Kan jij je job makkelijk combineren met je gezinsleven? Beiden constant in balans houden, is niet eenvoudig. Zeker niet nu we - dankzij de technologie - de klok rond bereikbaar zijn. Meer en meer mensen kampen met een burn-out. Daarom enkele instant tips, die je helpen om je evenwicht te vinden.

Het streefdoel in je work-life balans is voor iedereen anders. Misschien droom je van een 30 uren-werkweek. Of ben je al gelukkig als je iedere middag een uurtje kan wandelen of joggen.

7 tips die iedereen kunnen helpen voor een betere work-life balans

Leesvoer voor werknemers én werkgevers dus.

1. Focus

Bepaal wat het belangrijkste is in je leven. Dat is voor iedereen anders. Focus op mensen en activiteiten die jou het meest energie geven. Is dat je job? Fijn voor jou! Zijn het eerder je kinderen? Of is het die weekendtrip met vrienden die je al tijden uitstelt? Neem even de tijd om diep in je hart te kijken. En handel er consequent naar.

2. Unplug

Soms lijken we wel vergroeid met onze smartphone. Het is onze link met de buitenwereld, maar ook met ons werk. Check jij ’s avonds regelmatig binnenkomende mails? Doe dat liever niet. Want die mails kruipen in je hoofd. Meer nog: ieder signaal van je smartphone, al is het maar het biepje van je Whatsapp of Messenger, onderbreekt je off-time en zorgt voor een stressmoment in je systeem. Laat dus ‘den draad’ van je smartphone los. Na de werkuren ga jij letterlijk offline.

3. Beweeg

Bewegen is belangrijk. Zeker als je het druk hebt. Het is de eenvoudigste manier om stress los te laten. En toch zijn die paar uurtjes bewegen per week het eerste wat we overslaan. Maar niet langer. Vanaf nu bouw je die endorfinemomentjes consequent in je agenda in. Tijdens je lunchpauze bijvoorbeeld. Of spreek na het werk af met collega’s om samen te gaan lopen. Zoveel te meer mensen er mee doen, zoveel te moeilijker het is om een keertje over te slaan.

4. Laat dat perfectionisme los

Als kind combineer je school met hobby’s en later nog met een studentenjob. En er wordt van je verwacht dat je op alle domeinen uitblinkt. Dus streef je naar perfectie. Maar als je ouder wordt, nemen je verantwoordelijkheden almaar toe. Wil je niet op een burn-out afstevenen, laat dan dat perfectionisme los. Streef naar uitstekend. Dat is ruim voldoende. En een stuk gezonder.

5. Maak je hoofd leeg

Geniet bewust. Zowel thuis als op het werk. Een uurtje spelen met de kinderen? Een avondje uit met vrienden? Laat je werk dan 100% los. Toegegeven, dat is niet altijd makkelijk. Maar uiteindelijk lukt het wel. Heb je het toch moeilijk om dingen los te laten? Schrijf ze dan op en aanvaard dat een to-dolijstje maken het enige is wat je op dat moment kan doen.

6. Verhuis (niet)

Wist je dat ondernemingen in Zweden langzaam maar zeker naar een 30 uren-werkweek evolueren? En ook Australië en Nieuw-Zeeland werken aan hun werkschema. Tijd om te verhuizen? Dat is misschien niet zo’n geweldig idee. Want door je leven drastisch te veranderen, zou je wel eens alle houvast kunnen verliezen. En daardoor net teruggrijpen naar oude gewoontes. Doe het dus stapje voor stapje.

7. Laat je leiden door een ervaren coach

Kan je maar moeilijk een evenwicht vinden? Misschien is het dan wel tijd voor een gesprek met één van onze loopbaancoaches. Beschouw onze ervaren coaches als je persoonlijke gps die je vlotjes door het complexe joblandschap loodst. En die je alternatieve routes toont als je besluiteloos op een tweesprong staat. Voor meer info contacteer je clearXperts.

Meer jobtevredenheid geeft betere resulaten en minder verloop

Gelukkige werknemers zijn meer gemotiveerd en productiever. Het gevolg? Betere resultaten én een lager verloop op de werkvloer. Ook werkgevers hebben dus baat bij een betere work-life balans. Meer en meer ondernemingen zijn daarvan overtuigd en nemen initiatieven. Met een ingerichte fitnessruimte op het werk bijvoorbeeld. Of een strijkdienst waar je ’s avonds je wasmand fris gestreken kan afhalen. Maar het allerbelangrijkste is individuele flexibiliteit en informele steun van het management. Zoals bij ASAP bijvoorbeeld. smiley

Wij zijn benieuwd. Hoe zit het met jouw work-life balans? Wat is jouw geheim om je job en je privéleven te combineren? Laat het ons weten op marketing@asap.be.

Enjoy your Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen