Werk je voltijds, deeltijds, via uitzendarbeid of met een vast contract voor (on)bepaalde duur? Maakt niet uit of je arbeider of bediende bent. In België hebben álle werknemers recht op een aantal wettelijke feestdagen. Alles wat je erover moet weten lees je hier.

Welke zijn de wettelijke feestdagen in België in 2024?

Er zijn in totaal 10 betaalde feestdagen die je jaarlijks in je agenda kan aanduiden. In 2024 vallen ze op deze data:

 • Maandag 1 januari 2024, Nieuwjaar

 • Maandag 1 april 2024, Paasmaandag

 • Woensdag 1 mei 2024, Dag van de Arbeid

 • Donderdag 9 mei 2024, O.L.H. Hemelvaart

 • Maandag 20 mei 2024, Pinkstermaandag

 • Zondag 21 juli 2024, Nationale Feestdag

 • Donderdag 15 augustus 2024, O.L.V. Hemelvaart

 • Vrijdag 1 november 2024, Allerheiligen

 • Maandag 11 november 2024, Wapenstilstand

 • Woensdag 25 december 2024, Kerstdag

Heb je als uitzendkracht ook recht op wettelijke feestdagen?

Jazeker. Ook als uitzendkracht heb je recht op de wettelijke feestdagen. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden.

De feestdag valt tijdens je uitzendcontract.Net zoals de vaste medewerkers heb jij recht op een betaalde feestdag. Loopt je contract bijvoorbeeld van maandag tot en met vrijdag en valt Kerstmis op donderdag? Dan is dat een betaalde feestdag voor jou.
De feestdag valt tussen 2 uitzendcontracten.Is de feestdag de enige dag tussen 2 contracten? Dan is dat voor jou een betaalde vrije dag onder deze voorwaarden.
De feestdag valt na je uitzendcontract.Alleen als je na je uitzendcontract zonder nieuwe job zit, heb je eventueel recht op een betaalde dag: - Minder dan 15 dagen uitzendwerk achter de rug en geen nieuwe opdracht? Dan heb je helaas geen recht op een betaalde feestdag. - Heb je 15 dagen tot een maand uitzendwerk achter de rug en geen nieuwe opdracht? Dan heb je recht op 1 betaalde feestdag als die binnen 14 kalenderdagen na je laatste contract valt*. - Meer dan een maand uitzendwerk achter de rug en geen nieuwe opdracht? Jij hebt recht op alle betaalde feestdagen die binnen 30 kalenderdagen na je laatste contract vallen*.

* Hoe bepaal je de voorgaande periode van uitzendwerk?

 • Alle werkdagen tellen. Het maakt niet uit of het over 1 of meerdere contracten gaat: dagcontracten, weekcontracten of contracten van langere periodes.

 • Heb je een uitzendcontract tot vrijdag en maandag opnieuw een contract? Dan tellen zaterdag en zondag ook mee in je berekening.

Wat als je moet werken of de onderneming gesloten is op een wettelijke feestdag?

Je werkt voltijdsJe werkt deeltijds**
Je moet werken op een wettelijke feestdag.Meer dan 4 uur gewerkt? Dan heb je recht op een volledige dag inhaalrust. De duur van je inhaalrust stemt overeen met de werkelijke duur van je prestatie.
Je moet werken op een wettelijke feestdag.Minder dan 4 uur gewerkt? Dan krijg je een halve dag inhaalrust die je voor of na 13 uur neemt. Je mag die dag ook niet langer dan 5 uur werken. Werk je bijvoorbeeld 3 uur op een wettelijke feestdag? Dan mag je exact die 3 uur rugnemen als inhaalrust achteraf.
De wettelijke feestdag valt op een zondag of sluitingsdag van de onderneming.Je krijgt een vervangingsdag op een andere datum. Voor die vervangingsdag gelden dezelfde regels als voor een feestdag. Het aantal uren dat je tijdens de vervangingsdag zou werken, heeft geen enkel belang. Je krijgt een vervangingsdag op een andere datum. Voor die vervangingsdag gelden dezelfde regels als voor een feestdag. Het aantal uren dat je tijdens de vervangingsdag zou werken, heeft geen enkel belang.

** Onder een deeltijdse job wordt verstaan: een deeltijdse arbeidsovereenkomst, deeltijdse loopbaanonderbreking, halftijds werken, werken in een vierdagenweek, verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheden of om medische redenen en deeltijds politiek verlof.

Geen recht op een betaalde feestdag? Dan krijg je als werkzoekende een werkloosheidsvergoeding van de RVA.

Ben je aan de slag via Asap en heb je vragen over wettelijke feestdagen? Neem contact op met het Asap-kantoor in je buurt. Onze consulenten bezorgen je alle details in functie van jouw job.

Vind jouw droomjob

Ontdek ons aanbod