Gezond werken is van levensbelang. Maak daarom werk van je gezondheid!

Heb je ook het gevoel dat je voortdurend bezig bent met van alles en nog wat en dat je door de drukte de tijd niet vindt om gezond te leven?
Je denkt misschien dat een gezondere levensstijl veel tijd vergt - tijd die je niet hebt. Laat ons jou helpen van dit idee af te stappen met deze originele tips. Deze kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine kunnen een groot verschil maken en je gezondheid een flinke boost geven!

9 tips om gezond aan het werk te gaan

1. Sta eens recht

Langdurig zitten is vragen om moeilijkheden. Zoals men wel eens zegt: "Zitten is het nieuwe roken". Dus sta op en breng die benen van je in beweging. Probeer eens om elk halfuur even op te staan. Dringende telefoon? Kom uit je luie stoel. Even overleggen met je collega? Liefst face-to-face, met je voeten op de grond. Vergadering gepland? Ook dat kan staand, met dynamisch kantoormeubilair. Zie elke gelegenheid als een opportuniteit om even de benen te strekken.

2. Stay hydrated

Voldoende water drinken op een dag is niet altijd even makkelijk, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Wij geven een paar tips om jou te helpen die 2 liter water binnen te krijgen;

 • Neem een drinkfles mee naar je werk
  Een leuke, trendy drinkbus kan je motivatie geven om meer water te drinken doorheen de dag.

 • Pimp je water
  Voeg wat fruit of een smaakje toe aan het water, zo wordt het niet eentonig en blijft het gevarieerd.

 • Herinner jezelf eraan om te drinken
  Zet een reminder in je agenda of maak gebruik van een app om de hoeveelheid water te tracken.

 • Vervang koffie door water
  Als je van plan bent een kop koffie te drinken, probeer deze dan eens te vervangen door een glaasje water. Zo kom je weer dichter bij die 2 liter.

Heb je toch even zin in iets anders, drink dan groene thee. Die zuivert je lichaam, verbetert je humeur en geeft je een flinke energieboost. Je hebt minder honger en je vochtgehalte is goed op peil.

Hoe meer je drinkt, hoe vaker je naar het toilet moet. Dat is weer een extra kans om wat meer in beweging te komen!

3. Beweeg wat meer

Het wordt aangeraden om minimaal een halfuurtje te bewegen op een dag. Wandelen is de eenvoudigste manier om aan beweging te doen. et iIdeaal om je lichaam én geest in topconditie te houden.
Zet je printer of het koffieautomaat wat verder weg, zodat je regelmatig even de benen kan strekken. Neem de trap in plaats van de lift. En lunch nooit achter je computer. Maak liever een wandeling tijdens je lunch(pauze).

4. Brood-je-gezond

Met een klein beetje voorbereiding eet je lekker en gezond, ook op het werk. Op internet kan je tal van inspirerende recepten vinden, maar wij geven je hieronder al enkele tips mee voor een gezonde lunchbox;

 • Probeer elke dag een goede hoeveelheid groenten binnen te krijgen
  250 gram groenten per dag is ideaal.

 • Snack tussendoor met wat fruit
  2 stukken fruit eten per dag is zeer goed voor je gezondheid en door de vitamines kan jij productiever te werk gaan.

 • Eet niet te ongezond
  Af en toe eens zondigen kan geen kwaad, maar hou de balans er goed in.

 • Go nuts!
  Eet een handvol noten als tussendoortje en je energiepeil zal razendsnel de hoogte in gaan. Kies voor een graanreep of volkorencrackers voor wat afwisseling.

5. Doe een middagdutje

Een korte powernap doet wonderen. Vijftien minuutjes is precies genoeg om jezelf weer op te laden. Albert Einstein deed het, en ook Leonardo da Vinci ging elke middag power nappen. Check natuurlijk wel even of dit past binnen jullie bedrijfscultuur. Slaap niet langer dan een kwartier, want dan kom je in een diepe slaapfase terecht en krijg je een omgekeerd effect.

6. Maak vriendjes

Niet alleen op Facebook, ook op het werk is het belangrijk om vrienden te hebben. Ga maar eens na hoeveel uur je met je collega’s doorbrengt. Leef je op goede voet met je collega’s? Dan kom je met veel meer plezier werken. En dat is goed voor je stressniveau én je productiviteit. Door een band op te bouwen met je collega’s, voel je je veilig in jouw werkomgeving en zal je hen sneller om hulp vragen of even met hen praten als je daar nood aan hebt.

6 redenen waarom vriendschap op het werk wél werkt!

7. Ruim je bureau op

Chaos op je bureau zorgt voor chaos in je hoofd. Al die rommel op je bureau heeft wel degelijk een impact op jouw productiviteit. Het geeft je onbewust extra stress en beïnvloedt jouw werkvermogen. Ruim je bureau op en leg de onnodige documenten en spullen aan de kant. Zo kan jij dagelijks in een frisse omgeving te werk gaan - zonder stress.

8. Hou het spannend

Spanning en stress is gezond. Je hebt wat druk nodig om goed te werken en creatief te zijn. De kunst is om alles goed in evenwicht te houden. Te veel werkdruk maakt je ongelukkig en ziek. Maar te weinig werkdruk is ook niet goed voor je. Want dan duren je werkdagen wel heel erg lang.

9. Stop op tijd

Veel overwerken is misschien wel goed voor je portemonnee, maar het verslechtert je gezondheid. Je werkt beter kort en productief, dan lang en onproductief. Want lange werkdagen zorgen voor meer stress en vermoeidheid, waardoor je minder efficiënt werkt. En je leeft ook sneller ongezond. Dus … trek de stekker eruit en ga tijdig naar huis.

Je ziet het: gezond werken is helemaal niet zo moeilijk. Met een paar kleine aanpassingen ben je zo weer fit voor de job.

Enjoy your job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen