Feit: je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je familie. Hopelijk ‘klikt’ het dan ook uitstekend tussen jullie! Misschien zijn sommige collega’s zelfs méér dan collega’s geworden. Hoe ga je daar dan mee om? Want vriendschappen op het werk: werkt dat wel?

Die vraag kunnen we al meteen counteren: en of dat werkt! Want talloze onderzoeken bewijzen het. Gelukkige werknemers presteren beter. En een leuke sfeer op de werkvloer draagt heel wat bij aan jouw geluksgevoel. Dit zijn alvast enkele aangename nevenwerkingen van vriendschappen op het werk.

1. Je kan altijd rekenen op een luisterend oor

Werk je aan een moeilijk project? Zijn de verkoopresultaten minder dan verwacht? Het doet goed om af en toe eens stoom af te laten bij een goede collega. Iemand die je volledig vertrouwt, en die je eventueel ook interessant advies geeft. Zodat jij er met het juiste perspectief opnieuw tegenaan kan.

2. Je kijkt uit naar een nieuwe werkdag

Terug aan de slag na een zalig weekend? Of een ontspannende vakantie? Daar kijk jij juist naar uit. Je ziet je collega’s terug, kan even bijbabbelen en bent meteen ook up-to-date met alles wat er gebeurde tijdens jouw afwezigheid.

3. Je creativiteit krijgt een boost

Creatieve ideeën op tafel gooien tijdens een brainstorm? Het lukt zoveel makkelijker als je je 100% op je gemak voelt bij je collega’s. Jullie dagen elkaar uit, stimuleren elkaar en brengen het hele team zo naar een hoger creatief niveau!

4. Je krijgt betere feedback

Hoe pak je je project aan? Hoe reageren andere collega’s op je aanpak? Welke aspecten in je job kan je nog verbeteren? Je krijgt er eerlijke feedback over van goede collega’s, die jou daarmee een dienst bewijzen. En geef toe: het is makkelijker te luisteren naar feedback als die komt van iemand die je graag mag.

5. Je voelt je begrepen

Wil je even niet gestoord worden? Moet je onverwacht eerder naar huis voor een kleine crisis? Goede collega’s zijn meer begripvol. En springen spontaan even in waar nodig!

6. Je lacht veel meer

Een inside joke, een grappige situatie op de werkvloer: samen even lachen doet echt deugd. Het laat je toe wat stoom af te blazen en ontspant je. Zodat jouw energiepeil een hele dag blijft pieken!

Genoeg redenen dus om vriendschappen op het werk te koesteren. Maar opgelet, hou het professioneel. Gezellige gesprekken hou je beter privé. Tijdens een lunch op een terrasje. Of een afterwork drink bijvoorbeeld. Zo krijgt je werkdag meteen ook een extra leuk einde!

Enjoy your Job?

Dat wordt een stuk makkelijker met vrienden op het werk.

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod