Heb jij binnenkort de job van je leven, namelijk die van mama of papa? Proficiat! Maar hoe zit het intussen met je rechten als toekomstige of kersverse ouder? Asap zet alle informatie voor uitzendkrachten op een rijtje.

Voor de gelukkige mama’s: moederschapsverlof

Genieten van je nieuwe spruit? Als toekomstige/kersverse mama heb je recht op 15 weken moederschapsverlof, die je ook verplicht achtereenvolgend moet opnemen. Je verlof wordt opgesplitst in een periode vóór en na de (vermoedelijke) bevallingsdatum.

Vóór de bevalling: zwangerschapsverlof
Het zwangerschapsverlof bedraagt 6 weken. Eén week daarvan moet je verplicht opnemen vóór de geplande bevallingsdatum. De overige 5 weken neem je op wanneer je zelf wil. Ofwel allemaal voor, ofwel allemaal na, ofwel gedeeltelijk voor en na je (vermoedelijke) bevalling.

Let op! moet je verplichte rust nemen in de 6 weken voor je bevalling en ben je arbeidsongeschikt? Dan geldt die periode niet als een ziekteperiode, maar wordt je zwangerschapsverlof automatisch ingezet.

Na de bevalling: bevallingsverlof
Je bevallingsverlof bedraagt officieel 9 weken. Die 9 weken kunnen aangevuld worden met de weken van je zwangerschapsverlof die je niet opnam vóór je bevalling.

Verlenging van het moederschapsverlof
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je moederschapsverlof verlengd kan worden.

  • Moet je pasgeboren baby langer in het ziekenhuis blijven dan de eerste 7 dagen na de geboorte? Dan wordt je bevallingsverlof verlengd met de duurtijd van de opname in het ziekenhuis, met een maximum van 24 weken.
  • Kreeg je een meerling? Dan duurt jouw moederschapsverlof in totaal enkele weken langer, namelijk 17 weken. Het zwangerschapsverlof bedraagt 8 weken in plaats van 6. Ook in dit geval neem je 1 week verplicht op voor de vermoedelijke bevalling en mag je de overige 7 weken ervoor en/of erna opnemen. Na de geboorte neem je verplicht 9 weken bevallingsverlof.

Vergoeding = moederschapsuitkering

Tijdens je moederschapsverlof val je volledig ten laste van je ziekenfonds. Dat betekent dat je ziekenfonds een gedeelte van je loon zal uitbetalen. De eerste 30 dagen is dit 82%, de overige dagen 75%. Werkloze moeders hebben de eerste 30 dagen van hun moederschapsverlof recht op 79.5% van hun laatste loon en de overige dagen 75%.

Let op!
Breng je ziekenfonds tijdig op de hoogte van je zwangerschap om deze uitkeringen te bekomen.

Werk je als zelfstandige en ben je zwanger of net bevallen?
Laat ons eerlijk zijn. Het vergt wat oefening om je nieuwe gezinssituatie te combineren met een zelfstandige job. Gelukkig krijg je daarvoor extra (gratis) hulp. Een huishoudhulp meer bepaald. Lees er in dit artikel meer over.

Voor de fiere papa’s: vaderschapsverlof

Ook fiere papa’s mogen genieten van hun kersverse spruit (en pampertjes verversen). De huidige Belgische sociale wetgeving voorziet 20 dagen vaderschapsverlof. Die neem je in 1 keer of gespreid op binnen de 4 maanden na de geboorte.

De eerste 3 dagen van je vaderschapsverlof zijn volledig ten laste van de werkgever. Jij behoudt dan je volledige loon. Voor de overige dagen voorziet de mutualiteit een uitkering die 82% van het begrensd brutoloon bedraagt. Je vaderschapsuitkering vraag je aan bij je werkgever en je ziekenfonds met een uittreksel van de geboorteakte.


Meer weten over moederschaps- en vaderschapsverlof als uitzendkracht? Je Asap-team helpt je graag met alle administratie, zodat jullie zonder zorgen kunnen uitkijken naar de komst van de baby!


Enjoy your Baby!

Enjoy your Job!


Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod