Muziek doet iets met ons. Vrolijke deuntjes maken ons goedgezind: onderweg in de file, tijdens huishoudelijke klusjes, onze wekelijkse workout of op een feestje met vrienden. Maar – en dat verwacht je misschien niet meteen – ook op het werk ‘speelt’ muziek een interessante rol!

Productiever met muziek

Al decennialang onderzoeken wetenschappers de effecten van muziek op de werkvloer. En allemaal komen ze tot dezelfde conclusie. Muziek heeft een positief effect op onze productiviteit. Niet alleen werken we op het ritme van muziek sneller (goed nieuws voor die eindeloze to-dolijstje). We hebben ook betere ideeën en leveren kwalitatiever werk af.

Maar liefst 90% van alle werknemers ervaart de positieve effecten van muziek op de werkvloer. En dat is dan weer een cijfer waar ook werkgevers vrolijk van worden.

Ontdek nog andere interessante muziekweetjes in deze infographic.

Wat muziek doet met ons lichaam

Hoe komt het eigenlijk dat muziek zo’n invloed heeft op ons lichaam en ons werk? Wel, op de tonen van onze favoriete muziek komt er dopamine vrij in onze hersenen. Dat is de ‘geluksstof’ die ook verantwoordelijk is voor het gelukzalige gevoel na een stukje chocolade of een deugddoende lichamelijke inspanning. Dopamine maakt ons niet alleen gelukkiger, maar geeft ons een ook een veilig gevoel. Daardoor kunnen we ons beter focussen in een vertrouwd aandoende omgeving. En onnodig om te zeggen is dat als jij je gelukkig en veilig voelt, de sfeer op de werkvloer ook automatisch een boost krijgt.

Bye bye storende omgevingsgeluiden

Een streepje muziek geeft je dus de nodige arbeidsvitaminen. Maar ook bij de inrichting van je werkplek ‘speelt’ muziek een cruciale rol. De moderne open werkruimtes met eilanden inspireren en stimuleren dan wel om samen te werken met je collega’s. Luidruchtige conversaties kunnen soms een behoorlijke stoorzender zijn voor je concentratie.

Gelukkig komt muziek opnieuw to the rescue! Aangename tonen dempen en camoufleren namelijk vervelende omgevingsgeluiden. Tenminste, als je het volume niet luider zet dan 70 decibel. Anders neemt de muziek de storende rol net over.

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen