De wintermaanden staan voor de deur en brengen traditioneel koude, wind, regen, ijzel, vorst en sneeuw met zich mee. Voor jouw medewerkers in de bouw betekent dat soms bibberen en beven. Maar niet als je rekening houdt met deze warm aanbevolen tips van Asap Construct.

Koude temperaturen zijn niet alleen vervelend als je werkt in een open ruimte of in de openlucht. Ze brengen ook extra risico’s op de werf, op het vlak van veiligheid en gezondheid. Gelukkig kan je met de nodige maatregelen een meer aangename werkomgeving realiseren.

Hoe bescherm je je tegen de kou door een slimme planning en organisatie?

1. Denk vooruit

Een slimme bouwwerker houdt bij de planning van de werfactiviteiten al rekening met mogelijke weersomstandigheden. Wordt er vrieskou voorspeld? Staat er een extreem koude wind? Hou de weersverwachtingen goed in de gaten, zodat je je werk optimaal kan plannen.

2. Zet jezelf uit de wind​

Indien mogelijk: plan de werken zodanig dat de ruwbouwfase is afgewerkt voor de strenge winterperiode. De plaatsing van het dak en het buitenschrijnwerk zijn daarbij cruciaal. Lukt dit niet? Voorzie bij buitenwerk dan stellingen en roosters van (windbestendige!) dichtingszeilen. Ook voor overige werken zet je jezelf en je collega’s best zoveel mogelijk uit de wind en koude tocht. Plaats isolerende dichtingsschermen voor openingen zoals muren, vloeren en een dak.

3. Eerste Hulp bij Onderkoeling

Koude temperaturen brengen veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee. Informeer jezelf zo goed mogelijk. Volg eventueel een cursus EHBO. Zo herken je makkelijk mogelijke signalen van onderkoeling en weet je precies wat te doen bij ongunstige weersomstandigheden op de werkvloer.

De arbeidsomstandigheden verbeteren tijdens grillige wintertemperaturen? Hou rekening met deze maatregelen en tips. Zo heeft de kou heel wat minder impact op de gezondheid van je werknemers.

TIP: Lees ook deel 2 en 3 van "Winter in de bouw"

Vind jouw job in de bouw!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen