Home / Solliciteren / Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

Spannend, zo’n eerste sollicitatiegesprek. Uiteraard heb je je goed voorbereid. Maar wat mag je precies van het gesprek zelf verwachten? Hoe verloopt alles concreet? Ontdek het hier en stap vol vertrouwen binnen bij je (mogelijk) toekomstige werkgever.

1. Meld je aan voor je sollicitatiegesprek

volgende stappen in sollicitatiegesprek - verloop sollicitatiegesprek - ASAP Ben je – op tijd! –  toegekomen bij de onderneming? Meld je dan aan bij de receptionist(e). Stel jezelf duidelijk voor en vermeld met wie je een afspraak hebt. Wees vriendelijk en correct – deze mensen zouden je nieuwe collega’s kunnen worden. Bovendien informeren heel wat rekruteerders achteraf naar je gedrag bij het binnenkomen.

Installeer je in de wachtzaal en maak van de gelegenheid gebruik om alvast de bedrijfssfeer op te snuiven. Wat voor soort mensen werken hier? Hoe gaan ze met elkaar om? Blader ook al eens door bedrijfsbrochures of vakliteratuur als die er liggen. Je steekt misschien nog iets op dat nuttig kan zijn tijdens je gesprek. 

2. Maak kennis met je gesprekspartner

Jij bent aan de beurt. Tijd om naar binnen te gaan en kennis te maken met je gesprekspartner(s). Begroet hem/haar met een stevige handdruk en zeg duidelijk je naam. Luister ook goed naar de namen van eventuele andere aanwezigen. Zo kan je hen tijdens het gesprek persoonlijk aanspreken.

Vraagt je gesprekspartner of je iets wil drinken? Accepteer dat dan vriendelijk. Koekjes of chocolaatjes laat je deze keer beter liggen. Praten met kruimels in je mond of bruine tanden geeft niet meteen de beste indruk.

ASAP-tip: breek het ijs

Een sollicitatiegesprek hoeft niet per se een vraag-en-antwoord-gesprek te zijn. Je maakt een zoveel betere indruk als jullie echt in dialoog kunnen gaan. Breek daarom meteen het ijs met een leuke vraag of opmerking over het bedrijf. De eerste indruk die je kreeg bij het binnenkomen bijvoorbeeld. Een gerealiseerd project van de onderneming. De makkelijke aansluiting met het openbare vervoer. Etc.

3. Verneem alles over de onderneming en de jobinhoud

Lees je gesprekspartner kennen - verloop van een sollicitatiegesprekIn eerste instantie zal je interviewer de onderneming aan je voorstellen: de geschiedenis, activiteiten, verwezenlijkingen, aantal medewerkers, … Luister aandachtig en pik eventueel kort in op een bepaald aspect. Een ideale manier om te laten merken dat jij op voorhand je huiswerk maakte. Rekruteerders houden van gemotiveerde kandidaten!

Artikel: Op sollicitatiegesprek? Start met online research!

Je krijgt ook een gedetailleerd beeld van de functie waarvoor je solliciteert. Wat houdt die precies in? Wat zullen je verantwoordelijkheden en uitdagingen zijn? Op welke afdeling werk je? Uit hoeveel mensen bestaat het team? Met wie ga je samenwerken? Die info geeft je al een goed beeld van je jobinhoud en wat er van je verwacht wordt. Luister ook hier aandachtig naar, zodat je later in het gesprek kan inspelen op aangehaalde aspecten.

4. Stel jezelf voor aan het begin van je sollicitatie

Nadat jij een korte introductie hebt gekregen, krijg je zeker de vraag om jezelf even kort voor te stellen. Het is niet de bedoeling om je hele leven uit de doeken te doen. Haal kort de meest relevante dingen aan die je interviewer interessant zou kunnen vinden.

Kan je een hulplijn gebruiken? Ontdek hier alle hacks om jezelf voor te stellen als een pro.

ASAP-tip

Neem zelf ook altijd een geprinte versie mee van je cv. Het helpt soms om dat als leidraad te gebruiken voor je verhaal. Maar pas op, lees niks letterlijk af. Hou je uitleg zo spontaan mogelijk.

5. Leg tijdens het sollicitatiegesprek uit waarom jij de geknipte persoon bent voor de job

leer elkaar kennen - verloop van een sollicitatiegesprek - ASAPJe interviewer gaat zeker informeren naar je motivatie. Waarom heb je gesolliciteerd? Wat spreekt je aan in de job? Waarom zou de onderneming voor jou moeten kiezen? Speel in op de waarden en ambities van de onderneming en leg uit hoe jij een persoonlijke bijdrage kan leveren daaraan.

Er zijn nog wel enkele klassiekers die de revue zullen passeren tijdens je gesprek. Zoals je pluspunten en minpunten bijvoorbeeld. Check daarvoor deze 10 meest gestelde vragen.

Zo ben je goed voorbereid en vermijd je dat je moeilijk uit je woorden komt tijdens het gesprek.

ASAP-tip

Wees zo concreet mogelijk in je uitleg. Zeggen dat je klantvriendelijk bent is makkelijk. Maar maak ook duidelijk hoe klantvriendelijk. Vertel over een probleem met een klagende klant, hoe jij die situatie aanpakte en wat het resultaat daarvan was. Hier vind je een handige methode om je sollicitatiegesprek voor te bereiden.

6. Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek

Heeft je interviewer zich een goed beeld kunnen vormen van jou? Dan geeft hij/zij jou ook nog de kans om eventueel vragen te stellen. Zeker doen! Door zelf ook vragen te stellen, maak je een geïnteresseerde indruk.

Wat je precies kan vragen? Dat hangt af van je gesprek. Pik bijvoorbeeld in op een aspect dat jullie al kort aanhaalden. Informeer naar de sfeer op de werkvloer. Vraag naar de medewerkers of afdelingen waarmee je gaat samenwerken. Zijn er opleidingen voorzien? Welke zijn de doorgroeimogelijkheden?

Enkele concrete vragen kunnen zijn:

  • Wat zijn de top 3 competenties of sterktes die nodig  zijn voor deze functie?
  • Wat zijn de belangrijkste zaken waarbij ik kan helpen tijdens de eerste 3 maanden?
  • Waarom werken je medewerkers graag in jouw bedrijf?
  • Hoe zou je het team omschrijven waarin ik terecht kom?
  • Hoe groot is het team waarin ik terecht kom? Of werk ik alleen?

ASAP-tip

De vraag ‘Heb jij nog vragen?’ kan je op het moment misschien overvallen. Zeker als je zenuwachtig bent. Maar niks belet je om thuis alvast wat vraagjes voor te bereiden. Tijdens je voorbereidingonline research zullen er zeker dingen opduiken waarnaar je kan informeren.

7. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Meld je aan en wees vriendelijk - verloop van een sollicitatiegesprek - ASAP
Is alles – voorlopig toch – duidelijk? Dan sluit je interviewer af met info over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure: wanneer je feedback mag verwachten en op welke manier.

Licht je interviewer niet toe welke de volgende stappen zijn? Informeer er dan zelf naar. Komt er nog een volgende ronde? Volgen er praktische testen? Indien ik niet door mag, kan ik dan feedback verwachten?

 

 

8. Sluit je sollicitatiegesprek positief af

Jullie gesprek goed afsluiten is als een dessert dat blijft nazinderen. Geef je interviewer opnieuw een stevige handdruk, spreek hem aan bij zijn/haar naam en bedank hem/haar voor de kennismaking en de tijd. Vergeet zeker ook niet de receptionist(e) te begroeten in het naar buiten gaan. Zo laat je ook daar een goede indruk achter.

9. Na het sollicitatiegesprek

Een goed gesprek achter de rug? Neem dan nog even de tijd om wat dingen te noteren, nu alles nog vers in je geheugen ligt. Wie was aanwezig tijdens het gesprek? Waarover hebben jullie het gehad? Wat is er precies afgesproken?

Ging het gesprek minder goed? Maak dan een analyse voor jezelf. Was je niet goed voorbereid? Of was het iets anders? Door werkpunten te noteren, verhoog je je kansen bij een volgende gesprek!

 

10. Volgende ronde

Blijf je in de running? Dan mag je doorgaans een telefoontje verwachten voor een volgende ronde.

Ben je niet geselecteerd, dan ontvang je meestal een schriftelijk bericht. Je mag ook altijd vragen naar feedback. Deze kan je meenemen tijdens je toekomstige sollicitatiegesprekken. 


Meer tips over solliciteren? Neem contact op met onze consultants in een ASAP-kantoor bij jou in de buurt. Of neem een kijkje in ons online sollicitatiedossier.


Enjoy your Job Interview!

Enjoy your (new) Job!

vind jouw droomjob