Je collega’s uitsluiten, roddelen, een “onschuldig” grapje maken en uitlachen, of zelfs fysiek of mentaal bedreigen, geweld gebruiken, (seksueel) intimideren: pesten kan veel verschillende vormen aannemen. Waarschijnlijk heb jij er ook ooit mee te maken gehad. Maar in welke vorm dan ook: pesten is ongepast en onaanvaardbaar op het werk (én daarbuiten).

Hoe kan je pesten voorkomen? 

Pestgedrag volledig verbannen van de werkvloer zodat iedereen aangenaam en veilig kan gaan werken? Als medewerker speel jij daar zelf een actieve rol in.

  • Zorg ervoor dat je je zelf nooit ongepast gedraagt ten opzichte van een collega. Een “onschuldige’ grap uithalen met je nieuwe collega om hem te ‘verwelkomen’ in het team? Denk er toch maar twee keer over na.
     

  • Ben je getuige van een situatie van intimidatie? Blijf dan niet passief toekijken. Spreek hem of haar er persoonlijk over aan. En maak je collega(’s) duidelijk dat dit soort gedrag ongepast is.Geen resultaat? Praat er dan over met je directe chef.
     

  • Associeer jezelf niet met een collega die ongepast gedrag vertoont op de werkvloer. Moedig hem (bewust of onbewust) ook niet aan om door te gaan daarmee. Maar zwijg ook niet, dan lijkt het alsof jij dit gedrag oké vindt. Zeg er iets van, laat merken dat die grap, de denigrerende opmerking of zelfs het fysiek geweld helemaal onaanvaardbaar is.

Wist je dat pesten een belangrijke oorzaak is van ziekteverzuim?

Een slechte concentratie, slapeloosheid, een aanhoudende verkoudheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, … Pesten veroorzaakt heel wat gezondheidsklachten. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de werkvloer. Optreden tegen pesten is dus in het belang van álle medewerkers.

Op de werkvloer is er heel wat diversiteit. Door respect op te brengen voor die verschillen,  creëer je samen een gezonde, pestvrije werkomgeving. Het resultaat? Een betere en leukere samenwerking binnen je team én minder ongevallen. Respecteer dus je collega’s, zo respecteer je ook jezelf!


Heb je hierover vragen? Stel ze aan je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) job!