Gebruik een trapladder | ASAP
Home / Veiligheid / Gebruik een trapladder

Veiligheidstips voor:

Gebruik een trapladder

Een drukke dag en je moet bovenop de kast poetsen? Die bureaustoel met wieltjes is misschien wel snel en makkelijk bijgeschoven. Maar veilig is het allesbehalve. De stoel kan makkelijk onder je uitglijden, waardoor jij een lelijke val kan maken.

Moet je op een hoogte werken?

Neem er dan altijd een trapladder bij. En gebruik hem slim, om risico’s te vermijden.

  • Zet de trapladder op een stabiele ondergrond en klap hem ook volledig uit. Zo kan hij niet wegschuiven tijdens je job.
     
  • Gebruik nooit een trapladder hoger dan 3 treden. Hoger werken is verboden terrein voor jou. Die jobs laten we over aan gespecialiseerde firma’s die over andere materialen beschikken.
     
  • Hou altijd de regel van 3 in gedachten. Dat wil zeggen dat je altijd 3 contactpunten hebt met de trapladder. Ofwel 2 voeten en 1 hand, ofwel 1 voet en 2 handen. Stap dus nooit op de trapladder terwijl je iets in je handen hebt, maar hou je met beide handen goed vast terwijl je omhoog gaat. Zet ook niet 1 voet op de trapladder en 1 voet op de tafel of het venstertablet, zo kan de trapladder héél gemakkelijk omvallen. Balanceer zeker ook nooit op de beugel.
     
  • En last but not least, gebruik je trapladder niet als stockageruimte. Leg geen materialen op de treden of het platform. Teveel risico dat je erachter blijft haken of erover uitglijdt. Leg al je spullen liever naast de ladder op de tafel, kast, vensterbank, ... en vermijd zo een lelijke val.

Meer info over het gebruik van trapladders? Contacteer onze preventieadviseurs op 089 20 14 00 of mail naar preventieadviseur@asap.be.


Enjoy your (safe) Job!