De kou een stapje voor blijven bij werkzaamheden in de bouw? Dat kan met deze 4 warm aanbevolen tips van Asap Construct.

Bij koude temperaturen in een open ruimte of zelfs in de openlucht werken: het is niet evident. Gelukkig kan je als werkgever een aantal maatregelen nemen om het werk een stuk te vergemakkelijken. In dit tweede deel:

Hoe kan je je voor de kou beschermen door een aangepaste werkomgeving?

1. Voorzie een afgesloten werkruimte

Laat werkzaamheden zoveel mogelijk uitvoeren in een afgesloten, verwarmde ruimte. Activiteiten zoals bewerking, versnijding, voorbereiding van materialen voor buitenplaatsing, kunnen dikwijls perfect binnen uitgevoerd worden. Kan buitenwerk niet vermeden worden? Las dan voldoende pauze in. Zo kunnen medewerkers zich regelmatig opwarmen in verwarmde ruimtes.

2. Voorzie antislipmaterialen

Koude temperaturen gaan vaak gepaard met ijzel en gladde vloeren. Voorzie daarom zand, grint, zout of indien mogelijk antislipstrips op de ondergrond om het risico op uitglijden te beperken. Niet alleen op de begane grond, maar ook op hoogtewerkers!

3. Voorzie verwarmingstoestellen

Voorzie alle werkplekken van voldoende verwarmingstoestellen. Gebruik daarbij bij voorkeur elektrische verwarming. In het geval van verbrandingstoestellen moeten er bijkomende preventieve maatregelen genomen worden om CO2-vergiftiging te voorkomen. Maar welke toestellen je ook gebruikt: hou daarbij ook algemene veiligheidsvoorschriften in acht. Plaats de verwarmingstoestellen niet vlak naast materialen of brandbare producten. Je wil je werf niet in de lucht of rook laten opgaan!

4. Voorzie werkmaterialen van een rubberen grip

Metalen werktuigen kunnen erg koud aanvoelen bij lage temperaturen. Voorzie daarom altijd een comfortabele rubberen grip, die bovendien makkelijk hanteerbaar is met handschoenen. Met deze maatregelen en tips heeft kou nog weinig vat op je medewerkers. Door een aangepaste werkomgeving verhoog je de productiviteit en leveren je medewerkers een betere kwaliteit. Resultaat? Je klant tevreden. Jij tevreden. En ook je medewerkers zijn content.

Meer lezen over beschermingsmaatregelen voor winter in de bouw?


Meer info nodig over alle wettelijke verplichtingen en preventiemaatregelen die je moet nemen als ondernemer in de bouwsector? Je krijgt ijskoud het beste advies.

Enjoy your (Construct) Job!

Vind versterking voor jouw team!

Klik hier