Waarom werken als onderhoudstechnieker via Asap?

Asap helpt je carrière vooruit. Al meer dan 40 jaar lang werken wij als een geoliede machine samen om de professionele doelen van werkzoekenden en werkgevers waar te maken. We analyseren je vaardigheden, focussen op je talenten en geven je ambities alle kansen. Maak snel een afspraak!

Wat is een onderhoudstechnieker?

Een onderhoudstechnieker is cruciaal in elke organisatie. Want diverse sectoren en bedrijven hebben nood aan jouw technische kennis en oplossingsgericht denken. Zonder jouw inspanningen en inzichten werken alle installaties en systemen in de industrie, bouw, farmaceutica, chemie, e.d. niet naar behoren. Er is zelfs zoveel vraag naar dit profiel dat onderhoudstechnicus intussen een knelpuntberoep is. Meer dan genoeg werk voor onderhoudstechniekers dus.

De job van een onderhoudstechnieker evolueert trouwens voortdurend. Zo zijn de besturing, instellingen, prestaties en updates van machines alsmaar meer gelinkt aan software, soms zelfs op maat van het bedrijf. En vanzelfsprekend ontwikkelt men in allerlei sectoren dag na dag nieuwe, efficiëntere en snellere technologieën. Jouw job vraagt dus om regelmatige bijscholingen om altijd bij de pinken te blijven. Zo blijft het boeiend!

Lees verder en ontdek de talenten, taken, sectoren en het loon van onderhoudstechniekers. En vergeet niet door onze vacatures te bladeren!

Vacatures als onderhoudstechnieker

Onderhoudstechnieker

Ben jij de onderhoudstechnieker die we zoeken? In deze functie word je tewerkgesteld in onze centrale werkplaats als onderhoudstechnieker. Samen met je naaste collega’s sta je in voor het elektrisch onderhoud van alle installaties. Je controleert, analyseert en herstelt, met het oog op een optimale werking. Je krijgt taken in zowel het correctief als preventief onderhoud.
Meeuwen
38

Medewerker technische dienst

Omschrijving: Als Medewerker Technische Dienst en Onderhoud bij ons dynamische team ben je verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en optimaliseren van onze technische machines en installaties. Je werkt nauw samen met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat de operationele efficiëntie wordt gehandhaafd en eventuele technische problemen snel en effectief worden aangepakt. Deze rol omvat een breed scala aan taken, waaronder: Uitbouwen van het preventief onderhoudsplan, alsook beheer en uitvoering ervan. Diagnose stellen en repareren van technische storingen. Coördineren van technische projecten, automatisaties en verbeteringen. Up-to-date houden van technische documentatie en rapportages. Contact houden met leveranciers voor storingen, defecten en reserveonderdelen. Samenwerken met collega's om een veilige en efficiënte werkomgeving te handhaven. Zelfstandig begeleiden van standaard projecten.
Bree
38

Onderhoudstechnieker dagpost

Samen met je collega’s sta je in voor het algemeen onderhoud van ons geautomatiseerd machinepark Je voert montagewerken uit en doet de nodige herstellingen (lassen) binnen de productieomgeving Je biedt ondersteuning bij grote stilstanden en verhelpt mechanische storingen aan onze machines en installaties Je helpt bij het preventief onderhoud en zorgt voor de juiste registratie in het onderhoudsinformatiesysteem Je analyseert terugkerende problemen en formuleert hiervoor verbeteringsvoorstellen
Bree
39
ALLE JOBS ALS ONDERHOUDSTECHNIEKER

Onderhoudstechnieker, jouw droomjob

Variatie troef als onderhoudstechnicus jouw job is. Want ‘onderhoud’ is natuurlijk een overkoepelende term voor tal van opdrachten. Deze taken voer jij mogelijk uit:

 • Machines onderhouden en eventueel repareren

 • Onderdelen vervangen of updaten

 • Machines analyseren en snel en efficiënt gebreken of storingen vaststellen

 • Onderhouds- of reparatiedocumenten bijhouden en updaten voor jezelf, je collega’s en eventueel je klanten

 • Regels en voorschriften rond gebruik en veiligheid zonder fout toepassen

 • Bijscholingen volgen, zowel algemeen als specifiek over bepaalde technieken, software en/of machines in jouw sector


Waar kan een onderhoudstechnieker aan de slag?

Als onderhoudstechnieker kan je in een waaier van sectoren werken, naargelang je voorkeur, ervaring en specialisatie. Sommige onderhoudstechnici werken in een magazijn of machinepark. Anderen gaan ter plaatse bij klanten – bedrijven of particulieren – om er onderhoud, herstellingen of vervangingen uit te voeren.

Wat is het loon van een onderhoudstechnieker?

Hoeveel verdient een onderhoudstechnieker? Vele factoren spelen een rol in de precieze berekening van je salaris: het paritair comité, je ervaring, je opleidingsniveau, enzovoort. Over het algemeen kan je als uitzendmedewerker rekenen op een gemiddeld brutoloon van € 14,56 per uur.

Heel wat onderhoudstechniekers hebben daarnaast ook recht op premies omdat ze in ploegen, ’s nachts of in het weekend werken. En natuurlijk krijg je dikwijls ook enkele extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en een groeps- of hospitalisatieverzekering. Sommige bedrijven geven hun onderhoudstechniekers bovendien een laptop en/of gsm.

Achtergrond en opleidingen voor een onderhoudstechnieker

De ideale achtergrond voor een onderhoudstechnieker? Dat hangt af van de precieze job die je voor ogen hebt, de sector, enzovoort. Het is zowel voor starters als ervaren technici perfect mogelijk om een job als onderhoudstechnieker binnen te halen. Bespreek met je ASAP-consulent je werkdoel!

 • Opleidingen VDAB

VDAB biedt opleidingen aan voor dit knelpuntberoep op diverse locaties in Vlaanderen en voor verschillende profielen. Er zijn cursussen voor werkzoekenden, voor werknemers die een bijscholing of carrièreswitch willen en voor mensen die als zelfstandig onderhoudstechnieker aan de slag willen. De opties: onderhoudsmecanicien, onderhoudselektricien en onderhoudselektromecanicien.

 • Opleiding onderhoudstechnicus SYNTRA

Bij SYNTRA is het ook mogelijk om een opleiding tot onderhoudstechnicus te volgen. Heb je al een diploma elektromecanicien op zak? Dan duurt de opleiding maar 1 jaar. Zo niet, dan volg je eerst een SYNTRA-opleiding van 2 jaar voor elektromecanicien, gevolgd door 1 jaar onderhoudstechnieker.

 • Bachelor elektromechanica of elektrotechniek

Een doorgedreven opleiding als onderhoudstechnieker? Start dan een bacheloropleiding aan de hogeschool of universiteit. Een professionele bachelor in elektromechanica kan je bijvoorbeeld volgen aan de hogeschool Thomas More, UCLL of VIVES. Een bachelordiploma in elektrotechniek behaal je onder meer aan de KULeuven.

Vaardigheden van een onderhoudstechnieker

Als onderhoudstechnieker heb je deze vaardigheden onder de knie en talenten in huis:

 • Techniek is je job, dus je technisch inzicht is prima.

 • Je werkt graag in een flexibel uurschema.

 • Helder communiceren is voor jou geen probleem.

 • Je kan probleemoplossend denken.

 • Bouwplannen e.d. hebben geen geheimen voor jou.

 • Je bent behendig en nauwkeurig.

 • Veiligheid is voor jou prioriteit.

Ontdek al onze vacatures voor onderhoudstechniekers

Zet je carrière in gang. Solliciteer nu als onderhoudstechnieker via Asap.

Bekijk de vACATURES