Goed nieuws voor studenten!

Sinds 1 januari 2023 laat de overheid jobstudenten toe om 600 uren per jaar te werken aan verminderde sociale bijdragen ter vervanging van de 475 uren die vandaag nog van toepassing zijn.
Dus: nog iets meer zakgeld voor heel wat studenten! Zeker welkom in deze tijden van inflatie.

Studentenarbeid geteld in uren

Heel wat jongeren nemen een weekend- of vakantiejob om wat centjes bij te verdienen. Soms een volledige dag, soms maar een paar uurtjes per week.
Sinds 2017 werd het dagenstelsel al veranderd in een urenstelsel waarbij het aantal uren werd vastgelegd op 475 uren. Over hoeveel dagen je die uren verdeelt, dat maakt niets meer uit.
Vanaf 1 januari 2023 laat de overheid studenten toe om nog meer uren te preseteren (600 uren).

Voorwaarde is dat je nog steeds het statuut van student hebt en ten laste van je ouders en dus ook het recht op kinderbijslag. De maximumbedragen die voor 2023 van toepassing zijn, zijn op dit moment nog niet gekend. Hou daarvoor zeker Student@work in de gaten.


Wordt er meer dan die 600 uren op jaarbasis gewerkt? Dan moeten er gewone sociale bijdragen betaald worden.

Voordeel voor jobstudenten en werkgevers

Dat studentenarbeid alsmaar beter geregeld wordt, is voordelig voor zowel studenten als werkgevers. Enkele jaren geleden mocht je nog maar 46 dagen werken, waarvan 23 in de zomerperiode en 23 gedurende de rest van het jaar. Die beperkingen bestaan nu gelukkig niet meer.

Daar zijn ook werkgevers mee gebaat. Een jobstudent aannemen kost namelijk minder. Een werkgever betaalt dan slechts 5,43 % sociale lasten. Ook studenten betalen trouwens minder RSZ dan een ‘gewone’ werknemer: 2,71% i.p.v. 13,07%.

Wat als je de limiet overschrijdt?

Werk je als jobstudent meer dan 600 uren, dan moeten zowel jij als je werkgever de volledige sociale bijdragen betalen. Dat kost dus een pak meer. Ook kunnen je ouders het recht op kinderbijslag verliezen als je te veel verdient. In de horeca en de socio-culturele sector zijn soms uitzonderingen toegestaan.

Op zoek naar een studentenjob? Neem een kijkje in ons aanbod of spring even binnen bij een Asap kantoor in jouw buurt!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen