De digitale transformatie in hr-dienstverlening is aan een stevige opmars bezig. In een eerste fase van het digitaliseringsproces kwamen voornamelijk back-officeprocessen in het vizier. Het doel: meer operational excellence realiseren. Enkele voorbeelden? Een vlottere communicatie tussen interne en externe databanken – zodat bijvoorbeeld de verspreiding van vacatures in databanken quasi automatisch gebeurt – en een doorgedreven automatisatie van administratieve processen in de uitzendsector, van Dimona-aangifte tot elektronische maaltijdcheques. Zowel bedrijven in de uitzendsector als uitzendkrachten appreciëren de voordelen van deze e-aanpak. 

Digitalisering van het hr-metier

Naast deze fase zien we ook steeds meer de effecten van digitalisering in de front-office, dus in het hart van het hr-metier. In ons land kent de ontwikkeling van hr-tech de laatste twee à drie jaar een enorme versnelling. Voor deze versnelde ontwikkeling worden verschillende bouwstenen gebruikt: cloud computing, mobile technology, kunstmatige intelligentie, data mining, natuurlijke taalverwerking, … Hr-techbedrijven en start-ups werken samen met hr-dienstverleners hard aan onder andere hr automation, hr analytics, learning & development, candidate tracking en resources hiring. Toonaangevende spelers in de markt van hr-dienstverlening bundelen de krachten door overnames en partnerships. Op die manier komen interessante schaalvoordelen tot stand. 

Tot slot is ook de digitalisering van de hr-marktplaats niet meer te stoppen. Met de opkomst van laagdrempelige en user friendly digitale platformen krijgen dienstverleners en opdrachtgevers toegang tot interessante softwareoplossingen voor sourcing, contracting en workforce organisatie. 

Contracten digitaal tekenen

Nieuwe technologieën creëren hogere verwachtingen

Deze boeiende ontwikkelingen doen de druk op dienstverleners in de arbeidsmarkt toenemen, maar bieden hen ook nieuwe mogelijkheden. In het rekruteringsproces anno 2021 zit de kandidaat in de driver’s seat: hij beslist voor welke werkgever hij aan de slag wil gaan, en niet andersom. Als werkgever of dienstverlener is het dus een slimme zet om te investeren in contacten en relaties, een sterke branding en een uitstekende candidate experience. Intuïtie en buikgevoel maken plaats voor beslissingen op basis van data, facts & figures

In de oorlog om talent blijken kandidaten verrassend veel te weten over potentieel toekomstige werkgevers. In deze dynamische markt is het voor bedrijven dan ook essentieel om competitief en top of mind te blijven. Ook hier kunnen nieuwe technologieën een belangrijke bijdrage leveren, zoals chatbots, recruitment management tools of video assessment. En omdat de klassieke jobomschrijving bij vacatures stilaan uitdooft, kunnen dergelijke nieuwe tools de zoektocht naar de gewenste skills en vaardigheden bij nieuw talent vergemakkelijken. 

Naar een gepersonaliseerde hr-aanpak bij aanwerving

Welke verwachtingen hebben kandidaten op het vlak van personalisering tijdens het rekruteringsproces? Bij een candidate journey – ofwel de weg van het lezen van een vacature tot de eerste werkdag – horen een maximaal aantal digitale contactmomenten waarbij een hr-dienstverlener (al dan niet samen met de opdrachtgever) een kandidaat doorheen het aanwervings- en selectieproces gidst. Deze aanpak zorgt voor een echte win-winsituatie: de kandidaat wordt comfortabel doorheen het sollicitatieproces geleid, en de dienstverlener/opdrachtgever verzamelt een massa interessante data over de kandidaten. Die data kunnen later handig van pas komen om vacatures op maat voor te stellen. 

Conclusie

De samenwerking tussen mens en machine bij rekrutering is een trein die definitief op de sporen staat. Dankzij de automatisering van bepaalde hr-taken zullen hr-medewerkers meer kunnen focussen op hun kerntaken. Werken aan een betere customer intimacy en customer experience maakt hier zonder twijfel deel van uit. En daarvoor worden relationele skills en competenties belangrijker dan ooit tevoren. 

Op basis van deze 9 criteria kies je het juiste interimkantoor

Gratis checklist

Downloaden

Vind versterking voor jouw team!

Mist je team een enthousiaste werknemer die de puzzel compleet maakt? Wij ontdekken het graag tijdens een gemoedelijk gesprek bij een (virtueel) kopje koffie.

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen