Meld elke vorm van seksueel geweld | ASAP
Home / Veiligheid / Meld elke vorm van seksueel geweld

Veiligheidstips voor:

Meld elke vorm van seksueel geweld

In deze tijd van #MeToo zijn we er extra gevoelig voor. Veelbetekende blikken, dubbelzinnige opmerkingen, handtastelijkheden, … Wat kan en wat kan absoluut niet op je werkplek?

Wat is seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie omvat alle ongewenste gedragingen met een seksuele ondertoon. Die kunnen fysiek zijn, maar ook verbaal. Een knipoog of ‘vuile’ grap kunnen misschien nog als ‘onschuldig’ worden bestempeld. Maar situaties kunnen escaleren: insinuaties en ongewenste aanrakingen kunnen leiden tot een aanranding of zelfs verkrachting.

Het belang van context

Is die knipoog of dat schouderklopje goed bedoeld of niet? Is die dubbelzinnige opmerking grappig of niet? Gaat het tonen van pornografische beelden te ver of niet?

Wanneer is er wel of geen sprake van seksuele intimidatie? Dat hangt meestal af van de context. Een oprecht schouderklopje van de ene is niet hetzelfde als een onbehaaglijk aanvoelende aanraking van de andere.

Of iets als dubbelzinnig wordt opgevat heeft veel te maken met de persoon die het geeft. Een (seksuele) ondertoon is in veel gevallen een subjectief gegeven. Maar het is belangrijk om te weten dat jij recht hebt op die subjectiviteit. Voel je iets aan als intimiderend, dan heb je ook het recht om je grenzen te stellen.

Wat te doen bij seksuele intimidatie?

Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld? Reageer dan! 

 • Geef je grenzen aan.
  Wat kan voor jou wél? Wat niet?
   
 • Wees duidelijk en pas je eigen gedrag ook aan.
  Dubbelzinnige opmerkingen weglachen, geeft de ‘dader’ een foute boodschap.
   
 • Maak geen scène, maar reageer op een rustige, correcte en gedecideerde manier.
   
 • Stopt de seksuele intimidatie niet?
  Neem dan contact op met je ASAP-contactpersoon of onze preventieadviseur. Geraken jullie er niet uit? Dan kan je zaak worden behartigd door de arbeidsinspectie van jouw regio, of kan je zelfs naar de arbeidsrechtbank of (in ernstige gevallen) naar de correctionele rechtbank gaan.

Wil je meer info of graag een vertrouwelijk gesprek met onze preventieadviseurs? Je kan altijd bij hen terecht op 089 20 14 00 of via preventieadviseur@asap.be.


Enjoy your (safe) Job!