Als arbeider ben je een hele dag (of nacht) fysiek in de weer. Voortdurend producten optillen of zware ladingen verplaatsen, kan behoorlijk belastend zijn voor je rug. Een juiste werkhouding aannemen zodat je je geen ongeluk heft? Dat kan met deze Asap-preventietips.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

De beste manier om je rug te ontlasten, is door zoveel mogelijk hulpmiddelen te gebruiken. Dozen of producten stapelen? Doe dat op een (verstelbare) tafel, zodat je je niet voortdurend moet bukken. Een lading verplaatsen? Doe dat niet manueel, maar gebruik een trolley, transpallet of ander vervoer. (Te) zware ladingen pak je ook best niet alleen aan, maar samen met collega’s. Teamwork verlicht je werk, letterlijk.

Neem een goede werkhouding aan

Een ‘zware’ job? Onbewust neem je al snel een minder goede werkhouding aan. De gevolgen voor je rug laten zich voelen. Hoog tijd om met enkele simpele aanpassingen je werkhouding te verbeteren en je rug te ontlasten.

  1. Check de lading. Voelt die te zwaar? Begin er dan niet manueel aan. Zoek de juiste hulpmiddelen of roep hulp in van je collega’s.
     

  2. Buig nooit maar dan ook nooit door je rug. Gebruik in plaats daarvan je beenspieren. Zak door je knieën en sta zo ook weer recht. Je rugspieren zullen je dankbaar zijn.
     

  3. Iets optillen? Ga dicht bij het object staan en plaats je voeten aan beide zijden ervan. Zo sta je meteen goed om door je knieën te gaan.
     

  4. Zware lasten draag je best niet zijdelings van je lichaam, maar hou je voor je, met beide handen. Heeft je lading een handvat? Neem dat dan in de ene hand en druk met je andere hand op je dij. Zo hou je je lichaam op elk moment in evenwicht.


Meer info over rugklachten vermijden? Je preventieadviseur ondersteunt je graag. 


Enjoy your (safe) job!