is de plek om je talenten op te lijsten. Maar hou het ook hier relevant. Welke vaardigheden zijn een pluspunt voor uitoefening van de job? Je organisatorische talent? Communicatieve vaardigheden? 

Asap-tip

Niet zeker welke vaardigheden geapprecieerd worden in de job? Je vindt een interessante lijst van gevraagde vaardigheden voor specifieke functies in onze beroepengids.

8. Hobby’s

Hou je je ook na je werk graag bezig met dingen, die een meerwaarde zijn voor je job of gewoon je persoonlijkheid weergeven? Sleutel je als mechanicien bijvoorbeeld graag aan wagens? Ben je verpleegster en doe je ook vrijwilligerswerk? Vermeld die dan onder deze topic.

9. Referenties

Soms horen rekruteerders het ook eens graag uit de mond van een ander. Enkele referenties toevoegen aan je cv kan interessant zijn. Vermeld hun naam, functie, het bedrijf waar ze werken en hun (algemeen) telefoonnummer.

Maar ga voorzichtig te werk. Kies je referenties doordacht. Ben je er zeker van dat ze een positief beeld van je ophangen? Informeer ook altijd eerst bij de betrokken personen of ze het OK vinden dat je hen vermeldt. Er is niets zo vervelend als een onverwachte telefoon krijgen en dan te moeten improviseren.

10. Bijkomende informatie

Extra informatie die je potentiële werkgever zou kunnen overhalen om te kiezen voor jou? Die noteer je hier.

  • Heb je een rijbewijs? Welk?

  • Beschik je over een eigen wagen?

  • Kom je in aanmerking voor een tewerkstellingsmaatregel of een individuele beroepsopleiding (IBO)?

  • Vanaf wanneer ben je beschikbaar?

  • Wil je fulltime of parttime werken? In vast verband of posten? Ben je flexibel om eventueel ook in het weekend te werken?

Asap-tip

Een sterk cv opstellen? Als jobcoach helpen wij je graag daarbij.
Download hier onze handige Asap-template en vul er jouw gegevens in.

Je cv een persoonlijke tint geven en er helemaal uitspringen bij rekruteerders? Ontdek hier extra tips voor een succesvol cv.

Veel succces met jouw sollicitatie.

Enjoy Your Job

Klaar voor een nieuwe start?

Vind jouw droomjob

Meer blogartikels lezen