Yes! Je bent (bijna) afgestudeerd! Tijd om het studentenleven vaarwel te zeggen. Nu lonkt het échte leven. Helemaal op je eigen benen staan. Zelf je dagelijkse kost verdienen. Maar eerst een job vinden. Dat lijkt op het eerste zicht niet makkelijk met ondernemingen die allemaal op zoek lijken naar ervaring. Gelukkig helpt ASAP je graag tijdens je eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Ga eens online of sla een vacaturekrant open en het is duidelijk. Niet in elke sector liggen de jobs voor het grijpen. Bovendien zijn ondernemingen blijkbaar op zoek naar ervaring. Daar moet je wel de kans voor krijgen natuurlijk. Maar die kansen verhoog je massaal met deze ASAP-tips.

1. Werk je tijdens je studie en/of stage al in de picture

De stage in je laatste jaar is al een eerste gelegenheid om te proeven van het échte professionele leven. Grijp daarom alle kansen die je daar krijgt. Hou je ogen en oren open. Werk niet enkel de uitvoerende taken uit die van je verwacht worden, maar denk méé met de onderneming. En onthoud: een stagiair met persoonlijkheid én een creatieve inbreng heeft grote kans om ook na de stage in de picture te blijven.

Bovendien kan je ook al tijdens je studie starten met een studentenjob, in de weekends of op woensdagnamiddag. De ervaring die je daar opdoet is onbetaalbaar. En misschien leer je er wel interessante contacten kennen? Bekijk hier al onze studentenjobs.

2. Werk aan je ‘personal branding’

Nee hoor. ‘Branding’ is niet exclusief voorbehouden voor merken en ondernemingen. Het werkt ook voor jou persoonlijk. Want het beeld dat mensen van je krijgen tijdens een persoonlijke kennismaking of via je social media profielen, werkt voor je. Of net tegen je. Je mag nog over zoveel capaciteiten beschikken: als je talent er niet op een andere manier uitspringt, krijg je ook geen kans er iets mee te doen. Dat kan al door een opmerkelijk LinkedIn-profiel. Hoe je je sterk profileert op LinkedIn lees je hier.

3. Maak werk van je toekomstplannen

Een job vinden die je op het lijf geschreven is? Dan neem je best even tijd voor een eerlijke soul searching. Wat doe je graag? Wat wil je bereiken in je job? Wat zijn je persoonlijke ambities? In welke bedrijven zou je graag willen werken? Door hierop voor jezelf een antwoord te vinden, stuur je je zoektocht naar een job meteen in de goede richting.

Maar toch ook een kanttekening. Wees in eerste instantie niet al té kritisch. Het belangrijkste is nu dat je aan de slag gaat en tonnen ervaring opdoet. Dat kan je alvast doen via interimwerk. Zo krijg je de kans om te proeven van de werksfeer in diverse – grote en kleine – ondernemingen. En wie weet welke interessante opportuniteiten jouw richting uitkomen tijdens een job die je niet voor de rest van je leven wil doen? Of misschien ontdek je op die manier wel een job waar je nooit bij had stilgestaan, maar die eigenlijk perfect bij je past?

4. Werk aan je sollicitatieskills

Een kans op een goede eerste indruk krijg je geen tweede keer. Scherp dus je sociale vaardigheden aan. Verdiep je in alle mogelijke aspecten van solliciteren. Eén ultieme tip? Check ons online sollicitatiedossier, boordevol nuttige tips en sollicitatieadvies. Ben je ingeschreven bij ASAP? Dan helpen we je graag verder op weg met een trendy maar vooral superhandige Sollicitatiegids.

5. Maak werk van je cv

Je cv kan bij de start van je carrière behoorlijk leeg lijken. Daarbij leggen we de nadruk op het woord ‘kan’. Want eigenlijk heb je meer ervaring dan je denkt. Misschien nog niet op een professionele werkvloer. Maar ook alle ervaringen die je opdeed tijdens je studies of in je vrije tijd verdienen hier een plekje. Groepswerken, een interessant eindwerk, een eigen onderzoek, je vrijwilligerswerk in de jeugdbeweging, sportactiviteiten, en dergelijke vertellen meer over je persoonlijkheid en kwaliteiten dan je denkt!

Schenk zeker ook voldoende aandacht aan een begeleidende brief voor je cv. Daarin krijg je de gelegenheid om uit te leggen waarom jij de perfecte man/vrouw bent voor de job. Tips voor een cv en motivatiebrief die gegarandeerd indruk maken vind je in ons online sollicitatiedossier.

6. Werk je netwerk uit

Sollicitatiebrieven uitsturen per post of mail is niet de enige richting die je kan nemen. Wie je kent, is soms even belangrijk dat wat je kent. Bouw dus stelselmatig een netwerk op rond je. Denk daarbij aan je leerkrachten, oudere ex-leerlingen, vrienden van je ouders, je buurman, etc. Er is zeker wel iemand in je omgeving die je een goede insidetip kan geven. Of die je kan introduceren aan de juiste mensen.

7. Werk aan je administratie

Nu je je studies beëindigd hebt, zijn er ook een aantal administratieve zaken die je best asap in orde brengt: je registratie als werkzoekende, je inschrijving bij een ziekenfonds, … Informeer je daarover goed zodat je in orde bent met je statuut. Op de website www.werk.be van de Federale Overheid vind je alle praktische info en nuttige adressen.


Je eerste job vinden? Met deze tips lukt het je vast. Het enige wat jij nog moet doen is geloven in jezelf. Zodat ook je werkgever-in-spe dat doet. Kan je hulp gebruiken? Spring dan snel binnen in een ASAP-kantoor in je buurt. Onze consulenten helpen je graag op weg! Of neem alvast een kijkje op onze uitgebreide jobsite op ASAP.be.


Alvast heel veel succes en … Enjoy your (first) Job!

Vind jouw droomjob.

Ontdek het aanbod

Meer blogartikels lezen