In dit #MeToo-tijdperk heeft iedereen het erover. Maar wat is seksuele intimidatie precies? De Belgische wetgeving omschrijft het als élke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan de schuldige weet (of zou moeten weten) dat het afbreuk doet aan de waardigheid van de betrokken personen, vrouwen én mannen. Niet concreet genoeg? Asap duikt dieper voor je: zo herken je ongewenste seksuele handelingen op de werkvloer. 

3 vormen van seksuele intimidatie 

Seksuele intimidatie kan op verschillende manieren opduiken op de werkvloer. Soms zijn de woorden of handelingen heel duidelijk. In bepaalde gevallen kan seksuele intimidatie heel subtiel zijn. Maar in alle gevallen is het gedrag ongewenst. Dit zijn de 3 mogelijke vormen van seksuele intimidatie. 

  • Verbale seksuele intimidatie 
    Op elke werkvloer vallen ze al eens: schuine moppen. Meestal zijn ze ook onschuldig bedoeld. Maar niet iedereen is ermee opgezet. Zeker niet als ze persoonlijk worden. Een complimentje geven is 1 ding. Maar (te) intieme vragen stellen over iemands privéleven of ongepaste (seksuele) opmerkingen maken over iemands uiterlijk of kledij is erover.  

  • Non-verbale seksuele intimidatie 
    Seksuele intimidatie kan ook andere vormen aannemen. Iemand kan je bijvoorbeeld ongepaste afbeeldingen tonen, of ongepaste (lees: seksueel getinte) gebaren naar je maken. En wat als iemand je dikwijls aanstaart? Het is best mogelijk dat dit bedoeld is als geflirt. Maar als het gevoel niet wederzijds is, kan dat gedrag je erg ongemakkelijk doen voelen. Maak dat dan ook duidelijk. Stopt het niet of integendeel: wordt het ongepaste gedrag nog erger? Dan heb je zeker te maken met seksuele intimidatie. 

  • Fysieke seksuele intimidatie  
    Tussen goede collega’s zijn er wel eens lichamelijke contacten; bijv. een kus of knuffel bij het begroeten of afscheid nemen. Niet alle gevallen daarvan zijn meteen seksuele intimidatie. Ze worden maar een probleem als ze als ongewenst ervaren worden, zoals iemand (ongevraagd) vastpakken, een arm om iemands schouder leggen of iemand te dikwijls en/of te lang een knuffel geven. Seksuele intimidatie wordt heel duidelijk als bijvoorbeeld iemand je (ongewenst) probeert te kussen, opzettelijk de doorgang blokkeert of te vaak te dicht bij je in de buurt komt. 


Wist je dat ...  
Uit een Vlaamse studie blijkt dat 15% van de vrouwen en 7% van de mannen ooit het slachtoffer zijn geweest van ongewenst seksueel gedrag op het werk.  


Seksuele intimidatie: wat doe je ertegen? 

Ben je zelf slachtoffer of een getuige van seksuele intimidatie op de werkvloer? Blijf dan niet bij de pakken zitten, maar reageer! 

  • Hoe moeilijk het ook is: kom op voor jezelf. 
    Lach ‘onschuldig’ gedrag niet weg, zoals schuine moppen, ongepaste opmerkingen over je uiterlijk of kledij of ongewenste aanrakingen. Laat duidelijk merken dat je dit niet toelaat. 

  • Geef duidelijk je grenzen aan.  
    Spreek de bewuste persoon er in eerste instantie even apart over aan. Maak duidelijk dat je je ongemakkelijk voelt bij zijn/haar gedrag en hij/zij er mee moet ophouden.  

  • Blijft het ongewenste gedrag duren? 
    Haal er een vertrouwenspersoon, leidinggevende of preventieadviseur bij. Zij zijn getraind om hier mee om te gaan en helpen je discreet verder. 

  • Gaat het ongewenste gedrag écht te ver? 
    Dan kan je best aangifte doen bij de politie en/of de bevoegde rechtbank.  

Gedragingen en woorden zijn subjectief. Maar het is belangrijk om te weten dat jij recht hebt op die subjectiviteit. Voel je iets aan als intimiderend, ongemakkelijk of grensoverschrijdend, dan heb je ook het recht om je grenzen te stellen


Meer weten? Wil je een vertrouwelijk gesprek over de situatie op de werkvloer? Je vertrouwenspersoon, leidinggevende of preventieadviseur op het werk zijn er om je te helpen.  


Lees ook:

Enjoy your (safe) Job!