Home / Solliciteren / Hoe verhoog je je kans tijdens je sollicitatiegesprek?

Hoe verhoog je je kans tijdens je sollicitatiegesprek?

Natuurlijk ben jij de meest geschikte kandidaat voor de job. Maar hoe laat je je tijdens je sollicitatiegesprek van je beste kant zien zonder op te scheppen? Daarvoor bestaat een interessante techniek, die vaak zelf gebruikt wordt door rekruteerders: de STAR(R)-methode. Wil jij écht schitteren tijdens je sollicitatiegesprek? Ga dan als de bliksem met STAR(R) aan de slag.

Wat is de STAR(R)-methode precies?

De STAR(R)-methode is een specifieke gesprekstechniek die je helpt je toekomstige werkgever te overtuigen van je capaciteiten. Het komt erop neer dat je voor elke vaardigheid of persoonlijke eigenschap die je aanhaalt tijdens je sollicitatiegesprek, concreet bewijsmateriaal daarvan levert. Want door aan te tonen hoe je situaties in het verleden aanpakte, krijgt je interviewer een duidelijk beeld van je capaciteiten voor je nieuwe job.

Hoe werkt de STAR(R)-methode tijdens je sollicitatiegesprek?

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Vraagt je interviewer bijvoorbeeld of je stressbestendig bent? Dan is het makkelijk om gewoon ‘ja’ te antwoorden. Maar het is pas door een concrete werksituatie aan te halen, dat je geloofwaardig overkomt.

 

Vermijd dus algemene, nietszeggende antwoorden. Voor elke vaardigheid of eigenschap geef je een toepasselijke recente (werk)situatie. Vervolgens vertel je over de taak die jij daarin had, welke acties je ondernam en wat het resultaat daarvan was.

STAR(R)-methode: een voorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe ga je zelf aan de slag met de STAR(R)-methode? Een voorbeeld maakt het allemaal duidelijk. Solliciteer je voor de functie van verkoper? Dan krijg je tijdens je gesprek wellicht volgende vraag te horen: ‘Hoe ga jij om met lastige klanten?’ Je antwoord volgens de STAR-methode klinkt dan bijvoorbeeld als volgt:

S Wat was de SITUATIE? ‘Ik werkte als verkoper in een doe-het-zelfwinkel. Een klant wilde een rolgordijn inleveren omdat de afmetingen niet correct waren. Maar dat rolgordijn was voor hem op maat gemaakt.’
T Wat waren je TAKEN? ‘Het was mijn taak om de klant duidelijk te maken dat maatwerk niet wordt teruggenomen. Dat was hem ook verteld bij zijn bestelling. Maar daarop werd hij vreselijk kwaad.’
A Wat waren je ACTIES? ‘Ik bleef kalm en vriendelijk. Ik maakte de klant duidelijk dat ik begrip had voor zijn probleem en het zelf heel vervelend vond, maar dat ik er graag op een rustige manier over wilde praten.’
R Wat was het RESULTAAT? ‘De klant werd rustig en we konden het gesprek op een redelijk normale toon verderzetten.’

STARR-methode: reflecteer over de situatie en je aanpak na je sollicitatiegesprek

Nee, dit is geen typefout. De STAR-methode heeft nog een extra R. Die R staat voor reflectie. Aantonen hoe jij uit een concrete situatie lessen trekt voor de toekomst.

Mogelijke vragen die je je kan stellen over bovenstaand voorbeeld met de woedende klant zijn dan:

  • Denk je dat je de situatie met de klant goed behandeld hebt?
  • Zou je het een volgende keer op dezelfde manier aanpakken?
  • Zijn er eventueel andere oplossingen?

Vertel wat je zelf positief vond aan je aanpak en wat je uit de situatie geleerd hebt. Bijvoorbeeld: ‘Het is goed dat ik rustig ben gebleven en me niet defensief heb opgesteld. Daardoor kalmeerde de klant. Het loont dus ook in de toekomst om altijd rustig en begripvol te reageren.’

ASAP-tip

Check de vacature op specifieke benamingen van vaardigheden of eigenschappen. Focus daarbij op de 3 woorden die cruciaal zijn voor de job waarvoor je solliciteert. En gebruik die doorheen je gesprek. Op die manier heeft de recruiter sneller het gevoel dat jij een goede match bent met de vacature.


Schitteren tijdens je sollicitatiegesprek? Oefen deze STAR-methode alvast op voorhand met vrienden of familie.


Succes en … Enjoy your (new) Job!