Doe jij vooral veel zittend werk? Dan lijken veiligheidsissues niet meteen belangrijk. Maar vergis je niet. Ook zittend werk heeft een belangrijke impact op je gezondheid. Van vervelende kwaaltjes op de korte termijn, tot ernstige problemen op lange termijn.

Waarom is zitten slecht voor je gezondheid?

Een (slechte) zithouding leidt tot heel wat problemen.

 • Je verhoogt het risico op blessures
  Je brein draait dan wel op volle toeren, maar je spieren zijn helaas amper actief. Daardoor verzwakken ze snel, zodat je tijdens een inspanning (een lange wandeling, je wekelijkse jogging, ravotten met de kinderen, een partijtje tennis, …) net méér risico’s op blessures loopt.
   

 • Je bent snel moe door een slechte bloedsomloop
  Zit je te lang in dezelfde houding? Dan wordt je bloedsomloop afgesloten. Het resultaat? Je bent sneller moe en komt ’s avonds futloos thuis. Het laatste waar je dan zin in hebt, is sporten. Een vicieuze cirkel dus …
   

 • Nek- en rugpijn houden je uit je slaap
  Je kampt met hardnekkige nek- en rugpijn, die je ’s nachts uit je slaap kunnen houden. Het gevolg? Je bent al moe vooraleer je aan je dag begint.

Je spieren losgooien op je werk? Volg dan deze tips.

De ideale oplossing om alle risico’s van zittend werk te vermijden? Dat is rechtopstaand werken. Helaas is dat in veel bedrijven (nog) niet mogelijk. Daarom enkele belangrijke tips, die je nu meteen kan toepassen.

 • Blijf niet (bij de pakken) zitten. Las zoveel mogelijk momenten in om je benen te strekken. Ga je glas bijvullen aan de waterfontein. Rol niet met je stoel tot aan je kast, maar sta op. En vergader eens rechtopstaand met collega’s. Een dynamische manier om projecten te bespreken, die ook nog eens tijdsefficiënt blijkt te werken.
   

 • De lift of roltrap neem je eigenlijk zonder nadenken. Maak vanaf vandaag komaf met die gewoonte. Voortaan ga jij met de trap. Zo krijgt je lichaam ook op het werk de nodige beweging.
   

 • Is het tijd voor een pauze? Schud je benen dan even los en ga een frisse neus halen. Wedden dat je energieker terug aan de slag gaat?
   

 • Ook op je bureaustoel kan je lichaam in beweging zetten. Doe enkele eenvoudige stretchoefeningen om je spieren te ontspannen.

Zit je niet comfortabel aan je bureau? Heb je last van stramme spieren als je werkt? Meld het dan zeker aan je werkgever. Met een goede infrastructuur én voldoende beweging tijdens je job vermijd je heel wat problemen.

Extra tips voor meer beweging vind je hier:


Heb je vragen over een goede zithouding? Neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!