Mijn rug, daar draag ik zorg voor | ASAP
Home / Veiligheid / Mijn rug, daar draag ik zorg voor

Veiligheidstips voor:

Mijn rug, daar draag ik zorg voor

Vaak bukken en opstaan, zware dingen optillen en verplaatsen: het werk van een arbeider is niet eenvoudig. Je rug wordt voortdurend belast, zelfs zonder dat je het merkt. Het is dan ook belangrijk steeds een goede houding aan te nemen. Anders zou je rug ... jou wel eens de rug kunnen toekeren. 

Hou het veilig voor je rug

Voldoende aandacht besteden aan de gezondheid van je rug: het is een investering op lange termijn. Je voorkomt er rugklachten mee, of erger nog: een chronische pijn of zelfs een blijvende handicap.

Gelukkig kan je met enkele goede gewoontes de schade beperken.

Beschik je over een werkblad of een verstelbare tafel? Gebruik die dan ook zoveel mogelijk om dozen of andere spullen op te leggen. Zo vermijd je dat je je dikwijls moet bukken. Moet je een (zware) lading verplaatsen? Gebruik daarvoor een transpallet, een karretje of een ander hulpmiddel. Ze staan er voor je, gebruik ze dan ook. Is de lading te groot of te zwaar om alleen te dragen, ga dan niet alleen aan de slag en vraag altijd de hulp van een collega! Zorg er ook voor dat je parcours hindernisvrij is, zodat je nergens over kan vallen.

7 gouden regels die elke lading ‘draaglijk’ maken

Of je nu thuis bent of op het werk, een lichte doos moet dragen of een zware kist: volg altijd deze 7 regels. Je rug zal je dankbaar zijn!

  1.  Hef nooit te zware objecten.
  2.  Buig niet voorover, maar hou je rug recht en zak door je knieën. Door je beenspieren te gebruiken belast je je rugspieren niet .
  3.  Ga zo dicht mogelijk tegen het object staan dat je wil optillen.
  4.  Plaats je voeten iets uit elkaar en positioneer ze aan beide zijden van het object.
  5.  Heeft de lading een handvat, zoals bijvoorbeeld een emmer? Neem dat dan in één hand en gebruik je andere hand om op je dij te drukken. Zo blijft je lichaam in evenwicht.
  6.  Is er geen handvat, gebruik dan altijd beide handen om het object op te tillen.
  7.  Sta op door op je benen te drukken, en hou daarbij je rug altijd recht.

Werk met respect voor je veiligheid

Vormt het dragen van ladingen in jouw werkplaats een gevaar voor je gezondheid? Informeer je dan zeker bij je werkgever. Hij is verplicht voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om elk risico voor zijn werknemers te vermijden.


Wil je meer info of ben je op zoek naar nuttige tips om iedereen te laten meewerken aan de veiligheid op de werkplaats? Mail dan naar onze preventieadviseurs via preventieadviseur@asap.be. Of contacteer ons op het nummer 089 20 14 00.


Enjoy your (safe) Job!