Je eerste job. Bye bye, studentenleven. Hello, real life. Vanaf nu sta jij op je eigen benen. Dat betekent eerst een aantal administratieve zaken in orde maken en dan werk zoeken. Maar hoe je weg vinden in de jungle op de arbeidsmarkt? Simpel: gebruik dit Asap plan dat je stap voor stap naar je eerste job leidt.

Stap 1: Afgestudeerd? Zorg dat je in orde bent met je nieuwe statuut.

Je bent student af en dat mag/moet de hele wereld weten. Als schoolverlater in orde zijn met je gloednieuwe statuut als werkzoekende om op zoek te gaan naar je eerste job? Ga zo snel mogelijk langs bij deze officiële instanties.

Stap 2: Leer jezelf kennen.

Je eerste professionele stappen zet je best meteen in de juiste richting. Maak eerst ruimte voor de nodige zelfreflectie en stel jezelf een aantal vragen:

  • Wat zijn je capaciteiten?

  • Waar ben je sterk in?

  • Wat doe je écht graag?

  • Wat wil je doen met de rest van je leven (of de komende 5 jaar ;-)

  • Welke sector wil je in?

  • Welke bedrijven spreken je aan?

  • Welke functies lijken jou op het lijf geschreven?

De antwoorden op die vragen verscherpen je focus op functies die echt bij jou passen én verhogen je succes om die droomjob binnen te halen!

Stap 3: Overtuig met een sterk cv.

Rekruteerders laten weten wat jij in petto hebt? Maak er een super-de-luxe samenvatting van in je cv. Welke elementen daar best in staan? Met dit overzicht en handige template kan je meteen aan de slag.
Wil je helemaal de aandacht trekken? Geef dan punch aan je cv met een aantal relevante persoonlijke verwezenlijkingen.

Asap-tip: verstuur een cv op maat

Een killer cv gemaakt? Top. Maar hou in gedachten dat dit maar een basisversie is. Je past je cv best telkens aan in functie van de job en de info die rekruteerders zoeken. Relevantie, daar draait het om.

Stap 4: Maak je online profiel(en) in orde.

Je cv is een eerste kennismaking. Maar next stop voor rekruteerders is LinkedIn. Maak dus zeker een professioneel profiel aan waarin je – in tegenstelling tot je cv – dieper in detail kan gaan. Zo leren rekruteerders je nog beter kennen. Hulp nodig hierbij? Met deze Asap-tips maak je een perfect LinkedIn-profiel.

Stap 5: Zoek offline je eerste job

Je dag starten als werkzoekende? Dat doe je met een stevig ontbijt én de krant. Daarin vind je heel wat informatie en vacatures van ondernemingen die je misschien aanspreken. Volgende activiteit op je dagplanning: jobbeurzen, jobdagen of opendeurdagen van ondernemingen. Met een goede voorbereiding kom jij misschien wel thuis met je eerste job.

Laat zeker ook je omgeving weten dat je op zoek bent naar een job. Een sterk netwerk uitbouwen wérkt. Laat je gezicht zien op netwerkevents, spreek familie en vrienden aan en informeer naar mogelijkheden op hun werk.

Asap-tip

Schakel professionele hulp in van jobspecialisten die voor jou aan het werk gaan. Ervaring opdoen via uitzendarbeid of direct gaan voor een vaste job? Spring binnen bij een Asap-kantoor, er is er altijd wel eentje in je buurt.

Stap 6: Zoek online je eerste job

Wie kent alle openstaande jobs? Juist, Google. Geef een specifieke functienaam + een regio (bv Antwerpen) in en voilà, je krijgt een overzicht van alle beschikbare vacatures. Of doe een search op gespecialiseerde jobsites zoals VDAB, Vacature, Jobat, Stepstone, Monster, …

Ook social media zijn prima jobkanalen. Via LinkedIn bijvoorbeeld volg je ondernemingen die je interesseren, leg je connecties met interessante contacten én ben je als eerste op de hoogte van nieuwe jobs. Ook via Facebook blijf je op de hoogte van het laatste bedrijfsnieuws van ondernemingen die je volgt. Meer info over hoe je social media inzet in de zoektocht naar een nieuwe job, vind je hier.

Asap tip

Je inschrijven bij een uitzendkantoor kan ook online. Maak hier je online account aan, zodat je voortaan de tofste Asap-jobs als eerste ziet én solliciteert in 1 simpele muisklik. Zeker zijn dat je bij het juiste interimkantoor zit? Met deze checklist maak je de beste keuze.

Stap 7: Solliciteren maar!

Je droomjob in het vizier? Wapen je dan met alle Asap-tips & tricks om een sterke indruk te maken. Je lichaamstaal, dresscode, de vragen waaraan je je mag verwachten, … Je leest er alles over in onze blog.

Misschien nog een laatste Asap-tip. Waarom wachten op een vacature in een onderneming die jij cool vindt? Trek je stoute schoenen aan en solliciteer spontaan. Misschien kan je wel starten in een andere functie of een job die zelfs nog niet beschikbaar was.

Go! En Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod