September. Na de vakantieweken met zomerkampen en puzzelen met opvangmogelijkheden gaat alles terug zijn dagdagelijkse gangetje. De ochtendrush, kinderen naar school brengen, stressen in de file: het duurt even vooraleer je gezin terug het juiste ritme vindt. Je tempo meteen een stuk opdrijven? Met deze makkelijke tips combineer jij je werk en je gezin als een pro!

Tip 1: Sta vroeger op

Lukt het je maar amper om ’s morgens iedereen op tijd de deur uit te krijgen? Neem dan een beetje voorsprong in je race tegen de klok. Ga op tijd slapen en sta morgenvroeg een half uurtje eerder op. Zo heb jij even me-time om te genieten van een koffietje, online de headlines te lezen, rustig te douchen, etc. En ben jij helemaal klaar voor een nieuwe (werk)dag!

Tip 2: Manage je werk

Ook op het werk pak je best de koe met de horens. De boodschap is plannen, plannen, plannen. Verspil niet teveel tijd met mails. Vermijd tijdrovers. Maak een to-dolijst en pak de belangrijkste zaken eerst aan. Zo voorkom je dat je in de late namiddag nog heel wat te verwerken hebt en je op tijd kan vertrekken naar huis.

Tip: download de Asap-doelstellingenkalender

Tip 3: Plan de volgende dag

Voorkomen dat je dag chaotisch start en eindigt? Dat doe je met een goede planning. Neem een koffietje, zet je elke avond even samen met je partner en overloop de volgende dag. Wie maakt het ontbijt? Wie brengt de kinderen naar school en gaat ze terug halen? Om hoe laat? Wie springt binnen in de supermarkt? Door het werk te verdelen, verlicht je je agenda. En voorkom je dat jij in bed lijstjes blijft maken in je hoofd. Slaapwel!

Lees ook: Maak komaf met uitstelgedrag

Tip 4: Gebruik je vrije tijd slim

Schiet er niet veel vrije tijd over met zo’n drukke gezinsagenda? Gebruik die dan slim. Enkele keren per week gaan sporten om in goede conditie te blijven? Bijpraten met een vriend(in)? Combineer gewoon de twee. Spreek samen af in de sportclub en blijf desnoods even hangen in de bar achteraf (kwestie van die wereldproblemen opgelost te krijgen :-) ).

Tip 5: Kook in het weekend

Je werkdag afgesloten? Dan is het rennen om de kinderen van school of de opvang te halen, eventueel nog langs de winkel te gaan en aan het eten te beginnen. Niks te ingewikkeld, want intussen is het al laat en iedereen heeft honger. Maar het kan anders. Bedenk in het weekend alvast wat er de volgende week op tafel komt en trek enkele uurtjes uit in de keuken (ontspannen, met een aperitiefje). Met een gezonde kant-en-klare maaltijd in de koelkast en/of de diepvriezer, heb jij meteen minder stress in de file naar huis.

Lees ook:

Tip 6: Perfectie hoeft niet

Gingen de handdoeken rechtstreeks van de droogkast in de kast? Draagt zoonlief vandaag dezelfde jeans als gisteren? Dat is toch geen probleem? Vergeet perfectionisme. Je kan er niet altijd op alle vlakken 100% voor gaan. Maak bewuste keuzes, je zal merken dat je er een stuk gelukkiger van wordt.

Tip 7: Besteed dingen uit

Er zijn maar 24 uren in een dag. Krijg je niet alles gedaan? Gedraag je dan als een manager en delegeer. Waarom zou je alles zelf moeten doen? Je (schoon)ouders zijn misschien maar wat blij dat ze je een handje kunnen helpen. En je buurmeisje kan junior perfect helpen bij zijn huiswerk. Bovendien zijn er heel wat manieren om op een budgetvriendelijke manier professionele hulp in te schakelen. Stof, vuil en bergen strijk hoef jij voortaan al niet meer te trotseren. :-)

Met deze praktische tips combineer je werk en gezin al heel wat makkelijker. Op zoek naar een job die je nog meer toelaat de juiste balans te vinden? Check alvast ons online jobaanbod. Of spring binnen bij een Asap-kantoor in je buurt. Onze jobexperts helpen je graag!

Succes en … Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod