Zegt een job tussen 4 muren jou niks? Ben jij graag actief in de buitenlucht? Terwijl jij nog éxtra geniet van je job, is het ook opletten geblazen. Want je huid een hele dag blootstellen aan de zon heeft gezondheidsgevolgen op lange termijn. Gelukkig kan je daar makkelijk iets aan doen!

Een slag van de zon

Buiten werken is zalig bij mooi weer. Maar een hele dag onbeschermd in de zon doorbrengen? Dat kan een beetje teveel zijn van het goede. Zonnestralen die een hele dag vrij spel hebben op je hoofd en nek, kunnen je systeem danig in de war brengen. Je lichaam kan gaan oververhitten. De eerste symptomen daarvan zijn misselijkheid, duizeligheid en/of hoofdpijn. Dan is het zaak zo snel mogelijk naar binnen te gaan en voldoende water te drinken. Maak je zelfs koorts, dan raadpleeg je best zo snel mogelijk een dokter.

Wat moet je doen als je ben verbrand door de zon?

Begint je huid rood te kleuren? Ga dan als de bliksem uit de zon. Want die roodheid is een waarschuwing dat je huid teveel uv-stralen te verwerken kreeg. Je lichaam start automatisch een verdedigingsmechanisme dat alle beschadigde huidcellen zo snel mogelijk verwijderd. Gevolg? Hele stukken huid die je zomaar van je lichaam kan trekken. Een pijnlijke zaak. Herstel is dus je prioriteit. 

 • Neem een lauw/koud bad om je lichaam te verkoelen.

 • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.

 • En smeer royaal een goede aftersun crème!

Is je huid herhaaldelijk verbrand? Dan treedt er onomkeerbare permanente schade op. Er ontstaan diepe groeven die je er enkele jaartjes ouder doen uitziet. Je huid gaat uiteindelijk ook pigmentvlekken vertonen, die licht of donker kunnen kleuren. En die op termijn een nog groter risico inhouden …

Spectaculaire stijging van het aantal huidkankers

De afgelopen jaren was er een alarmerende stijging van het aantal huidkankers wereldwijd. België volgt die schrikbarende trend op de voet. Maar liefst 1 op 5 Belgen krijgt in zijn leven te maken met een of andere vorm van huidkanker! Niet alleen lichte huidtypes lopen daarbij een verhoogd risico. Ook een gebruinde huid biedt geen bescherming tegen schadelijke uv-stralen. Alle werknemers die buitenarbeid verrichten zitten dus in de gevarenzone. En toch onderschatten werknemers én werkgevers de gevolgen ervan jammer genoeg nog schromelijk.

Erkend als beroepsziekte

Wist je dat huidkanker geregistreerd staat als een beroepsziekte? Dat betekent dat werkgevers wettelijk verplicht zijn om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) te laten uitvoeren van de (zonne)risico’s tijdens je beroepswerkzaamheden. En dat ze verplicht de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) met duidelijke gebruiksinstructies ter beschikking moeten stellen.

Hoe bescherm je je huid tegen de zon?

De schadelijke gevolgen van een overmatige blootstelling aan uv-stralen kan je makkelijk voorkomen door volgende veiligheidsmaatregelen.

 • Drink voldoende water, in de zon is er meer kans op uitdroging!

 • Werk zoveel mogelijk in de schaduw. 
  Zorg voor de nodige afscherming. Probeer je werk zo te plannen, dat je de zon tijdens de meest intense middaguren vermijdt (tussen 11 en 16 uur).

 • Draag beschermende kledij.
  Kies voor dichtgeweven materialen met lange mouwen en broekspijpen. Bescherm je hoofd en gezicht. Draag een pet of helm met een nekflap. Bescherm je ogen met een kwalitatieve zonnebril met uv-filter. Wist je dat er zelfs speciale uv-beschermende kleding bestaat?

 • Smeren, smeren, smeren. 
  Is werken in het zonlicht onvermijdelijk? Dan rest je maar één ding. Smeren, smeren, smeren. Gebruik daarvoor een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimum 30. Herhaal je smeerbeurt regelmatig – minstens om de 2 uur en vaker nog als je zweet of in de wind werkt. Smeer ook bij bewolking: de schadelijke uv-stralen blijven aanwezig!

 • Reageert je huid met uitslag, jeuk of een extreem verbrand gevoel? Ga als de bliksem uit de zon.

 • Inspecteer je huid regelmatig op ongewone veranderingen of onregelmatigheden. Twijfel je? Neem dan geen risico en ga langs bij je huisarts of dermatoloog.

Je huid beschermen tegen de zon? Het is niet iets wat je alleen doet op vakantie. Ook tijdens je dagelijkse activiteiten verminder je best de kans op blootstelling aan schadelijke uv-stralen.

Hoog tijd dus om een goede zonnebescherming een dagelijks onderdeel van je werkdag te maken. Want ons motto is: Safety first! Altijd. Ook in de zon.

Enjoy your Sun!
Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

more info

Meer blogartikels lezen