Home / Solliciteren / Mislukte sollicitatie? 7 tips om mee te nemen!

Mislukte sollicitatie? 7 tips om mee te nemen!

‘Helaas, we kozen voor een andere kandidaat.’ Het is niet fijn om te horen na een sollicitatie. Maar kop op! Déze job heb je misschien niet. Maar je bent wél een ervaring rijker waar je heel wat uit kan leren. Met deze 7 ASAP-tips sta je de volgende keren (nog) sterker in je schoenen.

Tip 1: Overloop voor jezelf het sollicitatiegesprek

Aan je sollicitatiegesprek kan je niks meer veranderen. Maar je kan er wel werkpunten uithalen voor de toekomst. Overloop alles nog eens in gedachten. Wat ging er goed? Waar liep het minder vlot? Welke vragen stelde de rekruteerder? Hoe heb je hier op geantwoord? Wat was de reactie van de interviewer op jouw antwoord? Met die info weet je wat werkt én ken je je werkpunten voor een volgende keer.

Tip 2: Bekijk je mislukte sollicitatie van de positieve kant

Liep er iets fout tijdens je gesprek? Had je door de stress een black out? Of was er geen klik met de interviewer? So be it. Accepteer het en ga verder. Probeer je negatieve gevoel om te zetten naar iets positief. Vanuit je fouten leer je – big time! Volgende keer ben je wél voorbereid op situaties en vragen waar je nu mee worstelde. En hey, denk eraan: misschien was het gesprek wel niet zo negatief als jij nu denkt. De interviewer heeft het mogelijk op een heel andere manier ervaren.

Tip 3: Vraag zelf naar feedback

Kreeg je geen uitnodiging voor een volgend gesprek? Ging de job naar een andere kandidaat? Jammer. Maar het is een goed idee om toch (eerlijke) feedback te vragen bij de interviewer. Bel gewoon en informeer waarom jij het niet geworden bent. Hoe kwam je over tijdens het gesprek? Op basis van welke aspecten maakte de interviewer zijn/haar beslissing? Vraag liefst zo concreet mogelijke info met voorbeelden, zodat je echt iets bruikbaars hebt om mee te werken.

Je zo goed mogelijk voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Dan is dit verplicht leesvoer voor je.

Tip 4: Doe je tijdens een sollicitatie niet anders voor dan je bent

Was ik te zenuwachtig? Kwam ik ongeïnteresseerd over? Was ik te stil? Of net te enthousiast? Vertelde ik voldoende? Zelfreflectie en feedback van de interviewer helpen je om werkpunten aan te pakken voor een volgende sollicitatie. Maar blijf daarbij wel altijd jezelf. Doe je niet anders voor dan wie je bent, dat hou je niet lang vol. Door jezelf te blijven, voel je je meer op de gemak en kom je automatisch rustiger over.

Tip 5: Bekijk je cv in detail en pas aan na een mislukte sollicitatie

Rekruteerders worden overspoeld met sollicitatiebrieven. Hoe jij eruit springt tussen die vele kandidaten? Door je motivatiebrief heel persoonlijk te maken én ook je cv aan te passen aan de functie waarvoor je solliciteert. Speel in op de vereisten voor de job. Relevante info zet je best goed in de verf. Zo maak je meteen duidelijk waarom jij de geknipte man/vrouw bent.

Zo springt jouw cv en sollicitatiebrief er gegarandeerd uit:

ASAP-tip

Check alle teksten ook op taal- of typefoutjes. Rekruteerders knappen daar meteen op af. Tip: gebruik de taalcorrector van je tekstprogramma als extra hulpmiddel. Zo ben je zeker van een foutloze tekst.

Tip 6: Voorkom een mislukte sollicitatie: oefen op voorhand

Kwam je niet goed uit je woorden? Wist je niet meteen wat te antwoorden? Je kan op voorhand wel bedenken wat te zeggen, maar een gesprek face-to-face is nog net iets anders. Trommel daarom een vriend(in), partner of familie op om samen je sollicitatiegesprek te oefenen. Laat hem/haar de rol van de interviewer op zich nemen en vraag achteraf feedback. Met deze real-life voorbereiding verloopt je volgende sollicitatie zeker een stuk vlotter!

Extra sollicitatietips? 

Tip 7: Blijf solliciteren na een mislukte sollicitatie

Verliep je sollicitatie niet zo goed? Blijf niet bij de pakken zitten. Neem desnoods een korte break en vlieg er daarna met volle moed terug in. Want je weet: de aanhouder wint. Neem alle lessen mee uit je vorige sollicitatie en zet je beste beentje voor. Jij vindt zeker en vast een job waarin je helemaal jezelf kan zijn!


Kan je hulp gebruiken in je zoektocht naar een toffe job? Spring binnen bij een ASAP-kantoor in je buurt en zet onze jobspecialisten voor je aan het werk. Wedden dat jij binnenkort aan de slag kan?


vind jouw droomjob