Eén september. De vakantie is officieel voorbij. Onze jeugd stapt vandaag weer massaal de schoolpoort binnen. Maar het zijn niet alleen onze juniors die elke dag heel wat dingen bijleren. In onze razend snel veranderende kennismaatschappij is het voor iedereen belangrijk om bij te blijven en voortdurende (nieuwe) dingen te leren.

De tijd dat je diploma de rest van je loopbaan bepaalde, is allang passé. Binnen vijf jaar werk je misschien in een job die vandaag zelfs nog niet bestaat! Flexibiliteit, voortdurend bijleren en de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen, zijn dan ook een must.

Gelukkig zijn er vandaag de dag heel wat (online) mogelijkheden om helemaal bij te blijven!

5 tips om helemaal bij te blijven in je job

1. Groeien in je job

Groeien in je job, dat doe je elke dag. Zet je ogen en oren open en pik zoveel mogelijk op van wat je ziet en hoort. Organiseert je onderneming een interessant seminarie? Informeer dan of je erbij mag zijn. Worden er werkgroepen gevormd rond een bepaalde topic? Neem dan zelf initiatief en vraag of je er deel van mag uitmaken. Ook je (oudere) collega’s kunnen je heel wat interessante dingen bijbrengen, zij hebben immers tonnen ervaring.

2. Zelfstudie

Er was nog nooit zoveel interessante informatie beschikbaar dan in onze huidige digitale wereld! Google maar eens op termen die je interesseren. Waarschijnlijk krijg je duizenden links voorgeschoteld waarop je relevante informatie, onderzoeksresultaten of vaknieuws vindt. Je kan gespecialiseerde websites volgen die regelmatig interessante blogartikels van specialisten in the field posten. Bekijk how-to-instructievideo’s op Youtube, schrijf je in voor (gratis) online webinars door professionals, … Online pik je ook heel wat interessante seminaries, studiedagen of vakbeurzen op. Hou je het liever authentiek? Stap dan eens een boekhandel binnen en verdiep je in de gespecialiseerde vakliteratuur.

3. Opleidingen

Wil je echt gaan bijstuderen voor je werk of je persoonlijke ontwikkeling? Ook daarvoor heb je tal van mogelijkheden. Kies voor een interessante cursus of zelfs een volledige opleiding. De stap (terug) naar de schoolbanken was nog nooit zo klein. Heel wat onderwijsinstellingen bieden vandaag een waaier aan opleidingen via interactieve leer- en werkvormen. Zo kan jij bijleren op je eigen ritme, wanneer het jou past, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Via avond- of weekendonderwijs. Of gewoon thuis, vanuit je luie zetel.

4. Maak gebruik van interessante overheidssteun

Ook onze overheid ziet het belang in van een voortdurende kennisverbetering en investeert daar stevig in. Je kan gebruik maken van heel wat ondersteunende overheidsmaatregelen om levenslang bij te leren. Zoals bijvoorbeeld:

  • Educatief Verlof
    Werknemers (inclusief uitzendkrachten) hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Details over alle mogelijkheden en regels van Educatief Verlof lees je hier.

  • Opleidingscheques
    Wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Als werknemer (inclusief uitzendkracht) betaal je daarvoor maar de helft van de kosten via specifieke opleidingscheques. Meer info daarover vind je hier.

  • Kmo-portefeuille
    Via de Kmo-portefeuille kunnen Vlaamse kmo’s en vrije beroepers profiteren van subsidies voor de aankoop van advies of opleidingen die relevant zijn voor de onderneming. Denk aan advies voor het opstellen van een marketingplan, bijscholing rond boekhouding of een opleiding om verkooptechnieken bij te schaven. Meer info lees je hier.

5. Geef (een nieuwe) richting aan je carrière

Ben je er nog niet helemaal uit welke (nieuwe) richting je uit wil? Laat je dan bijstaan door professionele loopbaancoaches die het plaatje een stuk duidelijker voor je maken. Door een glashelder inzicht in je persoonlijkheid en capaciteiten, weet je meteen ook welke info en/of opleidingen je nodig hebt om je job en/of carrière een nieuwe richting te geven.

Ook deze loopbaanbegeleiding wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Zo krijg jij voor maar 40 euro een individueel begeleidingstraject van 4 uur. Een kleine investering met een groots resultaat! Levenslang leren? Het is niet alleen een must. Het maakt je job ook alleen maar boeiender.

Enjoy your (new) Knowledge! Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod