Omscholing cruciaal om technische knelpuntfuncties in te vullen

Nu de economie weer volop aantrekt, kampen heel wat bedrijven met een structureel personeelstekort. Het zijn vooral technische profielen die moeilijk te vinden zijn. Dat merken we elke dag bij ASAP. Wij willen daar een mouw aanpassen. Daarom zetten wij, samen met onze klanten én innovatieve opleidingsspeler TEO, volop in op gerichte opleidingstrajecten. De respons bij de kandidaten is alvast bijzonder positief met 250 inschrijvingen voor de leervacatures, slechts enkele weken na de lancering. Ann Boterman, Business director bij ASAP: “Wij geloven dat we met een langetermijnvisie het verschil kunnen maken. Door de kandidaten over langere trajecten te begeleiden en hen te helpen hun loopbaan te futureproofen, onder meer aan de hand van de juiste opleidingen”.

Kanaal Z bracht op 7 juli 2021 ons verhaal:

Leervacatures voor technische profielen

Vandaag is de vraag naar technische profielen en productiemedewerkers groter dan ooit. Zo is ongeveer de helft van de 4.000 openstaande vacatures op deze profielen gericht. Om hier op een duurzame manier een antwoord op te bieden, werkt ASAP met TEO, een uniek opleidingssysteem om op korte termijn technische skills aan te leren. Ann Boterman, Business Director bij ASAP: “Wij geloven dat in deze aanpak de oplossing ligt voor heel wat knelpuntberoepen. En we zien alvast heel veel animo bij de kandidaten. Tot dusver startten liefst 250 kandidaten het TEO-traject. Voor velen is dit dé uitgelezen kans om duurzaam toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Voor anderen, waaronder ook heel wat hogeropgeleiden, is dit dan weer een opportuniteit om een compleet nieuwe weg in te slaan. We zien dus een heel diverse groep gegadigden, die één ding gemeenschappelijk hebben, hun motivatie en werkethiek”.

“We zijn bijzonder blij dat ASAP zo overtuigd is van de TEO-aanpak waar we focussen op wat mensen nog kunnen leren en doen in plaats van enkel te kijken naar wat ze al geleerd of gedaan hebben” voegt Bien Vanderstappen, CEO van TEO, toe.

In 2 maanden begeleid naar een nieuwe carrière

Concreet omvatten de TEO-opleidingen drie fases die in totaal zo’n 2 maanden in beslag nemen. Het traject start uiteraard met een theoretische opleiding, die online gegeven wordt, gevolgd door praktijlessen aan de hand van opleidingskoffers. Als een kandidaat de eerste 2 fases vlot doorlopen heeft, kan hij/zij op leerstage, een on-the-job-training, bij de werkgever. Vanaf dat moment wordt de kandidaat ook betaald. Initieel werkt de kandidaat voor de klant via een interimcontract van ASAP.be, maar het einddoel is een vast contract bij de klant.

Ann Boterman: “Deze manier van werken zorgt voor een fantastische win-win. We kunnen gemotiveerde kandidaten echt helpen hun carrière vorm te geven en onze klanten kunnen hun personeelsbestand duurzaam uitbreiden en indien gewenst verder bijscholen. Wij zijn overtuigd van het potentieel en willen in eerste instantie zo’n 5% van onze technische vacatures op deze manier invullen. En als we op de respons van onze klanten mogen verdergaan, dan gaat dat snel oplopen”. Vandaag zijn er een tiental grote bedrijven die hebben ingetekend en starten de eerste kandidaten hun leervacatures, onder andere bij Beyers Koffie in Puurs en bij Flanders Food Productions in Lommel.

Call Academy: zelfde concept voor callcentermedewerkers

ASAP.be is dermate overtuigd van het potentieel van de TEO-opleidingen, dat ze het principe ook toepassen op een andere doelgroep waar vandaag bijzonder veel vraag naar is – de callcentermedewerkers. Samen met het team achter de TEO-opleidingen richtte het dan ook de Call Academy op. Die biedt een opleidingstraject aan van ongeveer een maand waarbij de kandidaten online verschillende masterclasses volgen, van verkoopstechnieken over social media management tot klantenbeheer. Hier is het doel om in de komende maanden via de Call Academy 250 mensen aan de slag te helpen.

Wil je graag zelf onze leervacatures ontdekken, neem dan contact op met jouw dichtstbijzijnde ASAP kantoor.

Wil je ook practief instroom genereren via een leervacature, contacteer ons en wij bekijken heel graag met jou de mogelijkheden.

Vind versterking voor jouw team!

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen