De zoektocht naar een nieuwe job blijkt niet altijd evident. Want hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kán, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel. Ben je 50 of ouder en kijk je uit naar een nieuwe job? Met deze Asap-tips laat je je leeftijd net vóór je werken!

Knowledge is power. In onze informatiemaatschappij staat kennis hoog aangeschreven. Vreemd dan toch dat oudere werknemers met tonnen kennis en ervaring moeilijker aan een nieuwe job geraken, niet? Asap zoomt in op de mogelijke oorzaken en biedt 50-plussers enkele supertips.

Weg met die vooroordelen over 50-plusser

Hoewel je als 50-plusser dikwijls een schitterend cv op tafel kan leggen, blijkt die rijk gevulde carrière niet dé overtuigende factor voor potentiële werkgevers. Waarom zij een eerder aarzelende houding aannemen? Dat heeft allemaal te maken met attitude. Met één blik op die decennialange ervaring duiken onmiddellijk andere vragen op in het hoofd van ondernemers.

Stelt de 50-plusser niet te hoge looneisen? Kan hij/zij het (hoge) werkritme nog wel aan? Is hij/zij nog flexibel genoeg om zich aan te passen aan een nieuwe bedrijfscultuur en werkmethodes? Is hij/zij wel mee met de nieuwe digitale technologieën?

Het ziet er dus naar uit dat je als 50-plusser eerst deze vooroordelen vakkundig met de grond gelijk moet maken!

5 tips om makkelijker een nieuwe job te vinden als 50-plusser

Tip 1: straal jeugdigheid uit

Age is just a number. Het is dan ook perfect mogelijk om jeugdigheid uit te stralen. Zorg ervoor dat je er fris en energiek uitziet. Verzorg jezelf goed. Neem elke dag voldoende beweging. Trek er regelmatig op uit. Kleed je modern. En straal. Er is geen betere manier om een sterke eerste indruk te maken!

Tip 2: go social

Digitale technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoewel je er als 50-plusser niet mee bent opgegroeid, is het belangrijk om zoveel mogelijk bij te blijven. Een professioneel LinkedIn-profiel mag in elk geval niet ontbreken. Maar neem ook eens een duik in andere social media (en nee hoor, je hoeft daarvoor zeker niet je hele privéleven online te gooien). Door ermee te werken zal je er ook de mogelijkheden van inzien.

Tip 3: bewijs je flexibiliteit

Focus je tijdens je gesprek op zaken die je werkgever-in-spe graag wil horen. Dat je probleemloos kan omgaan met jongere collega’s of zelfs een jongere chef bijvoorbeeld. Dat je open staat voor nieuwe situaties. Dat je leergierig bent en graag nieuwe vaardigheden leert.

Maar gewoon vertellen hoe flexibel je wel bent, is niet voldoende. Toon die flexibiliteit ook aan door te vertellen over concrete situaties. Dan pas kom je écht overtuigend over.

Tip 4: toon aan hoe je de onderneming kan versterken

Als ‘oudere’ werknemer beschik je over heel wat kwaliteiten waar jongere collega’s niet aan kunnen tippen. Je jarenlange ervaring en successen helpen je om situaties zorgvuldig in te schatten, beter om te gaan met (moeilijke) klanten, altijd een ruimere context te zien, sneller tot oplossingen te komen, werkbare compromissen te sluiten en nog zoveel meer. Dat zijn waardevolle eigenschappen voor een vlotte samenwerking op de werkvloer!

Tip 5: gebruik je netwerk

Potentiële werkgevers die je niet kennen, zijn misschien moeilijker te overtuigen van je kwaliteiten. Maak dan ook gebruik van ‘warme’ contanten. Het netwerk dat je in de loop van al die jaren opbouwde, is onbetaalbaar. Gebruik het. Hoor eens rond of iemand versterking zoekt. Laat je door zakelijke contacten introduceren bij potentiële werkgevers. Met een sterke introductie en goede referenties heb je al enkele belangrijke stappen voor tijdens een sollicitatiegesprek.

Door de continue maatschappelijke vergrijzing duiken meer en meer ‘oudere’ werknemers op de vrije arbeidsmarkt op. Het is dan ook een brandend actueel thema. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Hollywood-kaskraker The Intern, met een schitterende Robert De Niro in de hoofdrol.

Dat je als 50-plusser heel wat in je mars hebt, dat leidt geen twijfel! Dus vooruit. Laat al die kostbare ervaring en knowhow niet verloren gaan. Toon dat je een sterke aanwinst bent voor je werkgever-in-spe. En laat je leeftijd voor je werken!


Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob

Ontdek ons aanbod