De broodnodige coronamaatregelen versoepelen stilaan. Ondernemingen in tal van sectoren gaan weer open maar functioneren nog niet zoals voorheen. Logisch. De veiligheid en gezondheid van werknemers en klanten primeren. Enkel samen krijgen we COVID-19 klein. Maar hoe doe je dat best, veilig heropstarten?

Je eigen coronapreventiebeleid

Stap één is duidelijkheid scheppen. Voorzie een helder plan van aanpak voor je werknemers, zodat ze weten wat kan en niet kan. Betrek hen indien mogelijk ook in de bepaling van die specifieke preventiemaatregelen op de werkvloer. Zij staan tenslotte met beide voeten in de praktijk. Hun perspectief helpt om een haalbaar plan op te stellen.

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en de FOD Werkgelegenheid werkten een generieke gids en diverse sectorgidsen uit voor ondernemers. Deze handleidingen zijn dus de ideale basis voor een coronapreventiebeleid op maat van jouw bedrijf.

Voorzichtig handelen, transparant communiceren

Oké, je hebt een plan. Nu de realisatie nog. Hierbij alvast enkele waardevolle tips.

  • Beklemtoon het belang van handhygiëne, social distancing en een juiste reactie bij hoesten en niezen.
  • Voorzie ook de nodige materialen (handgel, papieren doekjes, mondmaskers, handschoenen, e.d.) en signalisatie (tussenwanden, linten, markeringen) om dit te realiseren.
  • Communiceer met je medewerkers in de juiste taal. Zorg desnoods voor illustraties bij de instructies. Je wil 100 % zeker zijn dat iedereen weet wat hij of zij moet doen.
  • Blijf voortdurend communiceren: bij elke aanpassing van de richtlijnen en elke nieuwe situatie, bij twijfels of vragen. Of het nu om ervaren werknemers of nieuwelingen gaat. Toon dat je ermee bezig bent en dat je hen begrijpt.
  • Sta ook stil bij de psychosociale impact van deze vreemde tijden en nieuwe werkmethodes. Geef je personeel vlot toegang tot de arbeidsarts, om hun fysiek én mentaal welzijn te verzekeren.
  • Schenk extra aandacht aan de reiniging van de werkplekken. Denk daarbij ook aan deurklinken, lichtknoppen, leuningen, wastafels, …
  • Zorg voor voldoende natuurlijke verluchting en/of mechanische ventilatie. Gooi ramen indien mogelijk wijd open en laat de mechanische ventilatie continu draaien. Zo vermijd je dat het virus om zich heen grijpt.
  • Sta erop dat wie zich ziek voelt, thuisblijft, zelfs al lijkt het maar een verkoudheid. Dat is beter voor de gezondheid van de persoon in kwestie, maar ook voor die van je medewerkers én al hun contacten.

Meer tips? Asap verzamelde tal van antwoorden op veelgestelde vragen over werken in en na de COVID-19-quarantaine. Nuttig voor werkgevers, uitzendmedewerkers en medewerkers. Neem een kijkje op asap.be/vragen-en-antwoorden-over-coronavirus-en-uitzendarbeid.