In de huidige 'war for talent' trekken werkgevers alle registers open om nieuw talent op te sporen en zo snel mogelijk aan boord te halen. Want het aantal vacatures in ons land blijft boomen en de nood aan nieuwe werkkrachten is hoog.

De tijd dat sollicitanten via papieren krantenadvertenties werden ‘verleid’ door potentiële werkgevers, ligt al lang achter ons. Vandaag verloopt de werving en selectie van nieuw talent steeds vaker via digitale tools en technologieën. Dat zorgt voor ongekende mogelijkheden om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen én om op een efficiënte manier met elkaar te communiceren. De keuze aan digitale tools en technologieën is echter enorm. Zie jij door de bomen het bos nog? Tijd voor een handig overzicht van veelgebruikte toepassingen.

De volgende innovatieve tools mag je niet missen

1. Sociale media

De voorbije jaren zijn sociale media geëvolueerd van platformen voor persoonlijke interactie tot krachtige wervingstools. LinkedIn, Facebook en X (het vroegere Twitter) bieden jou en je recruiters ongekende kansen om potentiële kandidaten te vinden en te benaderen. Door doelgericht te adverteren en content te delen die aansluit bij jouw bedrijfswaarden, bereik je een breed publiek en positioneer je jezelf als aantrekkelijke werkgever.

2. AI-Powered Tools

Kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor een ware revolutie in de wereld van werving en selectie. Met AI-aangedreven tools zoals XOR en Mya kan je immers grote hoeveelheden gegevens analyseren om geschikte kandidaten te identificeren. Ze helpen je ook om op maat gemaakte vacatureteksten op te stellen en te voorspellen welke kandidaten het meest succesvol zullen zijn in een bepaalde functie.

3. Skills Assessment Platforms

De vaardigheden van kandidaten vakkundig beoordelen is van cruciaal belang. Zogenaamde skills assessment platforms, zoals Codility en HackerRank, stelt jouw bedrijf in staat om de vaardigheden en bekwaamheid van technische profielen te testen, wat essentieel is in een concurrerende markt.

4. Virtuele assistenten

Met de hulp van AI-aangedreven chatbots en virtuele assistenten – denk bijvoorbeeld aan Olivia by Paradox of Arya by Leoforce – informeer je potentiële kandidaten snel en efficiënt over het sollicitatieproces, vacatures en de bedrijfscultuur. Met die tools kan je ook de eerste screening van kandidaten uitvoeren en hen vervolgens doorsturen naar de meest geschikte posities.

5. VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality)

VR en AR worden steeds vaker gebruikt om een indrukwekkende sollicitatie-ervaring te creëren. Laat hen virtueel kennismaken met hun toekomstige collega’s en maak een simulatie van de werkomgeving, zodat ze een realistisch beeld krijgen van je organisatie.

6. Data Analytics Tools

Data-analysetools zoals Tableau en Google Analytics helpen je organisatie om inzicht te krijgen in het wervings- en selectieproces. Zo laten ze toe om de effectiviteit van verschillende wervingskanalen te meten, zodat jij en je recruiters altijd investeren in de meest succesvolle platformen.

7. Video Interviewing

Video-interviews via Zoom, Google Meet, Microsoft Teams of HireVue leveren heel wat tijdwinst op in vergelijking met traditionele face-to-face sollicitatiegesprekken. Een extra troef is dat je die interviews kan opnemen, zodat je achteraf samen met andere collega’s kandidaten kunt beoordelen en evalueren.

8. Job Boards

Job boards zoals Glassdoor en SimplyHired blijven populair bij werving en selectie, omdat je via die technologie een breed publiek bereikt en vacatures kan delen met verschillende doelgroepen. Lees: met een minimale inspanning bieden ze je maximale visibiliteit.

9. ATS (Applicant Tracking System)

ATS-software – waaronder populaire namen als Greenhouse, Workday, Lever en JazzHR – helpen je sollicitaties te beheren en de voortgang van kandidaten bij te houden doorheen de wervingsprocedure. De software automatiseert veel routinetaken en zorgt ervoor dat je geen kandidaten over het hoofd ziet.

10. Employee Referral Platforms

Je eigen medewerkers zijn vaak de beste bron om nieuw talent aan te trekken. Employee referral platforms zoals Teamable en RolePoint maken het eenvoudig voor hen om kandidaten voor te dragen, eventueel gekoppeld aan een beloning voor succesvolle aanwervingen.

11. TRM-Software (Talent Relationship Management)

TRM-software (met veelgebruikte toepassingen als SmashFly en Yello) helpt je relaties met potentiële kandidaten op te bouwen en te onderhouden, zelfs als ze op dat moment niet beschikbaar zijn voor een nieuwe baan. Een talentenpool aanleggen is een waardevolle hr-techniek om toekomstige vacatures makkelijker en sneller in te vullen.

Op weg naar concurrentievoordeel

Eén ding is wel zeker: met behulp van sociale media, AI-gedreven tools, skills assessment platforms en andere technologieën creëer je een belangrijk concurrentievoordeel bij het vinden van de juiste talenten voor jouw organisatie. Het succes ligt vooral in het slim combineren van die tools, samen met het op de voet volgen van de laatste trends en ontwikkelingen op technologisch vlak.

Hulp nodig bij de werving en selectie van nieuw talent?

Schakel dan ons team van hr-experts in.

Vind talent