Ben je toe aan een welverdiende vakantie en is het weer tijd om je batterijen op te laden? Bezorgt je dit niet alleen vakantiekriebels maar ook veel stress? Hoe krijg je immers al je werk rond voor je vertrek en hoe moet het verder tijdens – en na – je vakantie? Geen nood! Deze tips helpen je heel wat stress te besparen!

Hoe zorg je voor minder stress op het werk als je in verlof gaat?

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Maak een lijstje van alle lopende zaken en leg prioriteiten. Wat moet je nog afwerken voor je vakantie? Wat kan wachten tot je terugkomst? En welke taken kan je eenvoudig verdelen en overdragen naar collega’s?

Tip 2: Zorg dat uitstel geen afstel is

Je vakantie ligt waarschijnlijk al een tijdje vast. Wacht dus niet tot de laatste weken voor je verlof. Werk af wat nu al kan. Zo vermijdt je extra werk voor je collega’s en geef je jezelf extra ademruimte voor je vertrek.

Tip 3: Vele handen maken licht werk

Eén job is meer dan genoeg. Prop niet al je werk bij één collega. Organiseer je werk en zorg dat je de juiste taak doorgeeft aan de juiste persoon. Maak duidelijk afspraken over prioriteiten en deadlines en spreek af of ze je nog kunnen bereiken of niet. Plan voor en na je vakantie een meeting om alles te overlopen.

Tip 4: Laat weten dat je ‘out-of-office’ zal zijn

Natuurlijk schakel je je out-of-office in. Maar stem ook even van tervoren af met collega’s, leveranciers en klanten wanneer je niet aanwezig zal zijn. Zo kunnen lopende zaken nog afgewerkt of besproken worden voor je vertrek.

Tip 5: Gun je mailbox ook even vakantie

Als je niet bereikbaar moet blijven, is het een goed idee om je mailbox ook te laten rusten. Alleen zo kan je optimaal genieten en je gedachten verzetten.

Tip 6: Bereid je terugkomst voor

Helaas, je vakantie is nog niet begonnen en het einde is al in zicht. Daarom bereid je best de eerste dagen van je terugkomst nu al voor. Gun jezelf tijd om terug te wennen en je post en mail op te volgen. Maak ook een to-do lijstje van de belangrijkste taken, zodat je ze niet uit het oog verliest.

Tip 7: Plan meteen een nieuwe vakantie

Stress krijgt geen kans als je meteen zorgt voor nieuwe & leuke vooruitzichten. 😀 Plan na je vakantie alvast je volgend tripje of uitstapje. Zo heb je weer iets nieuws om naar uit te kijken! En nadien ben je helemaal klaar om uitgerust en vol enthousiasme er terug in te vliegen!

Enjoy your Job

Vind jouw droomjob!

Ontdek hier

Meer blogartikels lezen