Wetenschappelijke studies bevestigen het: als je je goed voelt in je job, ben je meer gemotiveerd en presteer je beter. Je gaat met een glimlach werken. Je (werk)dagen vliegen om. Een hoog ‘Enjoy your Job’-gehalte creëren op de werkvloer? Ontdek in dit artikel de kracht van een compliment!

Je brengt heel wat uren van je leven door op je werk. Een stevig werkritme, complexe productieprocessen en krappe deadlines kunnen er voor behoorlijk wat stress zorgen. Een positieve werksfeer is dan ook een must!

Er zijn heel wat gelegenheden om fijne momenten te beleven met collega’s: een teambuilding, een happy hour na het werk, een personeelsfeestje, … Maar er is ook een heel simpele manier om het enjoy-gehalte op je werk een boost te geven. Elke dag opnieuw. Daarvoor gooit Asap zijn geheime wapen in de strijd.

Klaar voor de kracht van een compliment?

Motivatie verhogen? Geef een compliment!

Je collega’s en medewerkers vleugels geven? Een compliment doet het nodige werk! Dat merk je wel als je er zelf eentje krijgt. Je energieniveau en motivatie pieken. Je voelt je gewaardeerd en geniet des te meer van je werk. Zodat je elke dag met een brede glimlach gaat werken. Complimenten hebben een krachtig effect dat lang nazindert op de werkvloer. Een win-win-situatie voor alle partijen.

Het belang van een compliment op de werkvloer wordt ook bevestigd door diverse studies. Zo blijkt uit een onderzoek van het Europees Sociaal Fonds dat ‘waardering’ de grootste vereiste is op het werk. Maar liefst 95% van de Belgen vindt dit belangrijk.

Daarnaast heeft waardering ook een positief effect op de productiviteit. In de jaren 1927 tot 1933 ontdekten Amerikaanse wetenschappers het Hawtorn-effect. Tijdens experimenten in de Hawtorn-fabrieken van Western Electric bleek dat niet alleen betere fysieke arbeidsomstandigheden een invloed hadden op de productiviteit. Maar vooral de aandacht en waardering van leidinggevenden zorgde voor een enorme stimulans en motivatie!

Hoe geef je het best een compliment op het werk?

Complimenteren volgens de regels van de kunst. Niet alle complimenten hebben hetzelfde effect. Wil je het beste halen uit je complimenten? Hierbij enkele Asap-tips die gegarandeerd ‘werken’.

1. Méén het

Complimenten hebben maar effect als ze ook echt gemeend zijn. Maak er geen plichtsbewuste techniek van die je afhandelt op automatische piloot. Laat elke keer zien dat je het méént. Zo betekent je compliment ook écht iets.

2. Geef complimenten die ertoe doen

Focus je complimenten op (persoonlijke) verwezenlijkingen of realisaties: een project dat tot een goed einde werd gebracht, een interessant idee, een originele oplossing voor een productieprobleem, … Complimentjes over iemand zijn/haar kledingstijl, uiterlijk, ... kunnen zeker ook.

3. Hou het écht

(Constructieve) feedback verpak je best niet als een compliment. Een opsteker gevolgd door een grote ‘maar’ is een halfbakken compliment dat zijn doel grandioos voorbijschiet. Maak van complimentjes ook échte complimentjes.

4. Denk aan je hele team

Een project op een schitterende manier gerealiseerd? Een nieuwe klant kunnen binnenhalen? Heb oog voor alle medewerkers, ook voor degene die een minder zichtbare bijdrage hebben.

5. Ga voor humor

Verpak je complimentjes met een goede portie humor. Je tovert er gegarandeerd een glimlach mee op het gezicht van je collega. Hou het wel subtiel: niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor.

Klaar om samen met Asap de sfeer op je werkvloer een boost te geven?
In dit artikel lees je hoe je jouw collega's in de bloemetjes kan zetten via Teams.

Enjoy your Compliment!
Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen