Werknemers die elke dag uren verliezen in de file: ze kosten heel wat aan je onderneming. Hoog tijd om alternatieven op tafel te leggen. Bedrijfswagens inruilen voor een fiets bijvoorbeeld. Waarom is de fiets een ideaal vervoermiddel voor jou als werkgever? Je ontdekt het hier.

Als sinds 1996 focust het Netwerk Duurzame Mobiliteit jaarlijks een week lang op duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Niet alleen voor privéuitstappen, maar ook tijdens woon-werkverkeer. Bedrijfswagens regelmatig inwisselen tegen de fiets om naar het werk te gaan? Dat blijkt strategisch een slimme zet.

Met de fiets naar het werk: alleen maar voordelen

 1. Bye bye, files. Hello, goed humeur.
  Hoeveel tijd verliezen je werknemers elke dag in het drukke woonwerkverkeer? En hoe gestresseerd komen ze daardoor toe op het werk? Ideaal toch als ze moeiteloos zouden kunnen manoeuvreren door al dat stilstaande verkeer. De reistijd wordt verkort, filestress gereduceerd, en ook (dure) parking is dan geen probleem meer.

 2. Werknemers zijn fitter.
  We bewegen met z’n allen te weinig. Minstens 30 minuten actie per dag: dat is wat wetenschappers massaal aanraden. Maar tussen een uitdagende job en druk gezinsleven is dat niet altijd even makkelijk. De oplossing? De reistijd naar en van het werk transformeren tot een workout. Het resultaat? Hart en bloedvaten krijgen een boost en medewerkers een betere conditie. Wedden dat jij dat voelt aan de resultaten op de werkvloer?

 3. Stress heeft geen/minder vat op je werknemers.
  De beste manier om mentale rust te realiseren is – vreemd genoeg – een fysieke activiteit. Na een drukke dag op het werk is er niets zo goed als stevig naar huis fietsen. Met elke trap verdwijnt er een stukje stress.

 4. Werknemers brengen meer tijd door in open lucht.
  Van de voordeur tot de wagen, van de wagen tot jouw bedrijfspoort: drukke dagen laten werknemers weinig tijd om een frisse neus te halen buiten. Zelfs ‘bewegen’ doen we ’s avonds indoor, in de fitness. En dat terwijl onderzoek aantoont dat een activiteit in de buitenlucht zoveel meer ontspannend is en tonnen meer energie geeft dan een indoor activiteit!

Wist je dat …

… mensen met een zittend beroep amper aan voldoende daglicht toekomen per dag? Geen wonder dat we massaal vitamine D missen, dat nochtans broodnodig is voor onze botten, spieren en weerstand!

E-bike: voor lange afstanden

Niet al je medewerkers wonen om de hoek van je onderneming. Staan er behoorlijk wat kilometers op de teller? Dan is een e-bike een interessante optie. Medewerkers blijven profiteren van alle voordelen die de fiets hen (en jouw onderneming) biedt. Is de afstand echt té ver? Bekijk dan zeker ook de combo fiets-openbaar vervoer-fiets.

Wist je dat …

… e-bikes massaal aan populariteit winnen bij jonge(re) mensen? Je hoeft geen senior meer te zijn om hip naar en van het werk te snorren.

Hoe kan jij als werkgever fietsen stimuleren?

Gezonde, fitte, gemotiveerde en gelukkige werknemers presteren zoveel beter op de werkvloer. Een efficiënte en duurzame mobiliteit kan daaraan bijdragen. Het loont dus zeker de moeite om je werknemers een zetje in de rug te geven om meer op de fiets te springen!

Voorzie een fietsvergoeding.
Voor elke afgelegde kilometer met de fiets ontvangen je medewerkers 0,23 euro. De tweewieler blijkt dan niet alleen interessant voor het milieu, de conditie en gemoedstoestand van je medewerkers, maar ook hun portemonnee. Deze fietsvergoeding is bovendien vrijgesteld van belastingen voor hen.

Bied een gratis bedrijfsfiets aan.
Waarom naast een wagenpark niet investeren in een fietspark? Het is niet alleen een stuk goedkoper. Toffe fietsen in de corporate kleuren vallen ook nog eens extra op in het straatbeeld, zeker als je medewerkers de fiets ook in hun vrije tijd mogen gebruiken. Wat een publiciteit en boost voor het imago van je onderneming!

Fiscale voordelen: ook voor jou als werkgever

Overschakelen naar de fiets als corporate vervoermiddel, is ook voor jou als werkgever financieel interessant. Alle kosten die je maakt – voor de aankoop van de fietsen, branding, onderhoud, een fietsenstalling, kleedkamers, douches, … - zijn aftrekbaar voor maar liefst 120%. Je kan dus meer inbrengen dan je effectief investeert!

Ook inzetten op een efficiënte en duurzame mobiliteit van je medewerkers? Ga samen met Asap de uitdaging aan en stimuleer werknemers om meer met de fiets naar het werk te komen. Interessante verhalen, ervaringen en/of tips? Wij horen ze graag marketing@asap.be. Want samen zijn we #goedopweg.

Let's talk!

Klaar voor die extra medewerker? We komen graag bij jou op de koffie of ontmoeten elkaar gezellig online.

Contacteer ons

Meer blogartikels lezen