Home / Solliciteren / Dit doe of zeg je beter niet tijdens je sollicitatiegesprek

Dit doe of zeg je beter niet tijdens je sollicitatiegesprek

We kunnen het niet genoeg benadrukken: het belang van een goede eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Je wil je interviewer op korte tijd immers helemaal overtuigen van je capaciteiten. Maar toch worden Interviewers dikwijls geconfronteerd met een aantal dingen die hen de kriebels geven (en niet in de goede zin). Deze 6 tips volg je dus voor één keertje beter níet.

1. Maak indruk met een trendy outfit

De kleren maken (of kraken) de man. Je wil in een oogopslag duidelijk maken dat je persoonlijkheid hebt. Dat je helemaal mee bent met de laatste trends. En dus kies je resoluut voor die hippe gescheurde jeans. Of een hip leren vest. Maar helaas …je kledingkeuze maakt blijkbaar niet de indruk die jij dacht ermee te maken.

Persoonlijkheid tonen is helemaal OK. Maar doe dat niet via opzichtige kledij. Kleed je naar de gelegenheid. Een sollicitatiegesprek blijft hoe dan ook een eerder formele aangelegenheid. Dat wil niet per definitie zeggen dat je een driedelig pak moet aantrekken. Maar een trendy of te casual outfit laat je voor de gelegenheid beter thuis. Bij kandidaten met vergelijkbare kwalificaties heeft de best geklede net dat streepje voor.

2. Laat merken dat je je meteen thuis voelt 

Tijdens een sollicitatiegesprek kan stress je behoorlijk parten spelen. Een verkrampte indruk geven is het laatste wat je wil. En dus probeer je je te ontspannen en te laten zien dat je je helemaal op je gemak voelt bij je interviewer. Je zakt gezellig onderuit in je stoel, je geniet van een koekje en chocolaatje (of twee) bij je koffie. Maar ondanks dat jij laat zien dat jij je goed voelt in de onderneming, blijft de ‘klik’ vanaf de overkant van de tafel uit.

Dat onderuit zakken was misschien niet zo’n goed idee. Daarmee maakte je net een tegenovergestelde indruk dan degene die je voor ogen had. Zet je daarom mooi rechtop. Door een fiere lichaamshouding maak je een energieke en zelfbewuste indruk. 

3. Zet je argumenten kracht bij met duidelijke gebaren

Je wil je interviewer overtuigen dat jij de geknipte man/vrouw bent voor de job. En dus ga je enthousiast in gesprek, zoals je dat zou doen bij vrienden en familie. Je argumenten zet je kracht bij met (wilde) hand- en armgebaren, kwestie dat de boodschap zeker duidelijk overkomt. Want maakt non-verbale communicatie niet 65% uit van de boodschap?

Jammer genoeg lijkt je interviewer overweldigd. Je komt misschien net iets té enthousiast over. Zoek daarom een gulden middenweg. Probeer je te ontspannen en laat je armen losjes op tafel rusten. Gesticuleren is helemaal OK, maar houd het bescheiden en rustig.

4. Laat zien dat jij altijd bereikbaar bent

Digitale communicatiemogelijkheden openen een wereld van mogelijkheid. Constante bereikbaarheid is een van de voordelen ervan. En dus laat je je mobiele telefoon opstaan tijdens je gesprek. Zo mis je zeker geen (belangrijke) berichten.

Maar soms is onbereikbaarheid even een must. Zeker tijdens een eerste kennismaking. Het is storend en zelfs onbeleefd als je telefoon gaat tijdens een sollicitatiegesprek. Laat staan dat je dan nog zou opnemen ook. In stille modus schakelen is een optie, maar dan blijft het gevaar dat je in volle exposé wordt afgeleid door de trillingen. Toon dus het nodige respect aan je interviewer en focus je even 100% op jullie gesprek. Je telefoon uitschakelen is daarbij de beste keuze.  

5. Vertel in detail over de negatieve aspecten op je vorige job

Er is een reden waarom je van job wil veranderen. De relatie met je vorige werkgever was verre van top, je had het gevoel dat je leidinggevende je niet genoeg waardeerde, je was niet akkoord met bepaalde zaken in de organisatie. Je wil je potentiële nieuwe werkgever duidelijk maken dat het niet aan jou ligt. En dus vertel je in detail wat je allemaal stoort/stoorde in je huidige en/of vorige job(s).

Denk er alleen wel aan dat die negatieve info soms meer zegt over jou dan over je vorige werkgevers. Je interviewer kan de indruk krijgen dat je niet loyaal genoeg bent of zelfs onbekwaam om met conflicten om te gaan. Ga daarom zeker niet klagen. Beantwoord vragen over jouw eerdere werkgevers professioneel en bondig.

6. Toon interesse door honderduit te vragen

Een sollicitatiegesprek hoeft geen eenzijdig vraag-en-antwoorduurtje te zijn. Integendeel. Als je erin slaagt een echt gesprek aan te gaan met je interviewer, scoor je belangrijke punten. Dus stel je zelf ook vragen: wat de onderneming precies doet, in welke branche, wat hun producten zijn, wat jouw specifieke job zou zijn. En natuurlijk: wat je loon zou zijn, hoeveel vakantiedagen en extralegale voordelen er voorzien zijn, …

Helaas. Na een tijdje merk je wel een beetje wrevel aan de andere kant van de tafel. En terecht. Misschien terecht? Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de rollen omkeert tijdens je sollicitatie. Want met alle digitale mogelijkheden informeer je je best op voorhand kom je op voorhand al heel wat te weten over de onderneming. Dingen die je best ook al gebruikt in je antwoorden. Wees dus selectief in je vraagstelling en stel enkel interessante vragen. Vragen waarmee je interesse en motivatie toont. Op de website en via zoekmachines kom je al heel wat te weten. Of misschien ken je wel mensen die in de onderneming werken of werkten? Uitgebreid informeren naar alle voordelen die de onderneming biedt, is op dit momenttijdens dit eerste gesprek helemaal dan ook not done. Geef je potentiële werkgever-in-spe eerst maar even een goede indruk van wat je in je mars hebt.  


Je capaciteiten en motivatie extra in de verf zetten, dat doe je met een goede voorbereiding én de juiste vragen. Zodat je niemands tijd verprutst. Je merkt het. Goedbedoelde dingen die je zegt of doet tijdens je sollicitatiegesprek, hebben soms een tegenovergesteld effect op je interviewer. Maar als je bovenstaande tips één keertje niet opvolgt, maak je vast en zeker een sterke indruk! Meer sollicitatietips nodig? Hou ons online sollicitatiedossier in de gaten!


Succes en … Enjoy your (new) Job!

vind jouw droomjob